Hur länge håller en öppnad vinflaska?

Aftonbladets vinexpert visar i videoklippet

Publisert:

Hur länge håller en öppnad vinflaska? Hur ser man om vinet blivit dåligt? Och hur lagrar man det på bästa sätt? 

Godares vinprofil Sarah Lindstrand Mboge har svaren. 

Lukta och smaka 

Det är det absolut bästa knepet för att kontrollera om vinet nått bäst-före-datum. Om du känner något som drar åt vinägerhållet så har vinet tyvärr blivit dåligt.

– När flaskan stått öppen ett tag så börjar vinet oxidera vilket ger den en nötig, sur och obalanserad smak, säger Sarah Lindstrand Mboge, sommelier och Aftonbladets nya vinprofil. 

Ett tips är att hälla upp ett prov av vinet i ett litet glas och lukta på det så att det inte luktar defekt, exempelvis av rutten lök eller aceton. Är vinet förslutet med kork är det även viktigt att känna av så att det inte luktar unket, då kan vinet ha blivit korkdefekt. 

– Ett öppnat vin håller ungefär tre-fem dagar i kylskåp, säger Sarah. 

Hur länge håller mousserande vin? 

Smakmässigt håller mousserande vin ungefär tre-fyra dagar även om bubblorna försvinner snabbare än så. 

Hur länge håller boxvin? 

En öppnad box med rött vin kan hålla så länge som sex veckor om den förvaras i kylskåp. För vitt vin och rosé gäller tre-fyra veckor. Om du har boxen i rumstemperatur blir hållbarheten hälften så lång. 

Är det farligt att dricka vin som smakar dåligt? 

– Nej. Till skillnad från mat blir du inte dålig av ett gammalt vin. Ett tips är att använda vin som smakar lite sämre till matlagning! 

Hur förvarar man bäst en öppnad vinflaska? 

– I kylskåpet, med korken på. Oavsett färg. Många gillar ju inte när rödvin blir kylskåpskallt men jag tycker att det hellre får vara för kallt än för varmt. Man kan alltid värma det som är i glaset men inte kyla det smidigt! säger hon. 

Om flaskan är oöppnad – hur förvaras den bäst då? 

– Då förvaras den bäst på ett ställe där det är mörkt, svalt och lite fuktigt. Ett vin som utsätts för ljus och värmeförändringar förlorar både frukt och smak. Korken kan skrumpna och smakerna bli dåliga.

Om man vill lagra vin – hur gör man då? 

Det finns flera knep för att ge vinet bästa förutsättningarna till att lagras. Här är Sarahs sex bästa tips: 

  1. Vinet ska helst ligga i jämn, sval temperatur 
  2. Förvaras mörkt 
  3. Gärna lite fuktigt 
  4. Helst i en vinkällare, vinkyl eller vinlagringsskåp. 
  5. Kolla korken! Om vinet har en "naturkork" så ska flaskan förvaras liggande. Om den har skruvkork så kan den stå. 
  6. Har du inte plats hemma? Det finns speciella “vinklubbar” där man kan hyra en plats för lagring. 

Hur länge bör man lagra ett vin? 

– Det beror på ändamålet och vinet, men jag skulle säga minst fem år. 

Kan alla viner lagras? 

De flesta viner säljs drickfärdiga. Vinproducenten har redan lagrat vinet så länge som behövs för att det ska smaka bra vid försäljning. Andra viner behöver tid på sig för att utveckla sina aromer och smaker. 

– Det bästa vinet att lagra är ett som har hög alkoholhalt och innehåller mycket tanniner och socker som är preserverande. Läs gärna på lite om vinet och producenten för att veta om det vinner på att lagras. 

Godares vinskola: Sommelieren Sarah Lindstrand Mboge svarar på de vanligaste frågorna om vin.

Sarah Lindstrand Mboge 

Ålder: 32

Familj: Mamma, syskon i Sverige och Gambia och kaninen Bob

Bor: Stockholm.

Gör: Sommelier, pluggar till beteendevetare. Har jobbat på flera restauranger och vinbarer i Sverige och utomlands. Svartengrens, Tyge & Sessils vinbar, Sager + Wilde och vinhandlaren Fine & Rare i London. Praktik på Bow & Arrow i Portland. Förutom studierna jobbar hon på restaurang Garba i Stockholm.

Elisa Amorelli

Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier. I vår går Elisa på en vinkurs i Rom. Genom flera personliga texter får läsarna följa med och lära allt från början: hur man skålar, smakar och njuter av vin som en riktig italienare.