”Utbudet av vegetariskt är gränslöst i Indien”

Korrespondenten Malin Mendel om maten som är klimatsmart, mustig och mättande

Publisert:
Malin yogar gärna.

I Indien är vegetarisk mat normen och allt annat är ”non-vego”.
Utrikeskorrespondenten Malin Mendel bor både i Sverige och Indien och har samlat sina bästa recept i sin nya kokbok.
– Vi kan lära oss av indierna att laga vegetariska rätter som är både mustiga och mättande, säger Malin Mendel.

Malin Mendel är korrespondent i Indien för SVT och leder ”Världens sämsta indier” ihop med komikern David Batra. Hennes stora passion och hobby är indisk mat. Nu är Malin aktuell med sin senaste kokbok Mitt indiska liv.

– Jag skriver indiska kokböcker som också berättar om landet och kulturen, säger Malin Mendel. Just nu är jag i Indien och saknar mina barn och man som är kvar i Sverige.

Malin Mendel har bott och arbetat i Indien under kortare och längre perioder sedan 2005.

– Den godaste maten finns hemma hos indierna själva, och lyckligtvis är många generösa och bjuder på mat. Hemlagad indisk mat är både lättare och mer nyanserad än restaurangernas som är festmat. Jag har till exempel aldrig sett en indier äta chicken tikka masala och naanbröd hemma.

Olika delar av Indien har minst lika varierad mat som Europas olika länder, och Malin tycker att det känns omöjligt säga vad som är godast.

– Men det är kul att det sydindiska köket äntligen kommit till Stockholm, eftersom det skiljer sig från vad som brukar serveras på indiska restauranger i Sverige. Hoppas det sprider sig till andra delar av landet också.

Vegetariskt är normen i Indien.
Komikern David Batra och Malin Mendel ledde tv-serien ”Världens sämsta indier” tilllsammans.

När Malin är i Indien äter hon oftast en indisk gryta ihop med kryddstekta grönsaker, dal och chapatibröd. Hemma med familjen i Sverige blir det lika ofta italienskt som indiskt

Inspiration till recepten i boken får Malin när hon blir hembjuden på mat av andra människor i Indien som delar med sig av sina bästa recept.

– Jag är i totalt kreativt flow när jag sedan försöker återskapa deras mat hemma i mitt kök.

I Indien äter fler och fler, precis som i väst, onyttig snabbmat och halvfabrikat som gör att övervikt och livsstils sjukdomar blir vanligare. Men det som främst skiljer Indien från oss är att vegetariskt är normen, allt annat är ”non-veg”.

– Utbudet är gränslöst och man kan inte tröttna. Vi kan lära oss av indierna att laga vegetariska rätter som är både mustiga och mättande. Då är det lättare för köttätare att välja vego tror jag. Både vi själva och klimatet skulle må bra om vi åt mer som indierna på det stora hela, det vill säga mer grönsaker och baljväxter.

Malin utövar gärna yoga och menar att yoga, mat och klimat hör ihop.

– Yogans filosofi handlar om att respektera allt levande och att naturen existerar på lika villkor med oss. Inte som något vi ska utnyttja för vår vinning utan tvärtemot värna om, vilket är en klimatsmart inställning. Därför har Indien flest vegetarianer i världen, och eftersom våra matvanor har stor klimatpåverkan spelar val som att äta mindre kött roll. Så både mentalt och praktiskt hänger yoga, mat och klimat ihop.

Många indier måste bry sig mer om att få mat på bordet än att tänka på klimatet. Men samtidigt finns arvet om att respektera naturen kvar även i dag.

– Vi som blivit rika på industrialiseringen måste hjälpa länder som Indien att ställa om. Så de inte behöver göra samma misstag som vi.

  • Om vi nu ska äta närodlat, hur går det ihop med att laga indisk mat.

– Väldigt mycket indisk mat är gjord på sånt som också odlas i Sverige som potatis, blomkål, morötter, spenat, lök, ärtor och vitkål. Numera finns också svenskt havreris och andra alternativ till indiskt basmatiris. Det är kryddorna som gör skillnaden och även en del av dom odlas i Sverige!

Malin tar med sig mängder av olika kryddor och nya recept när hon reser hem till Sverige.

– Men främst tar jag med mig galet mycket intryck av alla människor jag träffat, platser jag besökt och mat jag har smakat.

Malin Mendels 5 smarta tips för att undvika att slänga mat

  1. Spara allt. Även några slevar ris kan byggas ut till en lunch nästa dag.
  2. Förvara nötter i kyl eller frys, så håller de längre.
  3. Ta inte en större portion än vad du orkar äta upp.
  4. Köp inte storpack om du inte gör slut på det.
  5. Erbjud överbliven mat till vänner och grannar om du inte hinner äta den själv.

Malin Mendel

  • Yrke: Indienkorrespondent för SVT och författare till indiska kokböcker
  • Ålder: 48
  • Bor: Stockholm och Bombay
  • Aktuell med: Boken ”Mitt indiska liv - klimatsmarta och enkla recept som gör gott”
”Utbudet av vegetariskt är gränslöst i Indien”
  • Varje vecka är det onsdag. Men inte vilken onsdag som helst. Det är Matsmarta onsdag! Genom kunskap, härliga tips och recept vill Aftonbladet inspirera dig och hela svenska folket att äta lite klimatsmartare. Och man måste ju börja någonstans – så varför inte en dag i veckan?
Nina Kindbro

Nina Kindbro är reporter och redaktör på Godare. Hon har arbetat på Aftonbladet sedan 2002 med featureämnen som mat, heminredning, trädgård och hundar. Nina skapar ständigt nya recept och hittar sin matinspiration främst från Italien och Japan. Utbildning: Poppius fackpresskurs, litteraturvetenskap på Stockholms universitet och RMI Berghs tidningsdesign och detaljtypografi. Före sin tid på Aftonbladet drev Nina eget företag inom reklam och formgivning.