Så steker du den perfekta oxfilén

3,4 (326 röster)

Kocken: Därför ska du vända köttet mer än en gång

Godare

Vill du lära dig att steka kött helt perfekt? Hitta rätt temperatur för rare och well done? Vill du veta varför du ska vända köttet flera gånger i stekpannan?

I videoklippet ger kocken Mattias Larsson sina bästa tips och berättar om ”Maillardreaktionen” som gör köttet extra smakrikt.

Oxfilérecept med levainbröd och stekt sparris

  • Ingredienser

  • 4 skivor levainbröd, (alt annat valfritt bröd)
  • 4 skivor oxfilémedaljonger, á 120 g
  • 250 g cocktailtomater
  • 250 g sparris, alt salladslök i lite mindre mängd
  • 1 msk dijonsenap
  • 100 g krispig sallad, typ roman eller cosmopolitan
  • salt och svartpeppar
  • olivolja
  • smör
  • pepparrotscréme
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 tsk dijonsenap
  • 2.5 msk riven pepparrot
  • salt
  • Till servering

  • rostad lök

Gör så här

Av: 

Aftonbladet

Till shoppen

Kockens bästa tips

  1. Välj gärna ett svenskt kravmärkt kött.
  2. Välj ett mört välmarmorerat kött, gärna hängmörat.
  3. Använd rumstempererat kött, för att inte kyla ner stekpannan.
  4. Salta innan, gärna ca 15-20 minuter före (för en djupare, rikare köttsmak samt ett saftigare kött).
  5. Stek på högsta möjliga temperatur när du bryner köttet, för att få en smakrik yta.
  6. Stek i olivolja och smör. Ös köttet med smöroljan under stekningen (för bättre smak samt att oljan och smöret inte ska brännas. Lägg gärna ner lite örter och vitlök under stekningen för att nyansera köttets smaker.
  7. Låt köttet vila på en skärbräda några minuter före servering för att köttsaften inte ska rinna ut på tallriken.

Så hittar du rätt temperatur för rare och well done

– Vad det gäller temperaturer så har vi alla lite olika referenser, men det här är min skala, säger kocken Mattias Larsson.

  • 45 grader för rare (mörkröd och ljummen)
  • 50 grader för medium rare (mörkröd och varm)
  • 55 grader för medium (mörkrosa/röd ton)
  • 60 grader för medium well (rosa ton)
  • 65 grader för well done (kan ana en ljusrosa ton)
  • 70 grader för helt genomstekt (grådassigt torrt kött)
Till shoppen

LÄS VIDARE

Oxfilé provencale – så lyckas du med lyxrätten

ÄMNEN I ARTIKELN

Godare

Recept

Kötträtter

Mattias Larsson – kock

MER OM GODARE

Grillhäng! Quesadilla, oxfilé och ananas

Succégrillning med goda marinader

Knepet med färsen för den bästa hamburgaren

45 min

Så blir grillad kyckling – saftig och god

Vegansk biff stroganoff blir mustig god med vegokött

Två saker som gör stekt lax helt perfekt

Så steker du extra god kyckling

Här är kockens bästa grillknep – så lyckas du

Missen många gör när de grillar lax

Så gör du egna supergoda tortillabröd

15 min

Middagstips som förför: Garanterat gott!

Veganska köttbullar med gräddig sås

Smakspecial: Bästa rårakan och läcker rabarbergalette

Härliga sommarsmaker

Såsen som räddar din grillsommar

2 h

Nya, goda köttfärssåsen

Bästa tipsen för grillat kött

Kockarnas knep för att laga smartare mat

Stekt hälleflundra med blomkålskräm

1 h

Tre måsten du ska ha koll på när du steker kyckling

Salladstaco med sojamarinerad tonfisk

25 min

Knäck – så blir den helt perfekt

1 h

Tricket som tar grillad sparris till nya höjder

Kockparet: Mat är ju kärlek