Packa kylskåpet på rätt sätt – undvik matsvinn
Kocken May Yamani delar med sig av sina bästa tips
Av: Jill Eriksson
Uppdaterad:
Packar du in den sista mjölken över salladshuvudet tillsammans med resterna av gårdagens linsgryta?
Pressas maten längre och längre in i kylskåpet tills det blir fullt av oätliga rester och växande organismer?
Då ska du fortsätta läsa.
I tider när det är tabu att slänga mat och det anses skamligt att inte äta upp resterna finns det saker att göra för att förbättra miljön – genom att organisera sitt kylskåp effektivare.
May Yamani, som jobbar som kock i Stockholm, tipsar om bästa sätten att motverka att maten blir dålig.
– Ett vanligt misstag är att man ställer mjölkpaketet i kylskåpsdörren av bekvämlighetsskäl. Men mjölken håller längre ju kallare det är, säger hon.
5 tips som bevarar maten längre
Lägg inte grönsakerna längst ner (i alla fall inte i äldre kylar som saknar fläkt). Det är oftast kallast längst ner och många grönsaker är känsliga mot kyla och förstörs snabbare om det är för kallt. Däremot är det bra att lägga grönsaker och frukt i grönsakslådan längst ner om det finns någon. Tomater, bananer, ananas och aubergine kan man skippa att ha i kylen helt och hållet. De blir betydligt godare om de får ligga ute och du slipper köldskador.
Kött, fisk, ägg och mejeriprodukter bör vara längre ner i kylen eftersom de mår bäst i kallare förvaring. Hållbarheten på ägg blir betydligt längre om de förvaras kallt.
Ställ inte mjölken i kylskåpsdörren. Ja, det är bekvämt. Ja, skrikande mjölksugna ungar hittar den lättare där, men det råder varierande temperatur i kylskåpsdörren och därför riskerar du risig mjölk tidigare än beräknat. Rada i stället upp varor med naturligt lång hållbarhet i dörren, till exempel ketchup, chilisås, senap, marmelad och juice.
Ha rätt temperatur i kylskåpet, 4–5 plusgrader ska det vara.
Viktigaste tipset: handla bara det du behöver. Då kommer kylskåpets kapacitet klara att hålla matvarorna kalla.
LÄS VIDARE
ÄMNEN I ARTIKELN
MER OM MAT & DRYCK
Experten slår hål på myter om gammal mat
Här är grönsakerna du inte ska förvara i kylskåpet
Laga helgrön helgmat i år
Så ser det ut i ditt kylskåp om 20 år
Kocken tipsar: laga hållbar mat
Lättlagade menyer för festliga middagar
Zeinas tips till köttälskare som vill äta grönare
Mat för klimat gav pris för bästa spis
Så äter du smart mat ”under tian”
Årets kock-finalisterna: Därför ska du äta hållbart
Så enkelt lyxar du till smart vardagsmat
Spara pengar på butiker som minskar matsvinnet
Så fixar du magi av dina matrester
Vegokocken: Hitta en balans och se helheten
Sanna Bråding: Ett lätt steg att byta ut köttet
Så tar du vara på resterna – goda recept
Viltfärsbullar med rårörda tranbär
45 min
Tareq bytte mat – slapp värk och trötthet
Pastawok på rester
25 min
Hårt ifrågasatta men KOlossalt viktiga
Salladstaco med sojamarinerad tonfisk
25 min
”Svenskt vin kan bli en miljardindustri”
Matsmarta onsdag hyllas: ”Jättebra initiativ”
Tareq Taylor: Så enkelt att laga gott av julens rester
Experten slår hål på myter om gammal mat
Här är grönsakerna du inte ska förvara i kylskåpet
Laga helgrön helgmat i år
Så ser det ut i ditt kylskåp om 20 år
Kocken tipsar: laga hållbar mat
Lättlagade menyer för festliga middagar
Zeinas tips till köttälskare som vill äta grönare
Mat för klimat gav pris för bästa spis
Så äter du smart mat ”under tian”
Årets kock-finalisterna: Därför ska du äta hållbart
Så enkelt lyxar du till smart vardagsmat
Spara pengar på butiker som minskar matsvinnet
Så fixar du magi av dina matrester
Vegokocken: Hitta en balans och se helheten
Sanna Bråding: Ett lätt steg att byta ut köttet
Så tar du vara på resterna – goda recept
Viltfärsbullar med rårörda tranbär
45 min
Tareq bytte mat – slapp värk och trötthet
Pastawok på rester
25 min
Hårt ifrågasatta men KOlossalt viktiga
Salladstaco med sojamarinerad tonfisk
25 min