Filip Poon: Mat ska vara enkelt och gott

Filip Poon lagar revebensspjäll hemma i köket.
Filip Poon lagar revebensspjäll hemma i köket.

Han kallar både sig själv och sina tittare för spiskrigare och började lägga ut klipp på sin matlagning för tre år sedan.

– Mina grundpelare är frihet och kreativitet och det får jag utlopp för i mina matprogram, säger Filip Poon.

Nu är Filip aktuell med en ny matlagningsserie på TV-kanalen Godare där han lagar sina favoriträtter.

Som 19-åring gjorde matkreatören Filip Poon succé i Sveriges mästerkock. Han vann inte men fick juryn att gråta över en vällagad fläskkarré och blev erbjuden jobb på stående fot. Men klivet in i restaurangbranschen hade han redan tagit.

– Jag började faktiskt i disken hos Tareq Taylor i Malmö. Då och då fick jag komma in i köket och där ville jag bara lära mig mer och mer, säger Filip Poon.

Men grunden till sitt matintresse hittade Filip genom sina allergier.

– Jag var allergisk mot väldigt mycket som liten, nötter, baljväxter, mjölk och ägg. Mycket växte bort så när jag var i 10–12-årsåldern kunde jag äta ett ägg eller en ostskiva för första gången.

Upplevelsen av ostens krämighet, sälta och mjukhet gjorde att Filip blev nyfiken på fler nya smaker och matintresset slog till.

Är sin egen på heltid

Efter Sveriges mästerkock arbetade han bland annat med Markus Aujalay. Sedan ett och ett halvt år är han sin egen på heltid och arbetar mest med sina sociala mediekanaler på Instagram, Youtube och Tiktok.

Nu är Filip aktuell med ett helt nytt matlagningsprogram på TV-kanalen Godare.se där han delar med sig av sina lättlagade recept.

– Jag vill att programmen ska nå ut till människor i alla åldrar och att familjer ska kunna laga mat tillsammans. Jag tror att det är bra att börja med vardagsrätter.

Snabbt, enkelt och gott käk är Filips motto. Momenten i programmens matlagning är få och det enda som behövs är lite närvaro.

– Marcus Aujalay var min mentor i många år och nu hoppas jag att det är jag som är mentor till mina tittare. Jag vill gärna dela med mig av mina kunskaper och lära andra.

”Mamma och pappa är bäst på äta”

När Filip träffar sin familj är det alltid han själv som lagar mat.

– Mamma och pappa är inte de bästa på att laga mat men de är bäst på att äta.

Filip erkänner villigt att det handlar om kontrollbehov. Han vill äta god och vällagad mat och inte något ihopslängt.

Nu när julen närmar sig ser Filip fram emot lite välbehövlig vila.

– Julen är en kul liten högtid och en bra ursäkt för att få varva ner. Det är mysigt när familj och vänner samlas och man får lite paket. Men främst för att jag får laga mat!

– Mat ska vara kul och mitt mål är att inspirera andra till att våga vara mer kreativa i matlagningen och ha roligt i köket.

Filip Poon

Bor: Stockholm.
Ålder: 26.
Utbildning: Naturprogrammet på gymnasiet.
Yrke: Mat-youtuber, spiskrigare, kokboksförfattare och matkreatör.
Vad önskar du dig i julklapp: Fred på jorden. Jag önskar mig också alltid ett brädspel för då spelar vi det med familjen på kvällen.

Publisert:

LÄS VIDARE