Sista minuten-julbordet – nyskapande och svinnsmarta rätter

Publisert:
FÄRRE OCH GODARE. Har du ont om tid att planera och laga ett julbord är första tipset att fråga sig vad familj och övriga gäster vid matbordet verkligen gillar och vill ha. För det finns en del syltor, korvar och annat som är mest skådebröd, tycker Ulrika Davidsson.

Ute i sista minuten med julmaten?
Det ordnar sig. Kostrådgivaren Ulrika Davidsson serverar dig julbordet som går supersnabbt att svänga ihop, och som till på köpet är svinnsmart.

I år ska jag vara en planerad människa. Hur många gånger har man inte tänkt så? Och ändå står man där någon dag före jul och inser att man ska få till ett helt julbord också. Tidsoptimist, javisst! Men lugn, det finns genvägar och smarta lösningar. 

– Ni vill inte veta hur många gånger jag har varit ute i sista minuten med julmaten, skrattar författaren och kostrådgivaren Ulrika Davidsson. 

Ulrika är julfantast så till vida att hon älskar tiden innan jul; myset, de tända ljusen och roliga glögg-mingel. 

– I år verkar folk ha hållit på extra mycket. Flödena på sociala medier är fyllda av saffransbullar, kakor och pepparkakshus.  

Köp bara det familjen gillar

Ur hållbarhetssynpunkt är julen däremot ingen favorithögtid. Själv låter hon hellre barnen köpa vad de behöver än ger högar av presenter. 

– För att inte tala om mängden mat folk bär hem, låter stå i kylen, för att sedan kasta. Man köper sill och rödbetssallader och slänger mer än hälften. Det är förfärligt.

Så när man står där och har knappt om tid att planera och laga sitt julbord är första tipset att fråga sig vad familj och övriga gäster vid matbordet verkligen gillar och vill ha. För det finns en del syltor, korvar och annat som är mest skådebröd. 

– Själv älskar jag sill, och brukar göra en ny smaksättning varje år. I år har jag gjort en asiatisk sill med salladslök, lime, ingefära, chili och koriander. Den blev fantastiskt god.

Och på tal om snabba lösningar så köper Ulrika alltid den så kallade femminuterssillen, alltså en färdiginlagd sill redo för smaksättning. 

– Potatisen därtill känns däremot onödigt tycker jag. Då äter jag hellre bröd eller en god rotfruktsgratäng. 

Är du vegetarian eller vill äta grönt med tanke på planeten, så tipsar Ulrika om att man kan göra en ”vego-sill” på aubergin, som du kokar i bitar och blandar i en röra, alltså samma som du gör till din vanliga favoritsill.   

– Första gången jag åt det här blev jag förvånad, för det är väldigt sill-likt i både smak och konsistens. 

Dra ner på köttmängden

Ulrika gillar också röror, som skagenröra och kräftröra, där du kan byta ut skagenrörans rom och dill mot salladslök, ingefära och chili till kräftorna, för lite extra sting. 

– Den här typen av röror känns lyxiga, men tar bara minuter att svänga ihop. 

Fort går det också att fixa en fräsch sallad, kanske med grönkål eller svartkål, apelsin, mandel och granatäpple. 

– Eller apelsinsallad med ädelost och pistagenötter. Dessutom är jag galet förtjust i brysselkål, det har kommit med åren. Den steker du upp lite snabbt i smör, och avnjuter med riven parmesan. 

Generellt tycker Ulrika att det är ett tips att dra ner på köttmängden på julbordet – för både hälsan och klimatets skull. Vill du ha en skinkbit, så köp inte en hel skinka, utan det antal skivor du tror går åt. 

– Till skinkan brukar jag servera en coleslaw gjord på den vackra rödkålen. 

Sedan var det frågan om vad man ska servera den sena julaftonskvällen. 

– Då brukar vi äta samma sak. Det innebär att man får njuta av julmaten två gånger, samtidigt som det blir mindre matsvinn. 

  • Ja, vad ska man göra av all julmat som kanske ändå blir över? 

– Maten håller längre i kylen än vad många tror, och hur lyxigt är det inte att äta lite skagen eller några sillbitar till frukostäggen? Men har du tröttnat på julsmakerna, så kan du stoppa maten i frysen. Kanske till och med göra i ordning några matlådor, med lite olika saker som du kan avnjuta i stressiga, fattiga januari, tipsar Ulrika Davidsson.

Rotfruktsgratäng – i stället för Janssons frestelse.

