Här är finalisterna till årets matbluff 2019

Av: 

Nina Kindbro

Nominerade till årets matbluff 2019.
Nominerade till årets matbluff 2019.

Mat & Dryck

Kallpressade blåbär som värmebehandlats, sojagrädde med endast två procent sojabönor och briochebröd utan vare sig ägg och smör. Konsumentorganisationen Äkta vara listar de mest vilseledande produkterna som sålts under 2019.

Antalet nomineringar till till Årets matbluff 2019 har varit rekordstort. 162 varor anmäldes till Årets varas föga smickrande tävling om vilken vara som vilseleder oss konsumenter allra mest.

– Med hjälp av vår jury har vi valt ut fem finalister bland de rekordmånga nomineringar som vi har fått in. Nu är det dags för allmänheten att rösta fram vinnaren, säger Björn Bernhardson, verksamhetsledare på Äkta vara.

Omröstningen är öppen till och med måndag den 20 januari på www.aktavara.org. Den 22 januari avslöjas "vinnaren".

Årets finalister med motivering

Pågen Brioche hamburgerbröd
Bakat utan karaktäristiska råvarorna
Brioche är ett franskt bröd, bakat med smör och ägg, som på senare tid har blivit populärt att använda till lyxigare varianter av snabbmatklassikern hamburgare. De här bröden innehåller dock ingen av dessa ingredienser. Ingredienserna är i själva verket snarlika deras vanliga hamburgerbröd. Den enda egentliga skillnaden är att det inte ligger några sesamfrön på locket och att de har smaksatts med smörarom.

Semper gluten free Bovete & Teff mjöl
Inte bara mjöl i påsen
Framsidan ger intrycket av att det rör sig om ett mjöl av naturligt glutenfria frön av bovete och teff. I själva verket är det en bakmix, som förutom 23 procent bovete och ynka 3 procent teff innehåller en rad olika stärkelser, fibrer och därtill förtjockningsmedel. Tillsammans med rismjöl utgör mjölerna endast 45 procent av innehållet.

 Blåbär
Kallpressad fast värmebehandlad
Både varumärket "Rå" och produktbeteckningen "råsaft" på framsidan antyder att det här är en särskilt rå och obehandlad juice. På baksidan står dessutom att den är kallpressad. I själva verket har juicen pastöriserats, dvs hettats upp för att förlänga hållbarheten, innan den tappats på flaskan. Opastöriserad juice är eftertraktat eftersom det anses ge en friskare mer naturlig smak samtidigt som vissa vitaminer och andra nyttigheter bevaras bättre. 

Alpro Cuisine soya vispbar
Nästan ingen soja
Liksom sojadryck är ett alternativ till mjölk är denna produkt ett alternativ till vispgrädde. Innehållet av just sojabönor är dock mycket blygsamt, ynka 2 procent, faktiskt betydligt mindre än de 8 procent som finns i samma tillverkares sojadryck. Istället utgörs hela 25 procent av produkten av palmolja, vilket tillverkaren förstås inte skyltar med. Sina gräddliknande egenskaper har produkten fått med hjälp av bland annat konsistensmedel och aromämne.

Skånemejerier Bara yoghurt frukt & bär hallon & jordgubb
Sötad med fruktkoncentrat
En fruktyoghurt med mer bär och mindre socker. Så tänker nog de flesta när de ser denna produkt. 20 procent frukt och inget tillsatt socker står det på framsidan. Mängden hallon och jordgubbar, som avbildas stort, utgör dock mindre än hälften av detta procenttal. Resten utgörs av koncentrerad juice av druva och äpple, vilket är ett annat namn för en sockerhaltig sirap som WHO ur hälsosynpunkt jämställer med vanligt strösocker. Dessa koncentrat står för ungefär två tredjedelar av sötman i yoghurten, som bara är cirka 10-20 procent mindre söt än annan fruktyoghurt. "Inget tillsatt socker" stämmer förvisso, men den är alltså långt i från så osötad som den ger sken av.

Tidigare ”vinnare” av Årets matbluff:

  • 2019: Lätta original
  • 2018: Polaricas kronhjortskav
  • 2017: Erik Lallerstedts tryffelbearnaise
  • 2016: Eriks Bearnaise tryffel
  • 2015: Valios laktosbluff

ANNONS

Matsmart | Handla billig mat på nätet på ett hållbart sätt. Minska matsvinnet och spara pengar här.

Extern länk från Adtraction

Läs mer

Publisert:

LÄS VIDARE

Därför är de årets största matbluffar