Guide till krogar på Gotland i sommar

10 guldkorn att hålla utkik efter på Gotland

I När på sydöstra kusten ligger Närshamns rökeri & fisk.
I När på sydöstra kusten ligger Närshamns rökeri & fisk.

Sommartid kryllar Gotland av spännande restauranger för den matintresserade. Godare tipsar om tio guldkorn.

– Gotland har det Stockholm saknar på sommaren, säger Kalle Nilsson som driver restaurang Främmat på Furillen.

Etablerade gotlänningar, tillfälliga pop up restauranger och gästspelande kändiskockar. På sommaren finns det plats för alla på Gotland när besökarna är som flest. Tillsammans skapar de ett rikt utbud av restauranger.
Här är 10 spännande ställen att spana in!

Främmat Furillen

Kalle Nilsson var tidigare ena halvan bakom krogkonceptet
Punk Royal. Nu driver han Främmat med Jonas Helgesson i Stockholm.

I juli öppnade sommarkrogen, Främmat på Furillen.

Bland tallar, kalksten och hav serveras en á la carte meny i samma anda som på moderkorgen. Tydliga franska smaker med finess. Även vinlistan följer denna stil.

– Gotland har lugnet som inte finns i Stockholm. Här finns naturen, utekök och dagliga havsdopp, säger Kalle Nilsson.

I sommar drivs Fabriken Furillen av Kalle Nilsson och Jonas Helgesson från restaurang Främmat.
I sommar drivs Fabriken Furillen av Kalle Nilsson och Jonas Helgesson från restaurang Främmat.

Guldkaggen by Allegrine

Vid Burgsviks hamn har klassiska restaurang Guldkaggen nyöppnat. Denna gång av krögarparet Danyel Couet och Sebastian Thureson från restaurang Allegrine.

Här serveras grillad mat från uteköket vid stranden. Den franska ådran är restaurangens dna. Här på kusten återskapas Rivieran, på gotländska.

– Med bara 30 meter till havet och det härliga vädret känns det väldigt mycket medelhav. Vi lagar glad sommarmat, säger krögaren Danyel Couet.

Pizzeria Babbolina

Franskaläraren Barbro Olsson har sadlat om och öppnat pizzeria i sin lummiga trädgård i Sproge. Menyn erbjuder klassisk capricciosa men också ”hövändaren” och ”röjsågen”, alltid med svenskt kött.

Svalka dig med öl, hallonsoda eller äppelmust i trädgårdens hängmatta medans pizzan bakas.

Längs södra kustvägen i Sproge ligger Babbolinas undangömda bakgård.
Längs södra kustvägen i Sproge ligger Babbolinas undangömda bakgård.

Restaurang Rot

I Norrlanda ligger Årets kock-finalisten Luqaz Ottossons pärla. Här samlas alla middagsgäster runt ett stort bord inne i glasblåseriet Big Pink. Gästerna äter fyra varierande serveringar som följer böndernas säsong. All dryck serveras ur gårdens handblåsta glas.

Smakrike Krog och Logi

Från verandan på Smakrike i Ljugarn har gästerna utsikt över den blomstrande trädgården. Där står också växthuset tillika chambre séparée för större sällskap. Tre- eller femrättersmenyerna med lokala smaker gör sig alltid bäst med det utvalda vinpaketet. ”Fyra smaker av hallon” är en dessertupplevelse i fyra delar, som matchas med lika många glas söta droppar.

På sommaren öppnas den glasade verandan på Smakrike.
På sommaren öppnas den glasade verandan på Smakrike.

800 grader Visby

De New York inspirerade pizzabagarna har tidigare två restauranger i Stockholm. I sommar serveras deras stora pizzor i slizes på Adelsagatan i Visby. Här är degen alltid det viktigaste. Grandma-style pizza dough är dubbeljästa frasiga bottnar som toppas efter humör, och komponeras med fördel av ett glas naturvin.

På 800 grader serveras frasig pizza per slice, ”New York-style”.
På 800 grader serveras frasig pizza per slice, ”New York-style”.

Grå Gåsen x Portal

Klas Lindberg driver Stockholmskrogen Portal. I sommar har han flyttat in i Grå Gåsens lada i Burgsvik på södra Gotland.

Lokala råvaror står i fokus. Gårdsmärkt kött, spannmål och grönsaker kommer under sommaren tillagas över öppen eld i den gotländska myllan.

Den som älskar Portal kommer trivas här. Godbitar från vinlistan följer med, och även några klassiker från köket. Signaturrätten Lovestew på gotländsk potatis, luftig äggkräm och löjrom däribland.

Lilla Bjers

I Västerhejde ligger Lilla Bjers gårdskrog. Den egna ekologiska odlingen förser köket med råvaror hela sommaren. Det som inte tillagas på plats säljs i gårdsbutiken. Köttet på tallriken är alltid gotländskt. Kvällstid serveras en femrättersmeny i

Grönsaker, spannmål, frukt, bär och vinrankor i prunkande rader på åkern hälsar dig välkommen när du svänger in mot gården.

I växhuset tillika matsalen på Lilla Bjers har gästerna utsikt över gården i tre väderstreck.
I växhuset tillika matsalen på Lilla Bjers har gästerna utsikt över gården i tre väderstreck.

Närshamns rökeri & fisk

Björn Meijel är fiskare och sonen Erik Rasmus Brogren kock. Tillsammans serverar de omtalad fish and chips intill hamnen i När. Gotländsk flundra och ”butta”, piggvar på gotländska finns i fiskdisken. Räkor, rökta laxfenor och hemslagna såser är fler exempel på vad som ryms i rökeriet.

Nytt för i år är utbyggnad och kvällsservering. Torskrygg kan nu njutas på porslinstallrik med en fatöl bredvid.

Havsutsikt från Närshams rökeri & fisks nybyggda restaurangdel.
Havsutsikt från Närshams rökeri & fisks nybyggda restaurangdel.

Ett Litet Crêperie

I Stenkyrka på norra Gotland ligger Ett Litet Crêperie. Här serveras söta och salta crêpes och galetter vikta i pappersstrutar.

Stanna i den lantliga miljön med ett glas cider, eller ta med ditt välfyllda knyte till stranden. Men glöm inte att beundra crêperiets mintgröna food truck som står parkerad på gården.

Galette med lammpastrami från granngården i Stenkyrka.
Galette med lammpastrami från granngården i Stenkyrka.
Publisert:

LÄS VIDARE