Hitta matglädjen i vardagen med Hanna Olvenmark

Så lägger du upp planeringen inför veckan – och är snäll mot klimatet

Uppdaterad 2021-09-06 | Publicerad 2021-09-01

Semestern är slut, vardagen knackar på dörren och just matplanering kanske inte är det som lockar allra mest.

Hanna Olvenmark som driver Instagramkontot ”Portionen under tian” tipsar om hur du gör matlagningen mer lustfylld.

– Jag tycker verkligen vi behöver värna om glädjen i vardagsmaten, säger Hanna Olvenmark.

Alarmklockan ringer, jobb, skola och lämna på förskolan väntar nu för många.

Ja, vardagen är här.

Under semestern har kanske många av oss unnat oss lite extra matlyx och när doften av korv och makaroner börjar sprida sig i köket igen kan det kännas lite deppigt.

Kokboksförfattaren Hanna Olvenmark, 34, tycker däremot om att komma tillbaka till vardagen och veckoplanerandet av mat.

– Jag själv är en ganska rörig person som behöver mycket rutiner och då hjälper planering väldigt mycket, säger Hanna Olvenmark.

Hanna Olvenmark driver Instagramkontot ”Portionen under tian”.

Så planerar du mat inför veckan

För att komma tillbaka till sina rutiner brukar Hanna Olvenmark sätta sig på söndagar och planera matlagningen inför veckan.

– I min familj planerar vi ofta för fyra, fem dagar och så blir helgen lite mer på uppstuds. Sen skriver vi en inköpslista efter att vi kollat av vad vi har hemma, därefter handlar vi det som behövs.

Lever du i en familj så finns det även gyllene tillfällen att göra något ihop när det är dags att planera mat inför veckan.

– Har ni äldre barn är det ett guldtillfälle att involvera dem i matlagningen som skapar gemenskap.

Enligt Hanna Olvenmark gör många misstaget att inte planera sin matvecka alls, vilket stjäl både tid och energi.

– Du tar sällan de bästa besluten när du är trött och hungrig. Det handlar om att försöka göra det enklare för dig själv och se fördelarna med det.

Hitta inspiration till matlagning

Har du däremot fastnat i en ond cirkel av att laga samma mat om och om igen så har Hanna flera bra tips.

– Jag försöker hitta mycket inspiration i kokböcker och ha som grej att laga ett nytt recept i veckan. Det gör att jag tycker att matlagningen känns lite roligare.

Skulle det vara tomt på kokbokshyllan där hemma, ja då finns det hur mycket inspiration som helst på sociala medier.

– Hittar du inte ett recept du vill utforska så kan du hitta en råvara du inte använt dig av innan.

Planera dina inköp och matlagningen, på sätt frigörs ofta mer tid i vardagen.

Så skapar du vardagslyx

Det som krävs för att lyckas är den enkla ingrediensen: framförhållning. Gör flera storkok inför veckan så har du varierade matlådor redo i frysen. Är du en person som ofta springer iväg för att köpa mellanmål – se till att bunkra upp med smarta mellanmål hemma.

Och det där med att skapa lyx i vardagen, det handlar enligt Hanna inte om att laga mat med exklusiva råvaror utan snarare om att ge sig själv det du har för lite av i vardagen. Eller bara tillföra en enkel rätt lite känsla av lyx.

– Gör du soppa kan ett hembakat bröd ge den där extra lyxkänslan. Skitbilligt men också hur gott som helst.

– Känn inte att du behöver bli stjärnkock hemma. Jag tycker verkligen vi behöver värna om glädjen i vardagsmaten. Det är mycket viktigare än att vi äter skojigt på fest.

Hanna Olvenmarks tips för att hitta matglädje i vardagen

  • Planera på söndagen och handla inför veckan.
  • Se över vad du har hemma, ofta har man mer än man tror.
  • Om du lever själv och har svårt att få till matlagningen för att det känns tråkigt?  Försök att se matlagningen och planeringen som ett avbrott från allt annat och som en kreativ stund. Att bjuda in vänner eller att laga mat tillsammans digitalt kan också öka gemenskapen kring måltiden.
  • Hitta inspiration på sociala medier eller i kokböcker.
  • Laga storkok – då har du matlådor i frysen som du kan ta upp och värma när det inte finns tid för matlagning.
Försök att ha en relation till kyl och skåp så du vet vad du har hemma.

Matvaror som är bra att ha hemma

– Det finns väldigt mycket torrvaror och frysvaror som inte blir dåliga som vi borde handla mycket mer av. Vi behöver verkligen inte köpa allting färskt.

  • I skafferiet kan du ha krossade tomater, kokosmjölk, baljväxter och gryner.
  • I kylen kan du ha rotfrukter eller kål, sådant håller länge.
  • I frysen kan du ha frysta grönsaker, ett hett tips är att ha fryst majs hemma istället för på konserv.
  • Riv ostkanter och förvara i frysen, funkar utmärkt till pajer och gratänger.
  • Försök att ha en relation till kyl och skåp så du vet vad du har hemma.

Kartlägg ditt matsvinn

”Sätt upp en lapp på kylskåpet och varje gång du slänger något så skriver du upp vad det är. Slänger du alltid en slatt mjölk? Eller färsk spenat som blivit helt mosig? Om du kan hitta ett mönster kan du också göra något åt det”.

Hanna Olvenmark

  • Ålder: 34
  • Bor: I Göteborg
  • Gör: Driver instagramkontot @portionenundertian, kokboksförfattare, föreläsare och dietist i grunden.
  • Kokböcker: ”Portionen under tian : bra mat för dig, din plånbok och planeten”, ”Portionen under tian: 300-kronorsveckorna”, ”Portionen under tian: Äta ute”

Följ ämnen i artikeln