Packa kylskåpet på rätt sätt – undvik matsvinn

Publisert:

Packar du in den sista mjölken över salladshuvudet tillsammans med resterna av gårdagens linsgryta?

Pressas maten längre och längre in i kylskåpet tills det blir fullt av oätliga rester och växande organismer?

Då ska du fortsätta läsa.

I tider när det är tabu att slänga mat och det anses skamligt att inte äta upp resterna finns det saker att göra för att förbättra miljön – genom att organisera sitt kylskåp effektivare.

May Yamani, som jobbar som kock i Stockholm, tipsar om bästa sätten att motverka att maten blir dålig.

– Ett vanligt misstag är att man ställer mjölkpaketet i kylskåpsdörren av bekvämlighetsskäl. Men mjölken håller längre ju kallare det är, säger hon.

”Ställ inte mjölken i kylskåpsdörren”, säger kocken May Yamani.

5 tips som bevarar maten längre

  1. Lägg inte grönsakerna längst ner (i alla fall inte i äldre kylar som saknar fläkt). Det är oftast kallast längst ner och många grönsaker är känsliga mot kyla och förstörs snabbare om det är för kallt. Däremot är det bra att lägga grönsaker och frukt i grönsakslådan längst ner om det finns någon. Tomater, bananer, ananas och aubergine kan man skippa att ha i kylen helt och hållet. De blir betydligt godare om de får ligga ute och du slipper köldskador.
  2. Kött, fisk, ägg och mejeriprodukter bör vara längre ner i kylen eftersom de mår bäst i kallare förvaring. Hållbarheten på ägg blir betydligt längre om de förvaras kallt.
  3. Ställ inte mjölken i kylskåpsdörren. Ja, det är bekvämt. Ja, skrikande mjölksugna ungar hittar den lättare där, men det råder varierande temperatur i kylskåpsdörren och därför riskerar du risig mjölk tidigare än beräknat. Rada i stället upp varor med naturligt lång hållbarhet i dörren, till exempel ketchup, chilisås, senap, marmelad och juice.
  4. Ha rätt temperatur i kylskåpet, 4–5 plusgrader ska det vara.
  5. Viktigaste tipset: handla bara det du behöver. Då kommer kylskåpets kapacitet klara att hålla matvarorna kalla.