Så odlar du koriander

Koriander är en lättodlad och snabbväxande växt.
Koriander är en lättodlad och snabbväxande växt.

Gillar du asiatisk mat älskar du förmodligen koriander.

Här visar Agneta Ullenius hur du lyckas odla din egen koriander – enkelt och steg för steg.

Koriander trivs torrt, varmt och soligt.

– Jorden ska vara väldränerad, stående vatten är förödande, säger Agneta Ullenius som alltid har färsk koriander hemma.

I boken ”Örtagården” har hon samlat allt man behöver veta för att själv kunna odla, skörda och använda koriander och andra örter i sin matlagning.

Så odlar du koriander

Koriander är en lättodlad och snabbväxande men kortlivad växt som inte vill ha för mycket gödning. För mycket kväve gör att den förlorar i smak.

– Om man vill kunna skörda blad under hela sommaren ska man så i omgångar med någon veckas mellanrum eftersom plantorna snabbt går i blom, säger Agneta.

 

Så gör du:

  1. Blötlägg gärna fröna först över natten.
  2. Så direkt på växtplatsen, plantorna utvecklar en lång pålrot och är inte lättflyttade.
  3. Fröna gror inom ett par veckor, allra helst under fiberduk. Ingen extra näring behövs under sommaren men vattna om det blir för torrt.
Färsk koriander används ofta i thailändska, vietnamesiska och indiska rätter
Färsk koriander används ofta i thailändska, vietnamesiska och indiska rätter

Recept med koriander

Koriander är oumbärligt i det asiatiska köket. Färsk koriander används ofta i thailändska, vietnamesiska och indiska rätter. Både blad och frön används i kryddblandningar som curry och garam masala och i chutneys över hela Mellanöstern, Asien och Sydamerika.

Här är några recept som innehåller koriander:

Vill du testa något nytt? Spana in klippet nedan hur du lagar enkelt blomkålsris med ärter och koriander!

Publisert:

LÄS VIDARE

Ämnen i artikeln