Så blir enkla maträtten extra smakrik

Publisert:

Enkelt, smakrikt och garanterat gott! Det blir det alltid när kocken Mattias Larsson och bakbloggaren Cecilia H Larsson lagar middag. I det här avsnittet berättar de om smaker och hur man bygger en god maträtt. Välkommen till deras kök på Rådmansö där de bjuder på denna meny:

  • Charkuterier
  • Råraka med gravad lax i dillmajonnäs och sallad av färsklök och rädisor
  • Rabarbergalette med vaniljglass

Charkuterier

Varför inte bara servera lite olika sorter goda charkuterier?

Råraka med gravad lax i dillmajonnäs och sallad av färsklök och rädisor

Antal: 4 portioner

Ingredienser:

Dillmajonnäs

  • Gravad lax i dillmajonnäs
  • 400 g gravad lax
  • 2 kokta ägg
  • 150 g god majonnäs (se recept nedan)
  • 2 msk finstrimlad gräslök
  • 2 msk finhackad dill
  • 1 stänk tabasco (kan uteslutas)
  • salt

Råraka

  • 400 g potatis salt, olja och smör

Sallad

  • 1 färsklök
  • 8 rädisor
  • 25 g machesallad
  • 1 msk pressad citronjuice
  • flingsalt

Gör så här:

  1. Fintärna laxen och  äggen och blanda med majonnäs, gräslök, dill och tabasco. Smaka av om ev salt behövs. Skala och finstrimla eller grovriv potatisen.
  2. Blanda potatisen med salt och låt den marinera några minuter.
  3. Värm en stekpanna till medeltemperatur. Krama ur lite vatten från potatisen och dela upp den i 4 portioner.
  4. Stek rårakorna ca 5 minuter på varje sida i rikligt med olja och smör till en gyllene och knaprig yta.
  5. Skiva färsklöken och hyvla rädisorna tunt och lägg ner i en bunke. Lägg ner machesalladen, citronjuicen och lite flingsalt och blanda runt. Lägg upp rårakan och toppa med röran och salladen.

En enkel och god majonnäs

(blir ca 400 g)

Ingredienser:

  • 3 äggulor
  • 3 tsk vinäger
  • gärna äppelcidervinäger
  • 2 tsk dijonsenap 1 msk vatten
  • 1 tsk salt
  • 3 dl rapsolja med neutral smak

Gör så här:

  1. Lägg äggulor, vinäger, dijonsenap, salt och vatten i en matberedare.
  2. Starta matberedaren och tillsätt oljan sakta i en tunn stråle tills du har en tjock och fin majonnäs.
Förrätt: Varför inte bara servera lite olika sorter goda charkuterier?
Råraka med gravad lax i dillmajonnäs och sallad av färsklök och rädisor.
Rabarbergalette med vaniljglass.

Rabarbergalette med vaniljglass

Ingredienser:

Deg :

  • 130 g kallt smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1,5 msk strösocker
  • 0,25 tsk salt
  • 0,5 dl kallt vatten

Fyllning :

  • 300 g rabarber
  • 1,5 – 2 dl strösocker
  • 0,5 dl maizena pärlsocker

Gör så här:

  1. Ugnsvärme: 200 grader.
  2. Skär smöret i bitar och lägg alla ingredienser till degen utom vattnet i en matberedare och mixa tills degen är smulig. Häll i vattnet och mixa snabbt ihop till en deg. Låt vila 30 min i kylskåp.
  3. Kavla ut degen på bakplåtspapper ungefär 3 mm tjock. Skär ev till galetten så den blir lagom stor och rund.
  4. Skala och skär rabarbern i bitar.
  5. Blanda maizena och socker i en skål, vänd försiktigt ned rabarbern.
  6. Lägg blandningen av rabarber, socker och maizena i mitten av galetten, ca 4 cm från kanten.
  7. Vik in kanterna över fyllningen. Pensla med ägg och strö på pärlsocker.
  8. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i 25-30 minuter. Det kan rinna ut lite vätska från galetten men det gör inget. Servera med glass. 

Vaniljglass

Ingredienser:

  • 1 gelatinblad
  • 1 vaniljstång
  • 3 dl mjölk
  • 2 dl vispgrädde
  • 120 g äggula
  • 135 g strösocker

Gör vaniljglassen så här:

  1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
  2. Koka upp mjölken, grädden vaniljfrön och vaniljstången. Dra därefter av från plattan.
  3. Vispa äggulor och socker luftigt, häll ner vaniljmjölken över äggvispet och blanda väl.
  4. Sila smeten och häll ner alltsammans i en ny kastrull och sjud upp under ständig vispning tills vaniljmjölken är 85 grader. Dra då av kastrullen från värmen, kram ur vattnet från gelatinbladet och vispa ner det. Kyl ner helt. Om du låter smeten stå till dagen efter kan du låta vaniljstången ligga med i glassmeten för mer smak.
  5. Kör vaniljglassen i en glassmaskin.