Så lyckas du med din gryta – Tareq Taylors bästa tips

Publisert:

Mustiga smaker och möra köttbitar som smälter i munnen. En värmande gryta gör alltid succé på middagsbordet.
Kocken Tareq Taylor delar med sig av sina bästa tips för att grytan ska bli helt perfekt.

Tareq Taylor är väldigt förtjust i grytor och lagar gärna klassisk coq au vin och bouillabaisse. Här delar han med sig av sina bästa tips för en lyckad gryta.

– Högrev är alltid bra, jag väljer gärna kött som har lite mer fett insprängt. Fett, senor och bindväv är riktigt bra smakbärare och de bryts ner när de kokas riktigt länge, säger Tareq.

Han tipsar också om att behålla både ben och skinn när du lagar kycklinggryta, det kanske inte låter så gott men det tillför väldigt mycket god smak.

– Och får du tag på fin lägg så blir det fantastiskt gott i grytor, särskilt om du får med ben och märg också. säger Tareq.

Tareq Taylor delar med sig sina bästa tips för grytor

Så får du till perfekta smaker på grytan

  • Salt: Vänta med att salta tills grytan nästan är färdig annars äts saltet upp av grytans ingredienser. Saltar du på slutet så är det såsen du saltar och köttet och grönsakerna behåller sina naturliga smaker och smakerna får större kontrast. Är grytan för salt kan man vänta med att äta den till dagen efter.
  • Chili: Använder du chili i grytan lägger du i den hel från början och plockar bort den när grytan fått en bra styrka.
  • Mustighet: Lyft ur kött och grönsaker när de är klara och låt buljongen koka ihop för sig. Då bli smakerna extra koncentrerade och du kan styra smakintensiteten.

Goda tillbehör till köttgrytan:

  1. Picklad lök eller andra picklade grönsaker.
  2. Krutonger som smaksätts med olika kryddor.
  3. Stek sardeller, chili, vitlök och solrosfrön till en crumble att ha ovanpå.
  4. Gärna ett vitlöks- och örtdoftande knaprigt bröd.
Nina Kindbro

Nina Kindbro är reporter och redaktör på Godare. Hon har arbetat på Aftonbladet sedan 2002 med featureämnen som mat, heminredning, trädgård och hundar. Nina skapar ständigt nya recept och hittar sin matinspiration främst från Italien och Japan. Utbildning: Poppius fackpresskurs, litteraturvetenskap på Stockholms universitet och RMI Berghs tidningsdesign och detaljtypografi. Före sin tid på Aftonbladet drev Nina eget företag inom reklam och formgivning.