Färskostmoussetårta med jordgubbar

Av: Nina Kindbro

Publicerad:
Uppdaterad:
Färskostmoussetårta med jordgubbar
Foto: Helén Pe
Färskostmoussetårta med jordgubbar

Färskostmoussetårta med jordgubbar – den här tårtan är en riktig sommardröm och enkel att baka. Förbereder du bottnarna dagen före går den snabbt att montera. Recept ur boken Tårtor av Cecilia Hagerling Larsson.

Till tårtan behövs:

  • 1 sats kardemummabotten

  • 1 sats färskostmousse

  • ca 600 g färska jordgubbar och hallon

  • hallonsylt

  • ev limezest

  • salt kolasås

Färskostmoussetårta med jordgubbar

Salt kolasås:

Ca 6 dl
Tid: 20 minuter

  • 120 g glykossirap (knappt 1 dl)

  • 180 g strösocker (2 dl)

  • 3 dl vispgrädde

  • 30 g smör

  • ¾ tsk salt

  • 1 tsk vaniljsocker

1. Koka upp glykos och strösocker på medelhög till hög värme. Låt småkoka
tills det blivit en gyllenbrun färg, 150 grader. Rör om då och då.
2. Tillsätt grädden lite i taget under omrörning. Låt koka tills allt gått ihop till
en jämn sås.
3. Dra kastrullen från värmen, tillsätt smör, salt och vaniljsocker och rör om.
4. Häll över såsen i en skål och låt svalna i rumstemperatur

Kardemummabotten:

  • Springform eller tårtring, 18 cm i diameter

  • 50 g smör

  • 1 dl mjölk

  • 165 g ägg (ca 3 st)

  • 225 g strösocker (2 ½ dl)

  • 1 tsk vaniljsocker

  • 210 g vetemjöl

  • 2 tsk bakpulver

  • 1 tsk mortlade kardemummakärnor

  • 1 ekologisk citron, zest

  • 1 krm salt

1. Sätt ugnen på 175 grader. Klä formen med bakplåtspapper.
2. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken.
3. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker riktigt ljust och poröst.
4. Blanda vetemjöl, bakpulver och kardemumma. Vänd försiktigt ner det i äggsmeten omväxlande med smörmjölken. Tillsätt zest och salt.
5. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 40–45 minuter. Kontrollera att kakan är klar med en provsticka, den ska inte vara kletig i mitten.
6. Låt kakan svalna helt innan du skär i den.

Färskostmousse:

  • 5 dl vispgrädde

  • 300 g philadelphiaost

  • 30–90 g florsocker (½–1 ½ dl)

1 ekologisk lime, zest
1. Mät upp alla ingredienser i en bunke.
2. Vispa med elvisp tills du har en fluffig bredbar fyllning. Smaka av med florsockret så du får den så söt som du vill ha den.

Montering:

1. Skär jordgubbarna i skivor.
2. Skär bottnen i 3 lika tjocka delar och lägg mittenbottnen på ett fat. Pensla ev med lite saft (hallon eller jordgubb t ex).
3. Bred på ett lager sylt och sedan ett lager av moussen. Lägg på jordgubbar.
4. Lägg på den översta bottnen upp och ner och upprepa proceduren
med fyllningen.
5. Lägg på den understa bottnen med bottenytan uppåt (då får du en så rak
topp som möjligt). Spritsa eller bred mousse på toppen och fyll på med en
massa jordgubbar och hallon. Strö ev över zest.
6. Häll på kolasåsen precis före servering. Det är enklast att använda en spritspåse.

Laddar ...

LÄS VIDARE

Foto: Helén Pe
Dekorera tårtan med queneller och kupoler.
Foto: Helén Pe
Mormor Margits midsommartårta
Publicerad: