Kyckling på nya sätt – tre smaskiga recept
Av: John Edgren
Uppdaterad:
Familjefavoriten kyckling kan varieras i det oändliga, ändå tryter inspirationen ofta när man väl står i affären.
Krispig kycklingfilé med parmesan – i tomat med oliver och kapris – eller med pesto och parmaskinka.
Här är tre rätter med helt olika temperament.
Panerad kyckling med parmesan och senap
Ingredienser
Fyra kycklingfiléer.
2 dl ströbröd.
5 msk riven parmesanost.
4 msk smör.
2 msk dijonsenap.
Tillagning:
Värm ugnen till 200 grader. Lägg varje kycklingfilé mellan två plastpåsar och banka ut den till omkring en halv centimeters tjocklek, exempelvis med botten av en kastrull. Blanda ströbröd och parmesan i en plastpåse. Smält smöret och låt svalna något. Blanda ut fettet med dijonsenapen. Doppa filéerna i smörblandningen, lägg dem i påsen och skaka så att paneringen fastnar. Lägg kycklingen på en smord plåt och baka av i ugnen i 15–20 minuter. Om du varit lite lat när du bankade ut filéerna så kan de behöva 25 minuter i ugnen. De är färdiga när du ser att köttsaften är klar.
Kyckling med tomat, kapris och oliver
Ingredienser
Fyra kycklingfiléer.
½ dl svarta oliver.
1 dl finhackad schalottenlök.
4 msk kapris.
Två tsk torkad dragon.
En vitlöksklyfta – finhackad.
En burk hela tomater (eller åtta plommontomater i små kuber).
3 tsk rödvinsvinäger.
2 dl torrt vitt vin.
4 msk hackad persilja för garnering.
Olivolja för stekning.
Salt.
Vitpeppar efter smak.
Eventuellt en nypa socker.
Tillagning:
Sakta och peppra kycklingen. Bryn filéerna i en tjockbottnad gryta i cirka fem minuter. Lägg sedan ned schalottenlöken och vitlöken. Låt dem steka med en kort stund utan att löken tar för mycket färg. Se till at det finns nog med fett i grytan. Lägg i de avrunna och hackade tomaterna, dragon, kapris, oliver, vinäger och det vita vinet. Låt anrättningen koka upp och puttra i tio minuter under lock, eller tills kycklingen är genomkokt. Koktiden varierar med filéernas storlek. Om du vill ha en mer intensiv smak så kan du ta ur kycklingen och låta såsen reducera ned lite utan lock. Smaka av med salt, peppar och eventuellt en nypa socker. Toppa gärna med att röra ned några stänk av en bra olivolja efter att värmen slagits av. Strö över persiljan och servera med pasta eller ris.
Kyckling med pesto och parmaskinka
Ingredienser
Fyra kycklingfiléer.
3 matskedar grön pesto.
4 soltorkade tomater.
8 tunna skivor parmaskinka.
1 matsked matolja.
✓ Tillagning:
Sätt ugnen på 200 grader. Låt oljan rinna av de soltorkade tomaterna och strimla dem. Skär ett snitt i varje kycklingfilé. Fyll fickan med en knapp matsked pesto och tomatstrimlorna. Linda varje filé med två skivor parmaskinka. Lägg dem på bakplåtspapper och ringla lite olivolja över varje filé. Sätt in plåten i ugnen och baka av i 20–25 minuter, eller tills kycklingen är genomstekt.
LÄS VIDARE
ÄMNEN I ARTIKELN
MER OM MAT & DRYCK
Härliga grytor till helgens middagar
Bra basvaror att ha hemma
Matprofilernas bästa anti-svinn-tips
Ny kokbok med Medelhavsmat från Kreta
Mumsiga wraps och kryddig varm chocklad till picknick på sportlovet
Tre nya, oväntade taco-fyllningar
Överraska med godaste tacopajen
45 min
Kladdkakan som har allt du vill ha
45 min
Tinas torskgratäng med citron och dill
45 min
Romantisk lyx för två
Tacopizza till helgmyset
2 h
Kryddblommigt stekt ankbröst med belugalinser
1 h 30 min
Ryggbiff med tryffelsmör
45 min
Ceviche med räkor
25 min
Sabayonnegratinerad citrussallad
35 min
Fixa den ultimata hamburgaren
1 h 30 min
Rosta potatis till hamburgaren
30 min
Hembakat hamburgerbröd – godast så!
40 min
Chorizomajonnäs och tryffelmajonnäs
35 min
Toppa burgaren med coleslaw
30 min
Picklade grönsaker – toppa din burgare
3 h 30 min
Starka tacos
30 min
Tacofest med pizza, paj och fish taco
Bästa tipsen för sommarlunch och picknick
Härliga grytor till helgens middagar
Bra basvaror att ha hemma
Matprofilernas bästa anti-svinn-tips
Ny kokbok med Medelhavsmat från Kreta
Mumsiga wraps och kryddig varm chocklad till picknick på sportlovet
Tre nya, oväntade taco-fyllningar
Överraska med godaste tacopajen
45 min
Kladdkakan som har allt du vill ha
45 min
Tinas torskgratäng med citron och dill
45 min
Romantisk lyx för två
Tacopizza till helgmyset
2 h
Kryddblommigt stekt ankbröst med belugalinser
1 h 30 min
Ryggbiff med tryffelsmör
45 min
Ceviche med räkor
25 min
Sabayonnegratinerad citrussallad
35 min
Fixa den ultimata hamburgaren
1 h 30 min
Rosta potatis till hamburgaren
30 min
Hembakat hamburgerbröd – godast så!
40 min
Chorizomajonnäs och tryffelmajonnäs
35 min
Toppa burgaren med coleslaw
30 min
Picklade grönsaker – toppa din burgare
3 h 30 min
Starka tacos
30 min