Kockparet tipsar: Mat man blir kär av
Nu ligger hela sommaren framför oss. Vi drömmer om långa ljusa kvällar runt grillen och den ljuvliga smaken av solvarma jordgubbar. En som tycks drömma särskilt mycket är kocken Mattias Larsson.
– Allt är bra med sommaren, säger han och skrattar. Jag älskar att vara utomhus och få laga mat över öppen eld.
Tillsammans med sin fru Cecilia Hagerling Larsson har han satt ihop de här tre menyerna för sommarens bästa stunder.
Både Cecilia och Mattias uppskattar sommarens speciella råvaror med de första späda primörerna och senare alla färska, nyplockade grönsaker.
Särskilt lycklig blir Cecilia när hon kommer över färska bär och frukter, som hon gärna använder till desserter och bakverk.
– Hallon och jordgubbar är sommarsmaker för mig. Det första jag tänker på är mormors jordgubbstårta, säger hon.
Mattias minns att han som barn tyckte det var spännande att dra upp rädisorna och morötterna och se hur stora de var.
– Sedan åt man dom jordiga. Rädisor tyckte jag knappt om för de var så starka men det var ändå något gott med det, säger Mattias.
Paret, som nyligen fått barn och planerar för en sommar i bebisbubblan, har också matplaner på radarn.
Utöver många och långa stunder vid grillen blir Mattias stora projekt den här sommaren att bli en hejare på att göra pizza.
– Jag har en pizzatillsats till grillen och tänkte nörda ner mig i den perfekta degen och temperaturen, det kan alltid bli lite bättre.
- Men det här med att förföra med mat? Gjorde du det när du dejtade Cecilia?
– Ja, och det blev min räddning, säger Mattias. I vår kompiskrets kallas vi skönheten och odjuret, men med lite god mat så lyckades jag ändå.
– Jag minns en pasta med skaldjur du gjorde som fick mig på fall, säger Cecilia.
– Precis och det är den som ingår i dejtmenyn här nedan. En pasta med lite färsk vitkål, salladslök och en massa goda räkor, det är så grymt gott, säger Mattias.
Mattias menar att det egentligen räcker med att laga mat över huvud taget.
– Lägger man bara ner tid och glädje i något så blir det bra. Mat är ju kärlek.
– Ja, det här blir man ju kär av, säger Cecilia och mumsar i sig mer av den krämiga pastan.
LÄS VIDARE
MER OM GODARE

Härliga sommarsmaker

Sofia Henrikssons härliga sommarsallader
Chatta om recept och tips på julens mat
Grilltips – så grillar du vegetariskt
Färskpotatisens dag – så kokar du den perfekt
Bjud på Larssons lyxiga nyårsmeny
Missen många gör när de grillar lax
Mamma Mia! Han gör pizza som ett proffs

Laga klimatsmart barnmat med Jessie Sommarström
Så odlar du rosmarin
Kommersiell text, innehåller annonslänkar
Vegetariska kokböcker - 7 bästa tipsen
Kommersiell text, innehåller annonslänkar
Sommarmat: Bästa kokböckerna
Kommersiell text, innehåller annonslänkar
Grillmästarens bästa pryltips inför grillsäsongen
Så smakar kändisvinerna på Systembolaget
Guide till krogar på Gotland i sommar

Knepet som kan göra landslaget till vinnare

Nu satsar även köttjätten på vegetarisk vardagsmat
10 goda pastarecept du kan laga
Bästa knepen för att lyckas med räkor
Det här vill Godares matprofiler laga 2022
Kommersiell text, innehåller annonslänkar
Laga italienskt: Här är allt du behöver
Dante Zia bjuder på hållbar vardagsmat
”Jag är egentligen helt ointresserad av mat”
