Bloggaren: ”Den är jättelätt att göra”

4 (2 röster)

Bakrecept

Nu är det dags att frossa i svenska äpplen, och att göra äppelpaj.

Smulpajen är förvisso svårslagen, men matbloggaren Karin Högberg har en stark utmanare.

Testa hennes franskinspirerade äppelpaj med mandelkräm.  

Till vardags är Karin Högberg doktorand i sociala medier och marknadsföring, men för många är hon känd som en av Sveriges tyngsta matskribenter. Förra året vann Karin Stora Matbloggspriset – och Expressen utsåg ”Trattoria” till en av Sveriges 10 bästa matbloggar 2015.

Förra året släppte hon dessutom kokboken Karins Kök – mat och minnen från Mollösund.

Boende på Orust har Karin en avundsvärd tillgång på pinfärska läckerheter från havet. Hon berättar att familjen äter mycket säsongsbetonat, och just nu är det dags att frossa i svenska äpplen.

Utmanar klassikern

Det är förvisso svårt att slå den klassiska smulpajen, men Karins äppelpaj med mandelkräm kan definitivt utmana klassikern – för allt blir ju godare med mandel.

– Den är jättemustig och jättegod. Det är kombinationen av söt mandel och syrliga äpplen, tillsammans med den frasiga mördegen som gör det. Och den är jättelätt att göra, säger Karin.

Hon berättar att idén kommer från Frankrikes ”pain aux amandes” Där piggar man upp gårdagens croissanter genom att fylla dem med mandelkräm, och täcka härligheten med florsocker. Äppelpajen med mandelkräm spelar på samma tangenter. Gå ut i trädgården och skörda.

Se recept på Karins äppelpaj med mandelkräm nedan.

En portion motsvarar en paj.

Äppelpaj med mandelkräm

  • Pajdeg

  • 100 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl socker
  • Mandelkräm

  • 2 ägg
  • 1 dl socker
  • 2 dl mandelmjöl
  • 100 g smör
  • 0.5 citron, rivet skal

Gör så här

Av: 

John Edgren

LÄS VIDARE

Äppelpaj med havssalt – bästa smulpajen

ÄMNEN I ARTIKELN

Bakrecept

Recept

Efterrätt

Fika recept

Pajrecept

Fransk mat

MER OM GODARE

Tre knep som ger saftiga kanelbullar

Fira dagen med tre annorlunda recept

Så många kanelbullar äter vi i dag

Kakdrottningen Birgitta Rasmusson aktuell med ny bakbok

Här är årets nya julgodis och snacks

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Julens bästa kokböcker

Här är finalisterna till årets matbluff 2021

Älskade julmat – alla goda recept för ett mysigt julbord

”Det här är världens godaste äppelkaka”

1 h

Expertens spaning – fem hetaste vintrenderna 2022

Söta sommarbullar – fyllda med blåbär

2 h 35 min

Enkelt chokladgodis med granatäpple

35 min

Budapestlängd går snabbt och enkelt

Glassrekord: Åtta liter per svensk i fjol

Spindelkakor sitter fint på halloween

1 h

Så blir pumporna till en saftig kaka

1 h 15 min

Serverar öl med smak av granskott och gaffatejp

Baka lussekatterna med en udda tvist

1 h 20 min

Testa Årets Konditors vinnarrecept

1 h

Gör Anders franska pepparkakor istället

45 min

Carl Jan Granqvist bästa våffeltips på våffeldagen

Välkommen till en matsmart dag i veckan!

Hembakat hamburgerbröd – godast så!

40 min

Knaprig, knäckig kokostosca

30 min