Vegetarisk midsommarmat
Så gör du buffén lite grönare – och godare
ARTIKLAR
Alla kan grilla – schyssta tips
Byt ut sillen mot inlagda grönsaker, svamp eller tofu i midsommar för ett vegetariskt eller veganskt buffébord. Auberginesill har blivit populärt de senaste åren, men Mattias Kristiansson, kokboksförfattare och chefredaktör för Vegomagasinet, tipsar att du kan variera dig och lägga in de grönsaker du gillar mest.
– Det går att pickla vad som helst, det är ju lagen och kryddorna som sätter smaken.
Potatissallad med fetafritters av Siri Barje
Många traditionella midsommarrätter är redan vegetariska – och här är några andra goda tips till en ännu grönare buffé.
Bästa vegetariska recepten till midsommar
Frasiga zucchinibollar med kikärter
”De här gröna bollarna är inte bara ett färgglatt inslag utan gör sig även bra både varma och kalla. Som gjorda för en buffé helt enkelt.”
Somrig potatissallad
”Här har vi blandat allt vi älskar med sommaren: Färskpotatis, gräslök, citron, äpple, tångkaviar”.
Rårakor med pepparrotstopping
Rårakor är alltid gott. Varför inte servera det på midsommarbordet?
Smördegspaket med valnötskräm och päron
Supergoda smördegknyten som är enkla att göra. Fungerar lika bra kalla på en buffé som varma med en kula glass till efterrätt.
Inlagd tofusill
”Här är ännu en klassiker som går hem hos alla.”
Marinerat vegokött med färska örter
En smakrik rätt som går att förbereda dagen innan.
Vegansk midsommartårta
Somriga smaker av jordgubbar och citron
...och två andra favoriter
- Varje vecka är det onsdag. Men inte vilken onsdag som helst. Det är Matsmarta onsdag! Genom kunskap, härliga tips och recept vill Aftonbladet inspirera dig och hela svenska folket att äta lite klimatsmartare. Och man måste ju börja någonstans – så varför inte en dag i veckan?