Spenatgryta. Ringla droppar av citronvinägrett över alltihop och doppa sedan brödet i grytan.

Foto: Erik Olsson

Spenatgryta med tomat och citronvinägrett

5 (1 röst)

Matsmarta onsdag

Gryta med spenat, tomat och citronvinägrett. Enkelt, gott och mättande.

Recept från boken ”Ät gott och rädda planeten” är byggda på ett veganskt grundrecept. Men om du vill kan du exempelvis lägga till ost och få en vegetariskt rätt – eller kött, fågel eller fisk.

Spenatgryta med tomat och citronvinägrett

  • Ingredienser

  • Spenatgryta

  • 6 dl svarta linser, kokta
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 palsternacka
  • 1 morot
  • 1 st tomat
  • 2 msk valnötter
  • 1 msk olja
  • 1 tsk torkad oregano
  • 100 g spenat, fryst eller färsk
  • Citronvinägrett

  • 1 citron
  • 0.5 dl solrosolja, eller rapsolja, neutral
  • 0.25 tsk havssalt
  • svartpeppar, från kvarn
  • Tillbehör

  • 8 skivor danskt rågbröd
  • Vegetarisk

  • 2 dl svarta linser, tas bort
  • 2 dl matyoghurt, 10%, läggs till
  • Plus fisk

  • 2 dl svarta linser, tas bort
  • 150 g vit fiskfilé, till exempel kolja, torsk eller sej läggs till
  • citronvinägrett, lägg till dubbel mängd

Gör så här

Av: 

Aftonbladet

ANNONS EXTERN LÄNK

Köp hem den matsmarta vardagskassen här!

Felix

LÄS VIDARE

Nacho grande med majs- och tomatsalsa och chilimajonnäs

ÄMNEN I ARTIKELN

Matsmarta onsdag

Recept

Klimatsmart mat

MER OM GODARE

Matiga mackor till middag

Vegansk tunnbrödsrulle med kimchi

45 min

Bönquesadillas med lime och chipotle

30 min