Koka eget äppelmums

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-06

Gör gelé, chutney, mos och cider

Recept: Johan Gunnarsson

Foto: Marco Gustafsson

Äppelgelé

En otroligt vacker och gyllene gelé som du kan servera till det mesta i köttväg. Receptet räcker till 3–4 små glasburkar.

Tid: 2 timmar

1 kg äpplen, gärna syrliga

5 dl vatten

750 g socker, ca 9 dl, per liter avrunnen saft

Gör så här:

1. Skölj äpplena och skär bort eventuellt skadade bitar. Dela frukten i klyftor. Både skal och kärnhus ska vara kvar.

2. Koka upp vattnet. Lägg i frukten och koka under lock i 15 minuter eller tills frukten är helt mjuk.

3. Sila den kokta massan genom en silduk, låt stå en halvtimme så att all saft kan rinna igenom.

4. Mät upp saften och koka upp den. Låt den koka ett par minuter utan lock. Ta grytan av värmen.

5. Blanda i sockret lite i taget tills det är helt upplöst.

6. Koka upp igen och låt koka kraftigt i 10–15 minuter. Mot slutet av koktiden kan man göra ett geléprov om så önskas.

7. Ta grytan av värmen och låt stå några minuter. Ta bort hinnan som bildats på ytan.

8. Ös upp gelén i rena, varma glasburkar och sätt på lock.

Tips!

Till äppelgelé kan du med fördel använda äpplen som knappt har mognat.

Geleprov

För att kolla om gelén kommer att bli fast i konsistensen när den har svalnat kan du göra ett geléprov. Kyl ett fat i frysen och droppa på några droppar varm gelé. Gör en ränna i saften med en sked. Om gelén inte flyter ihop igen är den färdig, låt det annars koka några minuter till.

Äppelchutney

Supergott till allt grillat kött eller till lagrad hårdost. Med lite mango i chutneyn får du en exotisk och fyllig smak. Receptet räcker till två stora glasburkar, modell honungsburk.

Tid: 60 min

1 kg äpplen

2 mangofrukter

1 gul lök

1 msk färsk, riven ingefära

5 dl strösocker

2 dl äppelcidervinäger

1–2 tsk malen chilipeppar

Gör så här:

1. Skala äpplena och mangon och ta bort alla kärnor och kärnhus. Skär frukten i små kuber.

2. Skala och hacka löken.

3. Blanda alla ingredienser och frukten i en gryta och koka upp. Låt blandningen puttra på låg värme en knapp halvtimme eller tills all frukt är mjuk och lite krämig.

4. Ta grytan av värmen och häll upp chutneyn på rena, varma glasburkar och sätt på lock.

Äppelmos

Gott och fräscht som det är, med lite mjölk, som ingrediens i bakverk eller som tillbehör till middagen.

Receptet räcker till tre–fyra stora burkar.

Tid: 60 min

2 kg äpplen av valfri sort

5–10 dl strösocker

Askorbinsyra

Eventuellt konserveringsmedel

Gör så här:

1. Skala äpplena. Dela och ta bort kärnhus och eventuellt skadade bitar.

2. Skär äpplena i tunna skivor direkt ner i en stor kastrull. Varva med socker. Sockermängden varierar beroende på hur sött man vill ha sitt äppelmos.

3. Låt äpplena och sockret stå svalt i några timmar eller över natten så att frukten saftar till sig.

4. Koka sakta upp under omrörning och låt småputtra i 20 minuter eller tills äpplena är mosiga. Rör i grytan med en visp tills du får önskad konsistens. Om man vill ha ett slätt mos, helt utan bitar, kan det vara bra att använda elvisp eller matberedare.

5. Ta grytan av värmen. Skumma ytan och tillsätt askorbinsyra och eventuellt även konserveringsmedel. Följ anvisningarna på förpackningen.

6. Häll upp moset i rena, varma glasburkar och sätt på lock.

Tips!

Det går alldeles utmärkt att frysa äppelmos.

Äppelcider

Cider är enklare att göra än man tror, och gott blir det. Receptet räcker till cirka tio liter färdig cider.

Tid: Ett par veckor

10 kilo äpplen av valfri sort

Cirka 5 kg socker, eller 1/2 kg socker per liter avrunnen saft

2 tsk askorbinsyra

7–8 liter vatten

50 g citronsyra

Gör så här:

1. Skölj äpplena och dela dem i klyftor. Skal och kärnhus kan vara kvar. Tryck ner klyftorna i en jäsdunk eller hink med jäsrör.

2. Koka upp vattnet och häll det över äppel­klyftorna.

3. Rör ut askorbinsyran i lite vatten och häll i.

4. Ställ dunken eller hinken på ett bra ställe, gärna något svalare än normal rumstemperatur. Efter ett par dagar kommer jäsningen igång och det börjar bubbla i jäsröret. Skaka dunken eller rör om i hinken någon gång per dag. Jäsningen tar olika tid beroende på temperaturen där behållaren står, men man får räkna med 7–10 dagar innan jäsningen upphör. När det bara kommer enstaka bubblor i jäsröret vet man att det är klart.

5. När jäsningen är över, sila alltihop genom en silduk. Mät upp saften och tillsätt 400–500 gram strösocker per liter saft. Rör ordentligt så att sockret löses upp. Om man vill kan man lösa upp sockret i lite vatten och sedan hälla i det i saften.

6. Rör ut citronsyran i lite vatten och häll det i saften.

7. Häll sedan upp saften på rena flaskor. Vänta en dag med att sätta på korkar eftersom saften kan efterjäsa. Sätt sedan på korkarna och ställ flaskorna svalt.

OBS!

Tänk på "pocenten"! Under jäsningen utvecklar cidern alkohol. Hur mycket beror bland annat på värme, sockerhalt och äpplenas egenskaper.

Fixa egen must!

Du kan också förvandla äpplen till äppelmust. Kolla på nätet eller i gula sidorna efter ett musteri. På gården Rosenhill på Ekerö utanför Stockholm finns ett musteri där man kan få sina äpplen pressade till läskande äppelmust. Ett kilo äpplen ger cirka 6 dl must. Äppelmusten håller några dagar i kylen, men den går bra att frysa och man kan även tillsätta konserveringsmedel.

Källa: www.rosenhill.nu