Förläng sommaren med fruktiga smoothies
Uppdaterad:
Mat & Dryck
Fyra recept på goda fruktdrycker
En härlig mix av bär blir en läcker törstsläckare och energikick.
Enkelt, gott och nyttigt.
Recept: Petter Stahre
Hjortronsmoothie med honungsmelon
▸ Två glas
1 dl mjölk
1 dl frysta hjortron, tinade
1/2 dl mild lättyoghurt
1/2 dl mild vaniljyoghurt
3 tsk socker
1 dl mixad honungsmelon
Gör så här:
1. Blanda mjölken och hjortronen. Kör i mixer och häll genom en sil för att bli av kärnresterna.
2. Tillsätt alla övriga ingredienser och fortsätt mixa tills allt är blandat.
Fruktsmoothie med ananas, kiwi och vattenmelon
▸ Två stora glas eller tre små
2 dl mixad vattenmelon
2 dl mixad ananas
2 dl mixad kiwi (ca 2 st)
Gör så här:
1. När du mixat varje ingrediens för sig, kyl dem gärna i frysen någon halvtimme.
2. Häll i ingredienserna försiktigt så att de nästan skiktas. Rör om som hastigast precis innan servering. Vackert, gott och nyttigt!
Physalissmoothie
▸ Två glas
3 dl mild lättyoghurt
1 dl mjölk
1 korg physalis
2 rågade tsk socker
Gör så här:
1. Blanda allt och kör i mixer. Dekorera med en extra physalis.
Blåbärssmoothie med kokos
▸ Två glas
2 dl mild vaniljyoghurt
1 1/2 dl lätt kokosmjölk
3 tsk socker
2 dl blåbår
Gör så här:
1. Blanda och kör allt i mixer tills sockret lösts upp.
Nyttig eller onyttig – avgör själv
Lätt, gott och (oftast) nyttigt. Det kan summera vad smothies är. En smoothie brukar bestå av yoghurt och bär mixade, men rena fruktsmothies blir allt vanligare både i hem och på hyllorna. Att göra en smoothie är enkelt, men här kommer några tips.
● Konsistensen, hur tjock eller rinnig smoothien ska vara, styr du bland annat genom att tillsätta eller ta bort mjölk. Lightprodukter, såsom lättyoghurt, gör också smoothien mer rinnande, liksom värme – servera smoothien väl kyld.
● Genom att blanda i frysta bär och mixa får du automatiskt en kall smoothie med tjockare konsistens.
● Prova gärna att mixa med glass för en krämigare konsistens.
● Sockermängden avgör du, smaka av.