Maten som utmanar – så väljer du rätt vin

Av: 

John Edgren

Vin

Ofta styr invanda reflexer vårt val av vin, men din välbeprövade favorit fungerar inte alltid.

Fet lax, kryddig curry, varm frukt och en svårjobbad grönsak. Här är tips på vinerna som får maträtterna att komma till sin fulla rätt.

Aftonbladet Mat och Dryck

Tänk om till de feta fiskarna

När fisk står på menyn väljer många slentrianmässigt att dricka torra och krispiga viner som Sauvignon Blanc. Men om du serverar fiskar som lax så krävs ett vin med en syra som klarar av att skära igenom det feta. Och rätter med en riktigt krämig gratängsås kräver ett mer kraftfullt vin. Satsa på en Chardonnay från varmare breddgrader, som Australien eller Sydamerika. Ekfatslagring ger en mjukhet och en smörighet. Toner av vanilj, knäck och rostat bröd kombineras med aromer av persika, aprikos och tropiska frukter. Ett exempel är Penfolds Koonunga Hill (Nr 6463), som bjuder på inslag av gula äpplen och citrus.

Tänk rätt till kryddiga och söta rätter

Många tror att exempelvis indiska och thailändska rätter kräver ett robust vin som kan slå igenom kryddorna, men det är feltänkt. Het mat öppnar tungans papiller och därför kommer ditt glas med Côtes-du-Rhône att upplevas som extremt strävt. Till heta och söta rätter bör du istället välja en halvtorr Riesling, som Moselland (Nr 6657). Även rosé eller torra vita viner kan komplettera det starka. Det finns dock en risk att det söta tar fram det torra vinets syra på ett osmickrande sätt.

Framhäv fruktens egna toner

Tänker du servera en dessert med stekta fikon eller kanske en tarte tatin? Det finns viner som hjälper till att framhäva frukten snarare än att lyfta sockret i rätterna. Ett exempel är Moscato d'Asti som produceras i regionen Piemonte i nordvästra Italien. En långsam jäsning under låg temperatur låter muskatdruvan behålla sin unika karaktär. Ett exempel är G.D. Vajra 2015 (Nr 95024). Ett annat alternativ till fruktdesserten är en halvtorr Champagne.

Klarar av barbecuesåsen

För köttbiten som har legat på grillen täckt av barbecuesås krävs ett vin som klarar av rökigheten. På många håll i Europa för malbec en undanskymd tillvaro, men Argentina skapar många fruktiga och smakrika viner på landets signaturdruva. Mendel Malbec 2013 (Nr 90074) har fatkaraktär, inslag av plommon, mörk choklad, blåbär, svartpeppar och mynta. Malbec-vinerna blir färgrika med hög fruktsyra och rika på tanniner. Ett franskt alternativ till köttbiten är klassikern Côtes-du-Rhône.  Saint-Esprit 2014 (Nr 71832) har en kryddig smak med inslag av fat, blåbär, hallon, lakrits, lagerblad och peppar.

Ge grönsakerna ett lyft

Druvan Grüner veltliner odlas nästan bara i Österrike. Den ger vita viner som är lätta och friska, ofta med inslag av päron, grapefrukt och vitpeppar. De dricks gärna till fisk och skaldjur, eller lättare kött och kycklingrätter – men Grüner veltliner kan även lyfta fräscha grönsaksrätter och färska örter på ett fint sätt. Ett exempel är Bründlmayer 2015 (Nr 2910) som har en fruktig, nyanserad smak med inslag av päron, galiamelon, citrus – och vitpeppar.

Det finns grönsaker som kan vara svåra att hitta rätt dryck till, exempelvis kronärtskocka. Testa ett spansk Albariño-vin som Pazo de Señorans 2015 (Nr 95293). 

ANNONS

Skaffa världens smartaste trådlösa stek- och grilltermometer på Cervera och få perfekt resultat varje gång.

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Har du ett bra recept? – dela det med oss

Sitter du inne på ett helt galet gott recept?

Låt alla läsare på Mat & Vin få ta del av dina kunskaper.

Varje vecka har vi ett nytt tema för att ni läsare ska få synas. Denna vecka: Ditt bästa tacos-recept.

Maila recept och bilder hit.

Publisert:

LÄS VIDARE

Massamancurry med rotfrukter och blomkål

ÄMNEN I ARTIKELN

Vin