Lefsa – bakas med potatis.
Foto: Magnus Carlsson
Lefsa – bakas med potatis.

Lefsa – matigt och gott tunnbröd

3,2 (6 röster)

Lefsa – eller läfsa eller lompa, som den också kallas i Norge, serveras många gånger bara med smör, kanel och socker och kanske lite messmör, men passar minst lika bra i mer matiga sammanhang med korv, rökt fisk och liknande. Recept ur Brödmat av Lisa Lemke.

1 portion i receptet blir 20 lefsor.

Lefsa

arrow downarrow up
  • Ingredienser

  • 600 g potatis, mjölig, eller blanda mjölig och t ex mandelpotatis
  • 25 g smör, rumstempererat
  • 2 msk grädde, eller gräddfil
  • 1 tsk salt
  • 0.5 msk honung
  • 6 dl vetemjöl, cirka, eller byt ut hälften mot rågsikt
  • Förslag på servering

  • smör, strösocker och kanel
  • mosad potatis, rökt fisk och messmör
  • potatismos, kokt korv, surkål och senap

Gör så här

Av: Nina Kindbro

LÄS VIDARE

MER OM MAT & DRYCK