Middagstips för bästa dejten – garanterat gott
Av: Aftonbladet
Uppdaterad:
Vill du bjuda på förförande god mat?
I programserien ”Garanterat gott” får du tips av kockparet Mattias Larsson, fredagskocken och Cecilia Hagerling Larsson, bakbloggare och bakboksförfattare.
Välkommen till deras kök på Rådmansö där de bjuder på en snabb och enkel kärleksmeny som alltid gör succé.
Chips med löjromsdipp.
Pasta a la crema med räkor.
Jordgubbar med kardemummakräm.
Chips med löjromsdipp
Antal: 2 personer
Tillagningstid: 8 minuter
Ingredienser:
50 g salta goda chips
Löjromsdipp:
50 g löjrom, alternativt annan rom
1 dl crème fraiche
1 msk finstrimlad gräslök
salt
Gör så här:
Rör ihop ingredienserna till dressingen och smaka av med salt.
Servera chipsen till dippen.
Pasta a la crema med räkor, fänkål, färsk vitkål och salladslök
Antal: 2 portioner
Tid: 25 minuter
Ingredienser:
350 g torkad pasta
400 g skalade räkor
150 g fänkål
150 g färsk vitkål, alternativt spetskål
4 salladslökar
1 vitlöksklyfta
3 dl vispgrädde
Salt, olivolja och dill
Gör så här:
Koka pastan al dente, enligt anvisningen på förpackningen.
Finhacka vitlöken.
Finstrimla fänkål och vitkål och skär salladslöken i 2-3 centimeters bitar. Fräs vitlök och fänkål i lite olivolja i en stor stekpanna. Häll på grädden och koka ca 5 minuter.
Tillsätt pastan och låt det småkoka i ca 1 minut. Tillsätt kålen och salladslöken och koka i ytterligare 1 minut.
Vänd sist ner räkorna och smaka av med salt.
Servera pastan i stora djupa tallrikar och plocka över små dillkvistar.
Jordgubbar med kardemummakräm och vaniljsmulor
Antal: 2 portioner
Tillagningstid: 30 minuter
Ingredienser:
300 g jordgubbar
1 lime, zest
0,5-1 msk strösocker
Gör så här:
Noppa jordgubbarna och skär dem i kvartar.
Riv av limezesten i en skål och blanda med strösockret.
Vaniljssmulor
90 g vetemjöl (1,5 dl)
50 g kallt smör
45 g strösocker (0,5 dl)
1 krm salt
1 tsk vaniljsocker
1 msk kallt vatten
1/2 tsk bakpulver
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Häll alla ingredienser i en matberedare och mixa snabbt ihop till en smulig massa.
Lägg ut massan på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda i mitten av ugnen i 10 minuter. Smulorna ska ha fått lite färg innan du tar ut dem.
Smetanakräm
1 burk smetena (2 dl)
0,5-1 dl florsocker efter smak
1,5 tsk mortlad hel kardemumma
Gör så här:
Vispa upp smetanan med alla ingredienserna till en fluffig kräm. Lägg i en spritspåse, förslagsvis med en rund tyll.
Montering: Spritsa ner lite av krämen i bottnen på två glas. Smula över vaniljsmulor och bygg på med jordgubbarna. Strö över lite limesocker och upprepa varje lager en gång till.
Se hela programserien ”Garanterat gott” på tv-kanalen Godare.
Godare ser du på Telenor, Com Hem, Canal Digital, Ownit, Viasat och Aftonbladet (utvalda program).
.
MER OM MAT & DRYCK
Grillhäng! Quesadilla, oxfilé och ananas
Skördetid! Så kan du maxa det goda från trädgården
Smakspecial: Bästa rårakan och läcker rabarbergalette
Festligare fika med ljuvliga cupcakes
Så får du tomaterna att smaka mer
Grilla gurka och få fram nya smaker
Lättlagade menyer för festliga middagar
Halloumistroganoff med grillad paprika
Så tänder du grillen: Grillexpertens bästa tips
Tinas potatissallad med spenat och ostronvinägrett
Extra julig smak på bullarna
25 min
Tacomys med ”falsk” guacamole
30 min
Smaksätt med fänkål och dill - en superkombo!
1 h 10 min
Grönt och gott: Färska, krispiga ärtor och bönor
Två nya rätter med sommarens färska lök i huvudrollen
Så blir färskpotatis ännu godare
Rabarber passar både till sött och salt
Magiska brownies lyser upp i mörkret
Enhörningstårta med vit choklad och passionsfrukt
Siffertårta med mascarponekräm, limecurd och macarons
Drip cake med choklad, saltkola och vanilj
Bullfest! Kardemumma, choklad och sprinklebuns
Goda maten för heta sommardagar
1 h 10 min
Härliga sommarsmaker
Grillhäng! Quesadilla, oxfilé och ananas
Skördetid! Så kan du maxa det goda från trädgården
Smakspecial: Bästa rårakan och läcker rabarbergalette
Festligare fika med ljuvliga cupcakes
Så får du tomaterna att smaka mer
Grilla gurka och få fram nya smaker
Lättlagade menyer för festliga middagar
Halloumistroganoff med grillad paprika
Så tänder du grillen: Grillexpertens bästa tips
Tinas potatissallad med spenat och ostronvinägrett
Extra julig smak på bullarna
25 min
Tacomys med ”falsk” guacamole
30 min
Smaksätt med fänkål och dill - en superkombo!
1 h 10 min
Grönt och gott: Färska, krispiga ärtor och bönor
Två nya rätter med sommarens färska lök i huvudrollen
Så blir färskpotatis ännu godare
Rabarber passar både till sött och salt
Magiska brownies lyser upp i mörkret
Enhörningstårta med vit choklad och passionsfrukt
Siffertårta med mascarponekräm, limecurd och macarons
Drip cake med choklad, saltkola och vanilj
Bullfest! Kardemumma, choklad och sprinklebuns
Goda maten för heta sommardagar
1 h 10 min