Så odlar du koriander
Gillar du asiatisk mat älskar du förmodligen koriander.
Här visar Agneta Ullenius hur du lyckas odla din egen koriander – enkelt och steg för steg.
Koriander trivs torrt, varmt och soligt.
– Jorden ska vara väldränerad, stående vatten är förödande, säger Agneta Ullenius som alltid har färsk koriander hemma.
I boken ”Örtagården” har hon samlat allt man behöver veta för att själv kunna odla, skörda och använda koriander och andra örter i sin matlagning.
Så odlar du koriander
Koriander är en lättodlad och snabbväxande men kortlivad växt som inte vill ha för mycket gödning. För mycket kväve gör att den förlorar i smak.
– Om man vill kunna skörda blad under hela sommaren ska man så i omgångar med någon veckas mellanrum eftersom plantorna snabbt går i blom, säger Agneta.
Så gör du:
- Blötlägg gärna fröna först över natten.
- Så direkt på växtplatsen, plantorna utvecklar en lång pålrot och är inte lättflyttade.
- Fröna gror inom ett par veckor, allra helst under fiberduk. Ingen extra näring behövs under sommaren men vattna om det blir för torrt.
Recept med koriander
Koriander är oumbärligt i det asiatiska köket. Färsk koriander används ofta i thailändska, vietnamesiska och indiska rätter. Både blad och frön används i kryddblandningar som curry och garam masala och i chutneys över hela Mellanöstern, Asien och Sydamerika.
Här är några recept som innehåller koriander:
Vill du testa något nytt? Spana in klippet nedan hur du lagar enkelt blomkålsris med ärter och koriander!