Äntligen dags för julens bästa fest – restfesten

Det bästa med julens fester är inte alla gäster utan julbordets alla rester.

När julskinkan, sillen och ägghalvorna har åkt färdigt mellan kylskåp och middagsbord är de alla perfekta ingredienser i nya lyxiga rätter.

Rätter till en restfest.

När julskinkan sjunger på sista versen, när ägghalvorna slokar och när sillen har gjort sitt, då är det hög tid att börja använda dem på nytt. Det är bara att blicka ut över julbordets alla fat och kastruller och följa smaklökarna.

För resterna från julbordet dignar av möjligheter. Julskinkan passar perfekt som topping på pizza eller som smak på kroketter. Eller till ost- och skinkpaj.

Laxen blir kung i laxpudding och kroketter och sillstjärtarna kröner en silltårta som passar lika bra som lyxig förrätt till nyårssupén som nattmat efter hemvändarfesten. Det finns en framtid för allt från glögg, pepparkakor och grädden till ris á la Malta till överblivna brödskivor, kall potatis och ägghalvor med kaviar.

Varje år slängs över en halv miljard ton livsmedel, men det finns ingen anledning att låta julbordet gå den vägen. Så fram med grytor och kastruller, det är dags för fest – restfest.

Glögglass med salt kolasås
Glögglass med salt kolasås
Juldagspizza med skinka och champinjoner
Juldagspizza med skinka och champinjoner
Gubbrörans kompis – Tantröran
Gubbrörans kompis – Tantröran
Silltårta de luxe
Silltårta de luxe
Laxkroketter på julbordets rester
Laxkroketter på julbordets rester
Skriv inlägg
 • Johan Gunnarsson

  Tusen tack, allihop! Riktigt kul att höra att så många tar tillvara på grejerna från julbordet, och att det är flera än jag som tycker rest är fest. God fortsättning!

 • Pytt i Panna är en favorit på resterna av julmaten. Det enda man inte använder är ju sill och lax! Så imorgon kommer son med flickvän hit på äkta Julpytt👌👌👌😊

  Lisse

  Kan inte annat än hålla med, pytt är svårslaget. Men jag undrar om jag inte håller juldagspizzan som nummer ett. Eller kroketter på lax eller julskinka.

  Johan Gunnarsson
 • Har mycket prinskorvar och köttbullar över. Känns tråkigt att äta samma sak flera dagar i rad

  Josefin

  Hej Josefin, köttbullarna skulle jag göra en gryta på, antingen med tomatsås eller gräddsås. Prinskorven skivar jag och blandar i en pytt.

  Johan Gunnarsson
 • Hej Johan! Tips på vad jag ska göra med den stora mängd överblivna rödbetssalladen tas tacksamt emot? Har även något kg potatis över...

  Yngve H.

  Hej Yngve, rödbetssalladen skulle jag använda till härliga mackor med köttbullar och inlagd gurka. Potatis, där är möjligheterna oändliga. Gratäng, potatissallad, kroketter, pytt-i-panna och potatismos. Älskar potatis.

  Johan Gunnarsson
 • Hjälp för mycket saftsås över ( är potatismjöl i )

  Lotta

  Hej Lotta, saftsås är en perfekt bas till en glace för fläskkött. Spetsa den med rejält mycket chili, Colemans senapspulver, salt och worcestershiresås.

  Johan Gunnarsson
Publisert:

LÄS VIDARE