Gör en örtpensel – ger extra krydda till maten

Årets kock-finalisten Ola Wallin visar i videon

Uppdaterad 2020-09-11 | Publicerad 2020-08-06

Kocken Ola Wallin gillar att titta i gamla historiska kokböcker för inspiration och idéer. Nu skriver han kanske snart själv historia när han deltar som finalist i Årets kock 2020.
– Att vara i tävlingsköket är bland det roligaste som finns, säger Ola Wallin.

Ola Wallin, 34, har eget företag och bor i Göteborg. Pappa var den som inspirerade i köket och han fick ofta vara med och smaka och pilla med olika saker.

– Jag var väl 5–6 år när jag började laga lite mat.

  • Du gillar gamla kokböcker, vad är det du lockas av där?

– Just nu sitter jag och läser kokböcker och menyer från gamla göteborgskrogar och det är så häftigt att se vad de serverade och framför allt vad det kostade. Sjötunga Walewska kan du inte köpa för pengar i dag, det blir alldeles för dyrt. En sådan varmrätt skulle kosta 1 000 spänn i dag men då tog de 6,50 kronor för den.

  • Har du hittat någon rätt som du har plockat upp och använt?

– Det är svårt att säga, men man får ju inspiration från kokböckerna. I kvalet gjorde jag en grön ärtsoppa, crème ninon, den kom nog från någon tidig kokbok som jag fått nys om. Sedan gjorde jag så klart min egen tappning på den, lite modernare, och jag lade bland annat till sherry. Det är gott att avsluta med lite rå alkohol. Gör jag vitvinssås avslutar jag alltid med en skvätt vitt vin för att få inte lite syra.

  • Du tipsar om att göra en pensel av örter, hur kom du på det?

– Det var faktiskt en grej vi gjorde med kocklandslaget. Vi ville glaza, alltså pensla på något på anka. Det såg så tråkigt ut att göra det med vanlig pensel så, jag minns inte vem som kom på det, men vi knöt ihop lite örter för att det skulle se lite härligt ut. Det är mer känsla och doft än smak, men ser det godare ut så smakar det också godare.

  • Någon speciell ört som passar extra bra i penseln?

– Ja, rosmarin, lagerblad och timjan passar bra, de är lite hårdare och tål värme bättre.

  • Du har tävlat en hel del, hur är tävlingsnerverna?

– De är bra! Tror jag. Jag gillar att vara i tävlingsköket, det är bland det roligaste man kan göra. Förberedelserna innan däremot är ofta astråkigt.

  • Du var i final förra året också, hur går det i år?

– Ja, då kom jag tvåa så jag tänkte att jag ska vinna i år så är jag klar med det. Jag betar av tävlingarna.

.

Följ vägen till Årets kock-finalen på tv-kanalen Godare. Godare ser du på Telenor, Com Hem, Canal Digital, Ownit, Viasat och Aftonbladet (utvalda program). Finalen sänds live på TV 4 Play den 17 september.

.

Följ ämnen i artikeln