Experten: "Kan lätt lägga till en månad"

Uppdaterad 2019-02-21 | Publicerad 2016-09-28

Den 29 september är Återvinningens dag

Varje svensk slänger omkring 74 kilo mat per år, men ofta rensar vi kylskåpet helt i onödan.

Här tipsar matvaruhandlaren Johannes Cullberg om hur du kan minska ditt matsvinn.

Se Paradisets tips på råvarorna som är i säsong just nu. 

Brukar du slänga mat så fort bäst före-datumet ligger runt hörnet? Då har du gott om sällskap, för många svenskar har inte ens koll på vad märkningen innebär.

– Man har genomgående svårigheter med att hålla isär på bäst före-datum och sista förbrukningsdag. ”Bäst före” är en rekommendation, medan ”sista förbrukningsdag” visar när livsmedlet är otjänligt som föda och kan vara farligt att äta. Mycket slängs i onödan. Det som håller allra längst är äggen. De kan i princip klara sig hur länge som helst om man håller dem i kylen. Man kan lätt lägga till en månad på hållbarheten, men man måste lukta – det är väldigt viktigt, säger Johannes Cullberg.

Minimerar butikernas matsvinn

Han drömde om en mataffär där de ekologiska matvarorna dominerade, där priserna samtidigt kunde utmana de stora kedjorna. 2015 öppnade Johannes den första Paradis-butiken på Mariatorget. I våras följde en andra affär på Regeringsgatan, och i december slår en tredje upp portarna på hemlig adress. Dessutom kommer minst två Paradis till öppna i andra storstäder under 2017.
I Paradiset är omkring 75 procent av sortimentet ekologiskt, men miljötänket genomsyrar allt. Exempelvis har kylar och frysar koldioxid som kylmedel, och elen kommer uteslutande från vind och vatten. En annan viktig punkt är att minimera matsvinnet.

– Våra matbutiker har en egen köksproduktion. När vi har köpt in för mycket lax eller kyckling så kan vi laga vår egen mat och servera den till gästerna, till ett bra pris. Sedan har vi köpt in en dyr juicemaskin som tillverkar smoothies och juice av frukt som har börjat tappa stunsen. Vi diskuterar dessutom projekt med olika hjälporganisationer, säger han.

Återvinningens dag

Den 29 september är det ”Återvinningens dag”. Cullberg konstaterar att en varas hållbarhet kan förlängas om man förvarar den rätt. Ett exempel är äggen, där bäst före-märkningen är en europeisk anpassning till länder där de förvaras i rumstemperatur. De flesta matvaror trivs där det är mörkt, torrt och svalt.

– Exempelvis var jag hos min svärmor i somras, som bjöd på glass. Jag kände igen chokladströsslet från min ungdom – och mycket riktigt, utgångsdatumet var 1985, men det var ändå inget fel på strösslet, säger Johannes.
Många kastar citronen med lite mögel på, men lurvet innebär faktiskt inte att frukten är giftig. Skär bort den dåliga delen och använd citronen. Överblivna bär och bananer brukar Johannes frysa in direkt, sedan kan man ta fram dem och göra smoothies som blir riktigt kalla utan is.
 

Ät "i säsong"

En annan sak är att många inte tar vara grönsakernas ätliga delar. 

– Många tror att man bara kan äta de krulliga sakerna längst ut på broccolin, men stjälkarna är minst lika nyttiga, och att slänga dem är vansinnigt, säger han.

Att äta ”i säsong” är ofta miljösmart. Vad ska man då laga för grönsaker just nu? Johannes Cullberg slår fast att rotfrukterna är väldigt trevliga för tillfället. Andra bra grödor är kronärtskocka, pumpa, vaxbönor och bondbönor. Han rekommenderar även grönkål, en av de mest näringsrika grönsaker som finns. Se smoothien nedan, och recepten där du får användning för de bruna bananerna.
 

Smoothie

Exempel på ingredienser:

1-2 nävar grönkål

1 näve bladspenat

1 mindre päron

3-4 cm gurka

1/2 äpple

1/2 banan

1 citron

ca 1-2 dl valfri mjölk/havredryck/nötmjölk

Gör så här:

Skär frukten i bitar. Mixa samtliga ingredienser och späd med vatten om så önskas. Ingredienser kan självklart bytas ut eller minskas ner. För en mer matigare smoothie kan man mixa i en näve mandlar eller cashewnötter. Smaka av! Toppa med kokosflingor eller nötter som du har i torrförådet och servera.

Banankaka

Ingredienser:

75 g smör

1/2 dl mjölk

2 ägg

2 dl strösocker

2-3 mogna bananer

3 dl vetemjöl

1 tsk malen kanel

1 tsk bakpulver

1/2 tsk bikarbonat

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en avlång form. Smält smöret och häll i mjölken. Vispa ägg och socker pösigt. Skala och mosa bananerna. Rör ner banan. Kanel och mjölet blandat med bakpulver och bikarbonat i äggblandningen. Tillsätt snabbt mjölkblandningen och häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i 55-60 min.

Bananpannkakor

Ingredienser:

1 banan

2 ägg

0,5 tsk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

Smör (att steka i)
Lönnsirap och blåbär/hallon som garnering, efter tycke

Gör så här:

Smält en klick smör i en stekpanna på medelvärme. Pannkakorna ska vara lite större än plättar och ganska tjocka, så häll ca 2 msk av smeten i den heta stekpannan. Stek i 2–3 minuter tills bubblor bildas på ytan. Vänd pannkakan och stek på andra sidan i upp till en minut tills den har blivit gyllenbrun. Låt pannkakan glida över på en tallrik och håll den gärna varm i ugnen tills servering.