Kockens bästa recept med hjortron

”Ett unikt bär och skogens guld”

Av: 

Veronika Seigerlund

Lena Flaten är en riktigt skogsmulle och kock på Flammans Skafferi i Storlien.
Lena Flaten är en riktigt skogsmulle och kock på Flammans Skafferi i Storlien.

Recept

2021 är hjortronens år. Den skogsvana kocken Lena Flaten delar sina bästa tips på vad du kan göra med det svårplockade bäret hemma.

– Det finns så mycket kul att göra som inte är våfflor med hjortronsylt, säger den jämtländska kocken.

Hjortron har en alldeles egen smak som är svår att sätta ord på för den som aldrig smakat. För många är hjortron ett svårtillgängligt gyllene bär format som ett hallon, ofta serverat i syltform på våffla och kostar ofta en slant.

– När man har plockat hjortron förstår man varför det är så dyrt, säger Lena Flaten, 49, som driver restaurangen Flammans Skafferi i Storlien, Jämtland.

Det krävs en del jobb. Du kan få gå långt för att hitta en riklig mängd hjortron. För varje bär måste plockaren böja sig ned och varje planta har bara ett bär. Mygg, broms och hästflugor är med på skogsturen. Plocka hjortron i shorts och linne gör man bara en gång.

– Det är verkligen ett unikt bär och skogens guld, i familjer där man har som tradition att plocka hjortron tar man med sig barnen ut trots att de protesterar, det ska bara göras, säger Lena Flaten.

Det finns så mycket kul att göra som inte är våfflor med hjortronsylt.

”Aldrig sett så mycket hjortron”

I Storlien låg snön kvar länge och hjortronsäsongen är inte riktigt igång, men Lena Flaten tycker säsongen verkar lovande.

– Det är väldigt lokalt hur bären växer, men i år har jag redan sett bilder från vänner med sådana mängder hjortron jag aldrig sett innan.

Själv serverar hon hjortron till sina gäster på resurangen i Storlien. Och det är inte bara våfflor med hjortronsylt och grädde.

Hjortronsås med crème fraiche

Hjortron passar i kalla och varma såser. Till kött, fisk, charkbrickan, lagrade ostar och kanske lite oväntat - choklad och lakrits. Äpple är en bra smakkompis och så även kryddpeppar. Och hjortron trivs i gräddiga desserter.

Ett av hennes favoritrecept med hjortron är en hjortronsås med crème fraiche. Allt som behövs är:

  • 2 dl crème fraiche
  • 2 msk majonnäs
  • 4 msk hjortronsylt

Blanda samman crème fraichen, majonnäs och sylten. Smaka av med salt och peppar. Ställ svalt fram till servering.

Ett annat favoritrecept är hennes hjortronchutney med äpple och kryddpeppar. Det receptet hittar du här!

”Ska behandlas med omtanke”

De mogna bären som dialektalt kallas ”mylta” är saftiga och smakar djupt och fruktigt. Och Lena Flaten poängterar noga att bären ska behandlas med stor omtanke.

– Hade vi behandlat alla råvaror med samma respekt som hjortronet hade vi knappt haft något matsvinn alls, brukar jag säga.

Publisert:

LÄS VIDARE

Hjortronchutney som passar till kött

ÄMNEN I ARTIKELN

Recept

Kockar

Jämtland

Storlien

MER OM GODARE

Skördetider – här är bären vi vill frossa i

Veganskt mat – direkt på grillen

17 munsbitar som matchar nubben

Nybrogatan 38 - kvarterskrog med hög puls

Scandwich – mättande mackor i Stockholm

Grillad gravlax med pak choi och örtagårdssås

30 min

Snabb soppa som har två superkrafter

25 min

Sushi sho – autentisk omakase i Vasastan

Tareq Taylors potatissallad med mycket persilja

30 min

Körsbärsdrinkar: Sommarens godaste recept

Världens godaste röra med aubergine-tricket

40 min

Färspaj som räcker till många

45 min

Revanschsugne Christian Siberg tävlar i Årets kock 2021

Klassisk spagetti carbonara – med sparris

30 min

Kladdkaka – ”mitt självklara go-to-recept”

45 min

Madam – så nära Korea du kan komma på Södermalm

Det NYA tricket som tar sparris till nya höjder

25 min

Shanti – indiska restauranger i Stockholm

Tehran grill – persisk restaurang i Stockholm

Krämig sallad till utflykt och picknick

25 min

Melonade – lemonad med melon

10 min

Jordgubbsgazpacho

25 min

Sallad i burk till picknick

25 min

Wraps med läcker fyllning

25 min