Frantzén sexa i världen – men danska krogar regerar

Se topp tio listan över världens bästa krogar

Av: 

TT

Kocken och krögaren Björn Frantzén i sin restaurang med samma (efter)namn. Nu har Frantzén korats till världens sjätte bästa restaurang. Arkivbild.
Kocken och krögaren Björn Frantzén i sin restaurang med samma (efter)namn. Nu har Frantzén korats till världens sjätte bästa restaurang. Arkivbild.

Matnytt

Frantzén i Stockholm har utsetts till världens sjätte bästa restaurang. Grundaren Björn Frantzén säger att det känns ”sjukt och lite konstigt” att hamna i toppen – och lyfter fram de danska restauranger som knep första och andra plats.

– Det ska vi alla vara stolta över, säger han.

Restaurang Frantzén på Norrmalm i Stockholm anses som en av världens bästa restauranger med sina tre stjärnor i Michelinguiden. Men när Björn Frantzén var på väg ned till galan i Antwerpen i Belgien förberedda han sin personal på att det är svårt för en restaurang med enbart 23 sittplatser att hamna högt upp på topplistan ”Världens 50 bästa restauranger”.

– Det finns många restauranger i världen, att bli rankad som den sjätte bästa känns bisarrt. Många krogar på topp tio är större restauranger, säger Björn Frantzén över telefon från Antwerpen.

TT: Hur ska ni fira?

– Vi har en middag bokad och så får vi dricka mineralvatten. Vi har en tidig flight för vi ska alla vara tillbaka till lunchen i morgon.

Internationella gäster

Björn Frantzén säger att restaurangen aldrig har strävat efter höga placeringar på topplistor, men att det trots allt betyder fler långväga gäster.

– Vår tidigare högsta placering var plats tolv, det var ett enormt tryck på bokningarna då. Nu är vi sexa, tidsmässigt tror jag att det är ganska bra när världen långsamt börjar öppna upp. Det kommer väl att påverka bokningssituationen som redan är bra med fler internationella gäster, säger han.

Frågan är om uppmärksamheten behövs – när restaurangen släppte bordsbokningarna för november tog det inte ens en minut innan borden tog slut.

”Ska vara stolta”

Björn Frantzén lyfter fram Köpenhamnsrestaurangerna Noma och Geranium som hamnade på första och andra plats.

– Det roliga och det viktigaste är att Norden har kommit tillbaka och har tre restauranger som rankas som de sex bästa i världen. Det är ändå coolt med tanke på vilken liten destination som Norden är. Det tycker jag att vi alla ska vara stolta över, säger han.

René Redzepi, kock och delägare i Noma, säger från scenen på galan i Antwerpen att han vill tacka alla som varit med på resan.

– Till vårt team, både tidigare och nuvarande: tack från djupet av mitt hjärta. Jag önskar att alla hade kunnat vara här, säger Redzepi, skriver Ritzau.

ANNONS EXTERN LÄNK

Skaffa världens smartaste trådlösa stek- och grilltermometer på Cervera och få perfekt resultat varje gång.

Cervera

Topp 10 på lista över världens 59 bästa restauranger

  1. Noma, Köpenhamn, Danmark
  2. Geranium, Köpenhamn, Danmark
  3. Asador Etxebarri, Atxondo, Spanien.
  4. Central, Lima, Peru.
  5. Disfrutar, Barcelona, Spanien.
  6. Frantzén, Stockholm, Sverige.
  7. Maido, Lima, Peru.
  8. Odette, Singapore
  9. Pujol, Mexico City, Mexiko
  10. The Chairman, Hongkong, Kina.
Publisert:

LÄS VIDARE

Stjärnkrögaren: ”Jag fick stryk på lyxkrogen”

ÄMNEN I ARTIKELN

Matnytt

Björn Frantzén

Guide Michelin

Kockar

MER OM GODARE

Ny glans – eller stjärnfall för svenska krogar?

Myllymäki plockar sin första Michelinstjärna

Frantzéns krog Zén får tre stjärnor

Michelinstjärnor delas ut LIVE på Aftonbladet

Så gick det för svenska kockarna VM-matchen

Så blir stjärnkrögarens nya lyxkrog La Tour

Gjorde lyxig glass på rostad äppelskrutt

Stjärnkrögaren: ”Jag fick stryk på lyxkrogen”

Här är alla vinnare på årets Stellagala

Här lagas mat åt kungaparet

Här ger Gustav Leonhardt vilda tips

Tareq Taylor: ”Jag var livrädd för män i kostym”

Skippa svinnet – spara 1180 kronor i månaden

Välkommen till tv-kanalen Godare

Släng inte överbliven frukost – fixa ”gofika”

Svenskt vin vinnare i år

Här är årets glöggsmaker

Axfood och Urban deli lanserar nytt vegokött

Hummerpremiär – fisket drar i gång för säsongen

Smaka på film – mat och bioklassiker i ny harmoni

Kockarna om att tävla i ”Kockarnas kamp”

Smaken på chablis påverkas av klimatet

Systembolagets dyraste whisky

Vreden mot nya läskreceptet: ”Har dödat Fantan”