Läs kocken Mattias Larsson svar på frågor om julmat

”Fredagskocken” svarade på frågor och delade recept och tips

Av: 

Aftonbladet

Sill | Mat & Dryck

Det drar ihop sig till årets stora mathelg och det är full fart i många kök.

Kocken Mattias Larsson svarade på massa frågor om julens matlagning och delade med sig av sina bästa tips och recept.

Nu kan du läsa alla hans svar och tips på hur du löser julmaten bäst!

Julmatsproffset Mattias Larsson, även känd som fredagskocken, svarade i chatten på läsarnas frågor om julmat – se dem nedan!

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – förhandsboka nu!!

Extern länk från Cervera

Förhandsboka här

Läs alla frågor och svar av Mattias i chatten, för att läsa alla svar behöver du vara inloggad.

Fastnålat inlägg
22. december 2021 kl 15:53av Mattias Larsson
DELA

Tack för alla spännande frågor idag! Lycka till med julmaten och så önskar jag er en riktigt god jul!

Mattias

  • Mattias Larsson
    DELA

    Jag lovade att återkomma med mitt köttbullsrecept och här har ni det, och kan se när jag gör mina julköttbullar

    https://www.aftonbladet.se/matdryck/a/0nzQMJ/sa-gor-du-perfekta-julkottbullar

  • DELA

    Hur gör man en god sillgratäng med jultouch?

    Tranan

    Hej.

    Det var så länge sen jag åt sillgratäng att jag nästan glömt bort det, det kanske är dags även för mig att göra igen :)

    Ett bra tips för smaksättning är att använda sig av de mer klassiska "julkryddorna" så som t.ex. lite nejlika och kryddpeppar, de kan få allt att smaka jul :)

    Mattias Larsson
  • DELA

    Hej :-)

    Jag undrar hur man får till sådana små söta revbensspjäll. Är det långkok och sedan grill eller hur gör man? Det ska inte vara långa tunna och smala utan små fyrkantiga revbensspjäll man fick när man var liten. Hittar aldrig sådana i butiken.

    Christina

    Hej.

    Är det små kamben du tänker på kanske?

    Oavsett vad jag lagar för typ av revben så kokar jag de först och sen häller på någon god glaze och efter det ugnsbakar. Saftigast och mest smak :)

    Mattias Larsson
  • DELA

    Hej Mattias,

    Temperatur på ugnen vid Janssons frestelse, mest krämig???? Brukar köra 135 grader men de andra runt bordet säger 175 grader….varmluft kör jag….vem har rätt???

    StefanS

    Alla ugnar är ju olika så det är svårt att säga. Förr i tiden bakade jag min Jansson på 175 C men nu för tiden kokar jag alltid min potatis och lök med mjölk, grädde och ansjovis tills den nästan är klar. Då häller jag upp den i en ugnsfast form och strör på ströbröd och smör och sen gratinerar jag den. Det blir så superkrämigt och gott!

    Mattias Larsson
Mattias Larsson chattade med Aftonbladets läsare.

Fakta: Mattias Larsson

  • Mattias är kock och kokboksförfattare.
  • Han har ett eget mat-tvprogram ”Garanterat gott” tillsammans med sin fru, bakbloggaren Cecilia Hagerling Larsson där de bjuder på härlig matlagning hemma i köket på Rådmansö.
  • ”Garanterat gott” sänds på tv-kanalen Godare. Godare ser du på Telenor, Com Hem, Canal Digital, Ownit, Viasat och Aftonbladet (utvalda program).
Sillröra med 5-minuters-sill, prästost och dillfrön
Publisert:

LÄS VIDARE

Så får du extra julig smak på vegobullarna

ÄMNEN I ARTIKELN

Sill | Mat & Dryck

Julmat

MER OM GODARE

Oxfilé och krämig potatisgratäng med cheddarost

1 h 10 min

Wow-knepet som ger extra smak på vegofärs

20 min

Lyxa till pizzan

2 h

Chatta om julens godaste drycker

Så steker du extra god kyckling

30 min

Oxfilé med baconstekt savoykål

1 h 40 min

Glöggmingel i chatten med Sofia Henriksson

Vad ska du laga i helgen? Chatta med Markiz

Bjud på Larssons lyxiga nyårsmeny

Lyxig förrätt med råraka med hummerröra

30 min

Sotad sparris med kryddig smetana, brynt smör och ägg

25 min

Torka, rosta och njut!

Räkor – så vet du vilka du ska välja

Knepet med färsen för den bästa hamburgaren

45 min

Kockens smarta knep för krämigare äggröra

Kockens guide till rätt köttfärs

Janssonkris – då säljer han ansjovis för 500 kr

Chatt om julgodis med Cecilia H Larsson

45 min

Smarta sista minuten-tipsen till julbordet

Läs chatten med budgetproffset om billig mat

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Tareq Taylors bästa kokböcker

Sveriges populäraste pizza: ”Säljer två i sekunden”

Så gör du läckra chips hemma

Det här vill Godares matprofiler laga 2022