Tv-kocken: ”Blommor är riktigt goda att äta”

Uppdaterad 2020-05-13 | Publicerad 2016-08-10

Testa nya trenden – att äta blommor

Vem har inte plockat sju sorters blommor och lagt under kudden – och sedan inte drömt minsta lilla sanndröm?

Är du sugen på en ny tradition, haka på trenden att göra vacker gourmetmat av blommorna i stället.

En som länge tagit för sig av naturens spännande skafferi är tv-kocken Tareq Taylor. Det är inte bara kul att experimentera med nya gröna råvaror, anser han, utan dessutom både nyttigt och miljövänligt.

Varför ska vi äta blommor?

– Varför inte? En del blommor, som lökblommor, är riktigt goda och har hög smak. Andra är mer vackra och spännande att äta än har stor bouquet. Dessutom är det kul att utmana sig och prova nya delar av de grönsaker vi redan äter – och det är ett ­miljöklokt sätt att tänka. Får jag gissa blir rötterna nästa del vi ger oss på.

Hur stor är trenden att laga mat med blommor?

– Faktum är att det har dykt upp mer och mer under de senaste åren. Kockar har letat efter något nytt och sprött till sina rätter eller velat skapa en romantisk känsla av flärd och valt blommor att dekorera med. Den nya nordiska maten är många gånger så enkel och ren i smakerna att blomsmakerna faktiskt kan märkas och göra skillnad. Från kockarnas experimenterande sprids trenden sedan till vars och ens kök.

Vilka blommor är godast?

– När harsyran blommar är den magiskt god. Annars är det nog lökblommorna som är mest behagligt smakrika. Gräslökens blommor bara måste man plocka och äta upp. Odlar du purjolök, rödlök eller gul lök så blommar de år två med stora jätte­goda blommor. Ramslöksblommorna är underbara, särskilt knopparna. Och efter blomningen plockar man de små bärliknande blomfrukterna som blir kvar och lägger in som en sorts kapris, jättegott.

Vad ska man tänka på innan man börjar mumsa i sig?

– Är du osäker på vilka sorter du ska plocka ute i naturen, ta med en flora för ätliga blommor, så det inte blir fel. Ät aldrig blommor som du köpt i blomsteraffären. De är alltid besprutade och oftast rejält mycket. Både rosor och tulpaner är goda men plocka dem i din trädgård eller på ekologisk odling.

Här under får du fler tips av Tareq Taylor.

<div data-tipser-pid="5cb3ca617fe38700019b28ab" data-tipser-view="compact"></div>

7 vilda sorter

Botanisera bland sommarens läckerheter som växer fritt på ängar, längs dikeskanter och på blomstrande åkrar.

Blåklint

Växer ofta längs vägar och åkerkanter. Se upp så att du inte plockar på en besprutad åker.

Tareq tycker: En vacker men inte särskilt smakrik blomma. Blått är den färg vi förknippar minst med mat så därför kan det vara kul att använda den. Blomman är väldigt spröd och tål ingen tillagning utan är bäst att bara sprinkla över till exempel en sallad.

Gullviva

En riktigt tidig vårblomma som lyser upp med sin gula blomkrans. Gullvivan är delvis fridlyst så kolla innan du plockar.

Tareq tycker: Den är både fin och vacker att ha i sallad. Den är inte så smakrik så den krockar inte med något.

Gurkört

Från början en odlad art som importerades från Medelhavsområdet. Nu hittar man den ofta vild.

Tareq tycker: Den är jättegod, smakar lite gurka. Antingen kan man strössla blommorna över lite alla möjliga rätter som dekoration eller så kan man, och det här är jättegott, ta hela blomklasen och steka den. Då försvinner det taggiga och den får en härligt klorofyllig smak. Bra tillbehör till mycket.

Viol

Det finns hundratals arter av violer. Den man oftast menar i matsammanhang är den violetta luktviolen. Den är relativt lätt att hitta i de södra och mellersta delarna av landet.

Tareq tycker: Violer är alltid gott. Det klassiska är att kandera dem med äggvita och socker. Violsmaken passar väldigt bra ihop med syrliga smaker som citron.

Maskros

Mer lättplockad blomma är svår att tänka sig då den växer nästan överallt. Den har dessutom två blomningar under sommarsäsongen.

