Sverigemästaren: Så blir du sommelier

Allt du behöver veta – utbildning, lön och tips

Publisert:
Ellen Franzén tog sin andra SM-seger underSommelier-SM i april.

Tänk att få jobba med ditt största intresse.
Det gör Ellen Franzén – regerande Sverigemästare i sommellerie.
Här guidar hon till allt du behöver veta om yrket, med flera insidertips på hur du lyckas.

Viner ska beställas, öppnas, och provas av. Inköpen ska planeras, middagsgästerna hälsas välkomna. Och så måste hon bestämma vilket vin som passar till kvällens meny.

Så kan Ellen Franzéns arbetsdag se ut som sommelier på tvåstjärniga Gastrologik i Stockholm.
– Men den ena dagen är aldrig den andra lik. Det är det som är så fantastiskt
med det här jobbet - jag kan aldrig gå på autopilot.

Årets sommelier

Ellen Franzén har alltid haft ett gediget dryckesintresse men bestämde sig för att bli sommelier först hösten 2014 medan hon läste ekonomi i Uppsala.

– Jag insåg att jag inte passar för ett kontorsjobb, så jag hoppade på en
sommelierutbildning istället. Det beslutet har jag inte ångrat en dag i mitt liv.

Ett år senare tog hon examen från Restaurangakademien, kom ut som kursetta och blev kort därefter utsedd till Sveriges tredje bästa kvinnliga sommelier.

Sedan dess har hon kammat hem titeln årets sommelier i SM två gånger, nu senast i april 2021.

“Vinet är både min största hobby men också mitt jobb”, säger Ellen Franzén.

Så blir du sommelier

Funderar du också på att bli sommelier? Här går Ellen Franzén igenom allt du behöver veta om yrket, från utbildning till insidertips – och branschens baksida.

  • Vad gör en sommelier?

En sommelier, eller vinkypare, är en expert på drycker. Både alkoholhaltiga och alkoholfria sådana.

– Jag jobbar såklart med service, men gör också väldigt mycket annat. Som att utveckla och förvalta en vinkällare.

Det är också vanligt att sommelieren utbildar restaurangpersonalen i vin- och dryckeskunskap. Dessutom får man ofta prova nya rätter som ska upp på menyn, för att kunna matcha bra viner till.

  • För vem passar sommelieryrket?

Yrket passar den som gillar att möta människor, säger Franzén. Det är en viktig del. Man måste vara serviceminded, nyfiken och ha ett gediget intresse för drycker.

– Om du älskar vin så är det bästa jobbet i världen.

  • Vilka nackdelar finns med yrket?

– Inga alls! Men man ska vara beredd på att jobba fredagar och lördagar. Det går inte att komma ifrån.

  • Är det lätt att få jobb som sommelier?

Att arbeta som sommelier blir allt mer populärt och konkurrensen kan vara relativt tuff. Men Ellen har aldrig haft problem med att hitta jobb.

– Eftersom det är så många som går utbildningen handlar det om att bestämma sig för vad man vill göra, och vara beredd på att slita lite för det.

  • Vad tjänar en sommelier?

Medellönen för en sommelier 2021 ligger på runt 25 500 kronor i månaden, enligt statistik från Statistiska centralbyrån.

“Jag har inte ångrat en sekund att jag la ekonomistudierna på hyllan för det här”, säger Ellen Franzén.
  • Hur utbildar man sig till sommelier?

Numera erbjuder en del högskolor sommelierutbildningar på heltid och som är studiemedelsberättigande.

En av de största skolorna är Restaurangakademien i Stockholm - en vinutbildning som pågår en dag i veckan under två terminer.

– Den passade mig perfekt så att jag kunde jobba och studera samtidigt.

En annan ren sommelierutbildning arrangeras av Vinkällan som finns på olika orter i landet. Vuxenutbildning finns också bland annat på YRGO, Yrkeshögskolan och hos privata utbildningsanordnare. Du kan även plugga på distans.

– Jag rekommenderar att du väljer en utbildning som passar just dig och din situation.

Ellens tre tips - så lyckas du som sommelier

  1. Var ödmjuk. Speciellt med ditt val av arbetsplats direkt efter utbildningen. Sikta inte på att gå ut skolan och ta en ansvarstjänst på en gång, utan var beredd på göra dina “hundår” vid sidan av en erfaren sommelier.
  2. Var nyfiken. Utbildningen är en bra grund - men sedan gäller det att fortsätta fråga och lära sig nya saker.
  3. Skaffa dig mentorer. Omringa dig med folk som är duktigare än du själv, på så sätt utvecklas du jättemycket.

Sommelierutbildningar i Sverige

Här har vi samlat några av Sveriges vinutbildningar – välj den som passar dig bäst!

  • Örebro universitet - Sommelier och måltidskreatör
  • Restaurangakademin - Flera olika utbildningar
  • Vinkällan - Fins på olika orter
  • Gustibus - Vinhandlarutbildning
  • Yrgo - Sommelierutbildning med praktik
  • Academi online - Distansutbildning
  • Wine Legs Academy - Distansutbildning

Fakta: Ellen Franzén

  • Ålder: 30
  • Yrke: Chefsommelier på restaurang Gastrologik. Hon tog tog sin andra SM-seger när Sommelier-SM gick av stapeln i april 2021.
  • Bor: i Stockholm.
  • Dricker helst: Champagne - det är svårt att vara ledsen när man dricker
    champagne.
  • Drömmer om: Att dricka vin på en solig vingård.
Elisa Amorelli

Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier. I vår går Elisa på en vinkurs i Rom. Genom flera personliga texter får läsarna följa med och lära allt från början: hur man skålar, smakar och njuter av vin som en riktig italienare.