Så blir enkla maträtten extra smakrik
Av: Aftonbladet
Uppdaterad:
Enkelt, smakrikt och garanterat gott!
Det blir det alltid när kocken Mattias Larsson och bakbloggaren Cecilia H Larsson lagar middag. I det här avsnittet berättar de om smaker och hur man bygger en god maträtt.
Välkommen till deras kök på Rådmansö där de bjuder på denna meny:
Charkuterier
Råraka med gravad lax i dillmajonnäs och sallad av färsklök och rädisor
Rabarbergalette med vaniljglass
Charkuterier
Varför inte bara servera lite olika sorter goda charkuterier?
Råraka med gravad lax i dillmajonnäs och sallad av färsklök och rädisor
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Dillmajonnäs
Gravad lax i dillmajonnäs
400 g gravad lax
2 kokta ägg
150 g god majonnäs (se recept nedan)
2 msk finstrimlad gräslök
2 msk finhackad dill
1 stänk tabasco (kan uteslutas)
salt
Råraka
400 g potatis salt, olja och smör
Sallad
1 färsklök
8 rädisor
25 g machesallad
1 msk pressad citronjuice
flingsalt
Gör så här:
Fintärna laxen och äggen och blanda med majonnäs, gräslök, dill och tabasco. Smaka av om ev salt behövs. Skala och finstrimla eller grovriv potatisen.
Blanda potatisen med salt och låt den marinera några minuter.
Värm en stekpanna till medeltemperatur. Krama ur lite vatten från potatisen och dela upp den i 4 portioner.
Stek rårakorna ca 5 minuter på varje sida i rikligt med olja och smör till en gyllene och knaprig yta.
Skiva färsklöken och hyvla rädisorna tunt och lägg ner i en bunke. Lägg ner machesalladen, citronjuicen och lite flingsalt och blanda runt. Lägg upp rårakan och toppa med röran och salladen.
En enkel och god majonnäs
(blir ca 400 g)
Ingredienser:
3 äggulor
3 tsk vinäger
gärna äppelcidervinäger
2 tsk dijonsenap 1 msk vatten
1 tsk salt
3 dl rapsolja med neutral smak
Gör så här:
Lägg äggulor, vinäger, dijonsenap, salt och vatten i en matberedare.
Starta matberedaren och tillsätt oljan sakta i en tunn stråle tills du har en tjock och fin majonnäs.
Rabarbergalette med vaniljglass
Ingredienser:
Deg :
130 g kallt smör
3 dl vetemjöl
1,5 msk strösocker
0,25 tsk salt
0,5 dl kallt vatten
Fyllning :
300 g rabarber
1,5 – 2 dl strösocker
0,5 dl maizena pärlsocker
Gör så här:
Ugnsvärme: 200 grader.
Skär smöret i bitar och lägg alla ingredienser till degen utom vattnet i en matberedare och mixa tills degen är smulig. Häll i vattnet och mixa snabbt ihop till en deg. Låt vila 30 min i kylskåp.
Kavla ut degen på bakplåtspapper ungefär 3 mm tjock. Skär ev till galetten så den blir lagom stor och rund.
Skala och skär rabarbern i bitar.
Blanda maizena och socker i en skål, vänd försiktigt ned rabarbern.
Lägg blandningen av rabarber, socker och maizena i mitten av galetten, ca 4 cm från kanten.
Vik in kanterna över fyllningen. Pensla med ägg och strö på pärlsocker.
Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i 25-30 minuter. Det kan rinna ut lite vätska från galetten men det gör inget. Servera med glass.
Vaniljglass
Ingredienser:
1 gelatinblad
1 vaniljstång
3 dl mjölk
2 dl vispgrädde
120 g äggula
135 g strösocker
Gör vaniljglassen så här:
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
Koka upp mjölken, grädden vaniljfrön och vaniljstången. Dra därefter av från plattan.
Vispa äggulor och socker luftigt, häll ner vaniljmjölken över äggvispet och blanda väl.
Sila smeten och häll ner alltsammans i en ny kastrull och sjud upp under ständig vispning tills vaniljmjölken är 85 grader. Dra då av kastrullen från värmen, kram ur vattnet från gelatinbladet och vispa ner det. Kyl ner helt. Om du låter smeten stå till dagen efter kan du låta vaniljstången ligga med i glassmeten för mer smak.
Kör vaniljglassen i en glassmaskin.
Se hela programserien ”Garanterat gott” på tv-kanalen Godare.
Godare ser du på Telenor, Com Hem, Canal Digital, Ownit, Viasat och Aftonbladet (utvalda program).
.
LÄS VIDARE
MER OM MAT & DRYCK
Middagstips som förför: Garanterat gott!
Skördetid! Så kan du maxa det goda från trädgården
Härliga sommarsmaker
Hummus på gula ärtor med valnötter och korv
1 h 45 min
Så blir färskpotatis ännu godare
Grilla gurka och få fram nya smaker
Grönt och gott: Färska, krispiga ärtor och bönor
Så får du tomaterna att smaka mer
Två nya rätter med sommarens färska lök i huvudrollen
Rabarber passar både till sött och salt
Enhörningstårta med vit choklad och passionsfrukt
Magiska brownies lyser upp i mörkret
Drip cake med choklad, saltkola och vanilj
Siffertårta med mascarponekräm, limecurd och macarons
Bullfest! Kardemumma, choklad och sprinklebuns
Festligare fika med ljuvliga cupcakes
Goda maten för heta sommardagar
1 h 10 min
Bästa burgarna med klassiska tillbehör
30 min
Så blir tårtbottnarna jämnt delade
Så blir din tårtbotten extra saftig och god
Spackla tårtan som en konditor
Julens supertårta
3 h
Markiz Taintons gröna shakshuka
30 min
Grillhäng! Quesadilla, oxfilé och ananas
Middagstips som förför: Garanterat gott!
Skördetid! Så kan du maxa det goda från trädgården
Härliga sommarsmaker
Hummus på gula ärtor med valnötter och korv
1 h 45 min
Så blir färskpotatis ännu godare
Grilla gurka och få fram nya smaker
Grönt och gott: Färska, krispiga ärtor och bönor
Så får du tomaterna att smaka mer
Två nya rätter med sommarens färska lök i huvudrollen
Rabarber passar både till sött och salt
Enhörningstårta med vit choklad och passionsfrukt
Magiska brownies lyser upp i mörkret
Drip cake med choklad, saltkola och vanilj
Siffertårta med mascarponekräm, limecurd och macarons
Bullfest! Kardemumma, choklad och sprinklebuns
Festligare fika med ljuvliga cupcakes
Goda maten för heta sommardagar
1 h 10 min
Bästa burgarna med klassiska tillbehör
30 min
Så blir tårtbottnarna jämnt delade
Så blir din tårtbotten extra saftig och god
Spackla tårtan som en konditor
Julens supertårta
3 h
Markiz Taintons gröna shakshuka
30 min