Tareq tycker: En riktigt trevlig blomma. Plocka knopparna när man precis ser de gula kronbladen bryta fram i toppen, efter det blir det lite mycket ullig blomma i munnen. Stek knopparna, de får en god, nötig smak och passar bra till omeletter eller som tillbehör till kött, fisk och vego.

Kamomill

Mycket vanlig växt i södra och mellersta Sverige, kan även dyka upp längre norrut. Den blommar mer eller mindre hela sommaren från juni till oktober.

Tareq tycker: Kamomillte är jättegott, anser jag, men det finns mycket annat man kan använda den till. Jag tycker man ska extrahera smaken av blommorna snarare än äta dem. Till exempel kan man låta en vinäger ta smak av dem eller använda dem som en krydda i picklade grönsaker.

Vitplister

En mångårig växt som blommar från maj till september och hittas i stora delar av landet, särskilt de ostliga.

Tareq tycker: Både god och dekorativ. Särskilt gott blir det till vit fisk eller pilgrimsmusslor. Blommorna har en liten naturlig sötma och i kombination med bladen, som har en lätt beska och frisk doft, kan de berika många rätter. Även fina i sallader.

7 tama sorter

Krydda dina måltider med blommor från trädgården.

Överraska med ros, pelargon och lavendel – helt obesprutade förstås.

Ringblomma

Mycket lättodlad blomma, som brukar sprida sig själv i trädgården. Den finns i alla toner av gult och orange.

Tareq tycker: Den är fantastisk att använda i maten för sitt utseendes skull. Bladen pryder varje sallad och kaka. Men den smakar inte så mycket.

Pelargon

Det finns mängder av pelargonsorter och de flesta är ätliga. Var bara noga med att de inte är besprutade.

Tareq tycker: De olika sorterna kan smaka väldigt olika. Man får testa sig fram, gnugga lite på dem och dofta. Verkar den god kan du pröva. Det bästa är att använda dem i bak eller att extrahera smaken i en lag som man sen infuserar en spröd grönsak med.

Ros

Bladen av både vanliga rosor och nyponrosor är ätliga.

Tareq tycker: Kandera bladen på klassiskt romantiskt vis genom att pensla med äggvita och strö socker på så blir de krispiga och fina. Bladen kan ha en liten bitterhet, vilken tonas ner av det söta. De passar även bra som smaksättning i inläggningar. Vill du torka dem så gör det försiktigt i 40–45 grader varm ugn så behåller de sin färg.

Syren

Finns i hela skalan från vit till mörklila och är en av våra vanligaste trädgårdsväxter. Blommar i maj, juni.

Tareq tycker: Det är så gott med syrener. Förutom att man kan strössla blommorna över bakverk och desserter så kan man göra fantastiskt syrensocker som håller länge. Blanda ett paket socker med ungefär 4 liter blommor, låt det torka och mixa sedan. Detta kan du baka med eller bara strö på gröten för lite härlig försommarsmak.

Krasse

När den trivs ger den mängder av vackert sprakande blommor under stora delar av sommaren. Lättodlad. Även bladen går att äta.

Tareq tycker: Detta är en fantastisk blomma. Både pepprig och söt, funkar till allt. Den kan ligga på mackan, ätas till grillat eller fungera överallt för den som gillar när det är lite spicy.

Lavendel

Denna fleråriga lilla buske går att odla i hela södra Sverige och en bit upp längs Norrlandskusten.

Tareq tycker: Ah, den ljuva lavendeln! Här handlar det om att torka blommorna och använda som smaksättning till allt som är sött. Man kan till exempel göra sin egen lavendelhonung, smaksätta choklad eller baka.

Kryddtagetes

Detta är en sort inom gruppen liten tagetes. Andra varianter är inte ätliga. Bra sorter är Signet lemon och Red gem.

Tareq tycker: De goda kryddtagetessorterna har en fin smak av citron. Använd dem där den smaken passar, det blir både gott och väldigt dekorativt med de färg­starka bladen. Även bladen går att äta.

<div data-tipser-pid="5cb3ca617fe38700019b28ab" data-tipser-view="compact"></div>

Följ ämnen i artikeln