Pitabröd med kycklingkebab eller lax

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-21

Pitabröd

24 bullar

8 dl vatten 

1 paket jäst 

1 msk olivolja 

1 msk salt 

2 l vetemjöl 

Så här gör du:

1. Blanda vatten, jäst, olivolja och salt i en bunke. Tillsätt vetemjöl och arbeta tills degen blir seg och blank och släpper bunkens kanter. Låt jäsa cirka 30 minuter.

2. Tag upp degen på ett mjölat bakbord och forma till en rulle, dela den i 24 delar och forma varje del till  runda centimetertjocka kakor. Låt jäsa under handduk på en plåt i cirka 20 minuter. 

3. Sätt på ugnen på 275 grader.

4. Vänd på bröden och grädda dem i den varma ugnen i 6-7 minuter.

5. Låt bröden svalna på galler under en handduk.

Tips: Frys in pitabröd och ta fram när du behöver äta något snabbt och fyll med vad du har hemma, till exempel tonfisk, lök, tomater, chili och så vidare.

---

Kebab med kyckling och bönsallad

4 personer

4 kycklingfiléer

Hickorysås

4 saltgurkor, halverade

Sallad

Gräddfil

Bönsallad:

3 dl blandade kokta bönor

Färsk koriander

1 finhackad rödlök

2 msk olivolja

0,5 msk balsamvinäger

Så här gör du:

1. Banka kycklingen jämntjock och pensla den med rökig hickorysås. Grilla eller stek i ugnen.

2. Hacka koriandern och persiljan, blanda med rödlöken, oljan och vinägern. Smaksätt med salt och peppar.

3. Halvera pitabrödet och strimla kycklingen. 

4. Varva kyckling, gurkor och bönsallad. Avsluta med en klicka gräddfil och färskmalen svartpeppar.

---

Kebab med varmrökt lax 

4 personer

300 g varmrökt lax

1 fänkål

1/2 skalad gurka

1dl tinade gröna ärtor

1dl plockad dill

0,5 dl olivolja

Gräddfil

Rucola

Så här gör du:

1. Plocka laxen i stora bitar. 

2. Lägg ärtorna och dillen i en mixer eller mortel. Blanda till en slät puré och mata i oljan. Salta och peppra.

3. Skär fänkålen och gurkan tunt. Lägg allt i en skål och strö över lite salt. Låt stå 15-20 minuter. 

4. Krama ur och smaka av så att det inte är för salt, skölj i så fall lite snabbt i vatten.

5. Skåra pitabrödet och varva laxen med rucolan, fänkålen och gurkan. 

6. Fördela ärtpurén på toppen och avsluta med en klick gräddfil. Vrid ett par varv på svartpepparkvarnen.

Följ ämnen i artikeln