Ulrika Davidssons supersnabba och svinn-smarta julbord

Här är Ulrika Davidssons förslag på hur du på bara några timmar får ihop ett härligt julbord. ”Dra ner på köttmängden och ät mer grönt, det är bra både för dig och planeten.”

  1. Satsa på familjens favoriter. Fundera på vad folk verkligen vill ha, och köp det, varken mer eller mindre. 
  2. Snabbsill. Köp femminuterssillar, och gör familjens två favoritsillar, som ört- eller currysill. Recept på currysillen nedan. 
  3. …och en sill-shortcut. Gå till delikatessen och köp en klar sill, som Brantevikssill. Den är svår att prestera själv. Då har du en klar sill och två krämiga. 
  4. Lax-lösningen. Köp färdiggravad lax och färdig hovmästarsås. Smakar utmärkt. 
  5. Roligt med röra. Gör en egen skagenröra på handskalade lyxräkor, majonnäs, rödlök, dill, rom, citron och lite creme fraiche. Jag har börjat tillsätta en liten skvätt konjak. Jättegott! 
  6. Spritsa köttbullar. Gör egna köttbullar smaksatta med kryddpeppar, för äkta julkänsla. Servera med en färdigköpt rödbetssallad. Vill du så kan du spritsa ut köttbullarna på en plåt och grädda i ugnen – för ökad fart! 
  7. Skivad skinka. Köp färdigskivad julskinka, inte mer än vad du tror går åt, och garnera fatet med grönkål och apelsinskivor. 
  8. Piffa till senapen. Smaksätt färdig senap med exempelvis lite ingefära, kryddnejlika och honung, så smakar den som hemmagjord. 
  9. Julig coleslaw. Sno ihop en coleslaw, men byt ut vitkålen mot rödkål för extra julkänsla. Servera till skinkan. 
  10. Kul med kål. Stek på brysselkål och blanda med russin, mandel och parmesan. Mums! 
  11. Saffrans-sallad. Quionoasallad med saffranssmak ger julsmaker och fräschör i ett! Se recept nedan. 
  12. Knäck brödfrågan. Köp en finare variant av knäckebröd, smör med havssalt och några goda ostar valda med omsorg. 
  13. Rotfruktsgratäng – gör en om du hinner. Den går finfint att spara, och äta resterna i mellandagarna. Se recept nedan.

Planera julmat med tanke på planeten

Här är Naturskyddsföreningens två hållpunkter för dig som gärna vill tänka på planeten när du planerar julmat.

  1. Servera mer grönt. Genom att servera mer växtbaserad mat på julbordet gör du en stor insats för miljön. För att hålla oss inom planetens gränser måste vi dra ner rejält på konsumtionen av kött och mejeriprodukter. En helt växtbaserad kost (vegansk) tar bara upp ungefär en femtedel så mycket mark som en svensk genomsnittskost.  
  2. Välj ekologiska alternativ. Genom att välja ekologiska matvaror gynnar du artrikedom och biologiska mångfald – och hotet mot den biologiska mångfalden är idag lika stort som klimathotet. Så välj KRAV-märkt skinka och vilt- eller naturbeteskött. Även får favoritknöl potatisen är en riktig värsting. Potatis är en av de grödor som besprutas mest i Sverige. Så, när du byter till ekopotatis sprids mindre gifter i naturen. Undvik även palmolja i kakor och godsaker (kolla på innehållsförteckningen). 

Det allra bästa är att välja både vego och eko på julbordet!

– Själv älskar jag sill, och brukar göra en ny smaksättning varje år. I år har jag gjort en asiatisk sill med salladslök, lime, ingefära, chili och koriander. Den blev fantastiskt god, säger kostrådgivaren Ulrika Davidsson.

Ulrika Davidsson 

  • Ålder: 50. 
  • Familj: Vuxna barnen Ebba och Jonas samt sambon Dan. 
  • Bor: Stockholm. 
  • Gör: Författare och kostrådgivare.
  • Aktuell med: Boken ”66 day challenge med medelhavsmat”, samt digitala kurser.
Sista minuten-julbordet – nyskapande och svinnsmarta rätter
  • Varje vecka är det onsdag. Men inte vilken onsdag som helst. Det är Matsmarta onsdag! Genom kunskap, härliga tips och recept vill Aftonbladet inspirera dig och hela svenska folket att äta lite klimatsmartare. Och man måste ju börja någonstans – så varför inte en dag i veckan?