Färskostmoussetårta med jordgubbar – den här tårtan är en riktig sommardröm och enkel att baka. Kardemummabotten, salt kolasås och mousse gör hela tårtan . Recept ur boken ”Tårtor” av Cecilia Hagerling Larsson.
Till tårtan behövs:
1 sats kardemummabotten
1 sats färskostmousse
ca 600 g färska jordgubbar och hallon
hallonsylt
ev limezest
salt kolasås
Färskostmoussetårta med jordgubbar
Salt kolasås:
Ca 6 dl Tid: 20 minuter
120 g glykossirap (knappt 1 dl)
180 g strösocker (2 dl)
3 dl vispgrädde
30 g smör
¾ tsk salt
1 tsk vaniljsocker
Gör så här:
Koka upp glykos och strösocker på medelhög till hög värme. Låt småkoka tills det blivit en gyllenbrun färg, 150 grader. Rör om då och då.
Tillsätt grädden lite i taget under omrörning. Låt koka tills allt gått ihop till en jämn sås.
Dra kastrullen från värmen, tillsätt smör, salt och vaniljsocker och rör om.
Häll över såsen i en skål och låt svalna i rumstemperatur
Kardemummabotten:
Springform eller tårtring, 18 cm i diameter
50 g smör
1 dl mjölk
165 g ägg (ca 3 st)
225 g strösocker (2 ½ dl)
1 tsk vaniljsocker
210 g vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk mortlade kardemummakärnor
1 ekologisk citron, zest
1 krm salt
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Klä formen med bakplåtspapper.
Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker riktigt ljust och poröst.
Blanda vetemjöl, bakpulver och kardemumma. Vänd försiktigt ner det i äggsmeten omväxlande med smörmjölken. Tillsätt zest och salt.
Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 40–45 minuter. Kontrollera att kakan är klar med en provsticka, den ska inte vara kletig i mitten.
Låt kakan svalna helt innan du skär i den.
Färskostmousse:
5 dl vispgrädde
300 g philadelphiaost
30–90 g florsocker (½–1 ½ dl)
1 ekologisk lime, zest
Gör så här:
Mät upp alla ingredienser i en bunke.
Vispa med elvisp tills du har en fluffig bredbar fyllning. Smaka av med florsockret så du får den så söt som du vill ha den.
Montering:
Skär jordgubbarna i skivor.
Skär bottnen i 3 lika tjocka delar och lägg mittenbottnen på ett fat. Pensla ev med lite saft (hallon eller jordgubb t ex).
Bred på ett lager sylt och sedan ett lager av moussen. Lägg på jordgubbar.
Lägg på den översta bottnen upp och ner och upprepa proceduren med fyllningen.
Lägg på den understa bottnen med bottenytan uppåt (då får du en så rak topp som möjligt). Spritsa eller bred mousse på toppen och fyll på med en massa jordgubbar och hallon. Strö ev över zest.
Häll på kolasåsen precis före servering. Det är enklast att använda en spritspåse.
Montera gärna tårtan med fyllning dagen innan och gör dekorationer och toppings samma dag som servering. Tårtor är som godast dagen efter när de fått stå till sig lite.
En tårtskärare underlättar för att få helt jämna bottnar.
Pensla gärna bottnarna med lite saft för att få dem extra saftiga.
För att undvika att fatet blir kladdigt när du dekorerar tårtan kan du lägga bitar av bakplåtspapper runt tårtan som du sedan drar bort.
För att förhindra att tårtan glider på fatet kan du lägga en kick av frosting under tårtan.