Svenskt vin vinnare i år

Rekordskörd för svenska producenter

Av: 

TT

Matnytt

Svenska vinmakare har all anledning att korka upp. Året skörd blir en av de största hittills.

– Många odlare har rapporterat att de haft rekordskörd. I vissa fall till och med dubbla mängden, säger Sveneric Svensson, ordförande i Föreningen Svenskt Vin.

Idealiskt väder och ökad produktion är förklaringen.

– Sedan är det för tidigt att säga något om kvaliteten. Det får framtiden utvisa, säger Sveneric Svensson, ordförande i Föreningen Svenskt Vin.

Någon övergripande årsstatistik har inte branschorganisationen. Det finns ingen totalsiffra i ton.

Klart är dock att den långa sommarvärmen efter den kalla maj satte sprutt på vinrankorna. Dessutom har arealerna vuxit.

Fast i ett europeiskt perspektiv är Sverige som vinproducent självklart en pygmé.

En vinodling av chardonnaydruvor i liten skala i skånska Staffanstorp. Arkivbild.

Besprutas knappt alls

Här odlas vin professionellt på cirka 150 hektar, varav en del är unga odlingar som ännu inte skördats.

På minst två tredjedelar av arealen dominerar druvsorten solaris. Näst störst är den blå druvan rondo, som mest brukas för rosévin.

En bubblare är mousserande vin.

– Det är en stil som passar väldigt bra i Sverige. Vi har trots allt ett svalt klimat och det passar mousserande, för de druvorna man använder är lite mindre mogna än vanligt vitt vin, förklarar Sveneric Svensson.

Solaris är en så kallad piwi-druva, vilket betyder att sorten är framkorsad för att vara motståndskraftig mot svampangrepp. Därmed kräver solaris mycket lite besprutning.

– Utan att vara certifierade är praktiskt taget alla svenska odlingar ekologiska eller organiska, säger Sveneric Svensson.

Prisas internationellt

Den svenska nischen på marknaden stavas kvalitet, enligt honom:

– Vi satsar på hög kvalitet för det finns en sådan enorm flod av vin i världen. Svenskt vin kan aldrig hävda sig som bulkvin.

Strategin har gett resultat. På senare år har flera internationella utmärkelser tilldelats svenska vinmakare.

– Vad vi kan göra i Sverige är friska och fräscha viner. Det negativa med klimatförändringarna i andra delar av världen är att det blir varmare och varmare, så att de får svårt att behålla syran. Därför flyttas gränsen upp norrut för den typen av viner, säger Sveneric Svensson.

Svenska vindruvor mådde bra av årets värme och många vinbönder för fina skördar. Arkivbild.

Gårdsförsäljning hoppet

Sverige blev 1999 ett EU-godkänt vinland, liksom Danmark och Finland.

Men fortfarande är Sverige det enda EU-landet där gårdsförsäljning – en stor sak för de svenska producenterna – av vin inte är tillåten.

I december väntas regeringens utredare Elisabeth Nilsson komma med besked om gårdsförsäljning av alkohol. En förutsättning är att en sådan inte får hota Systembolagets butiksförsäljning.

– Jag har en positiv känsla av att det går att hitta en väg som godkänner försäljning i samband med någon form av upplevelse på vingården. Men det handlar inte om försäljning i butiker som man bara kan köra till om det skulle vara slut på vin hemma, för det skulle vara ett alternativ till Systembolaget, säger Sveneric Svensson.

Fakta: Svenskt vin

  • Sedan början av 2000-talet har intresset för kommersiell vintillverkning ökat kraftigt.
  • I slutet av 2020 fanns 57 registrerade vingårdar i Sverige som odlar och framställer vin, enligt SCB:s företagsregister och Föreningen Svenskt Vin. Under de senaste fem åren har ett 20-tal tillkommit.
  • Vintillverkning sker främst i de sydligaste landsdelarna tack vare ett gynnsammare klimat.
  • Skåne är centrum för svensk vinproduktion med drygt 60 procent av alla vingårdar. Även i Blekinge, Halland, Gotland och Stockholm finns flera vinproducenter.
  • Kommuner med flest vinproducenter är Höganäs (5), Kristianstad (5), Simrishamn (4), Ystad (4), Helsingborg (3), Båstad (3) och Karlskrona (3).
  • Arealen av professionell vinodling uppgår till runt 150 hektar. Där ingår även unga odlingar med druvstockarna som ännu vuxit till sig och ger skörd.
  • Svenska vingårdar har på senare år rönt stora framgångar i internationella vintävlingar. Under 2020 belönades svenska viner med 25 medaljer, varav fyra guld, vid tävlingar i Spanien, Tyskland, Frankrike och England.

Källa: Dryckesbranschrapporten 2021

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – beställ här!

Cervera

Publisert:

LÄS VIDARE

Här kan du njuta av vinweekend i Sverige

ÄMNEN I ARTIKELN

Matnytt

Vin

Viner

MER OM GODARE

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Champagneglas: Så väljer du rätt

Få rätt temperatur på ditt vin

Frantzén – en av världens bästa krogar

Druvorna att ha koll på hösten 2021

Enkla tricket när du ska öppna en flaska bubbel

Här är årets glöggsmaker

Hummerpremiär – fisket drar i gång för säsongen

Guide till vinbarer att besöka i Göteborg

Här är alla vinnare på årets Stellagala

Kockarna om att tävla i ”Kockarnas kamp”

Hur mycket vin ska man hälla i glaset?

Axfood och Urban deli lanserar nytt vegokött

Smaka på film – mat och bioklassiker i ny harmoni

Hon är Sveriges bästa kvinnliga sommelier

Aladdinasken kommer med ny upplaga

Smaken på chablis påverkas av klimatet

Systembolagets dyraste whisky

Vreden mot nya läskreceptet: ”Har dödat Fantan”

Guide till 7 bra vinbarer i Umeå

Sverigemästaren: Så blir du sommelier

Vin och öl levereras nu till hela landet

Tävla i att skapa landskapspizzor

Priset avskräcker från ekologisk mat

Michelinstjärnor delas ut LIVE på Aftonbladet