Laga veganskt med Siri Barje

Publisert:
Vegansk mat behöver inte vara krångligt.

– Vegansk mat ska vara lättlagad, god och tillåtande, ja, precis som all mat ska vara.
När Siri Barje lagar mat blir det rejäla smaker och väl avvägda ingredienser. Här delar hon med sig av recept ur sin nya kokbok ”Vegan på 5 ingredienser”.

Är du nyfiken på att laga vegansk mat men tycker att det verkar krångligt? När Siri Barje tänker på vegansk mat så är det inte köttsubstitut, raw food eller zucchininudlar. Nej, det är snarare härligt feta såser och grönsaker i överflöd. God mat som råkar vara vegansk bara. Siri Barjes matfilosofi går ut på att mat alltid ska vara lustfyllt och utan pekpinnar.

I nya kokboken Vegan på 5 ingredienser har Siri Barje samlat ihop enkla recept som inte kräver en massa specialingredienser. Alla recept bygger på endast fem ingredienser men i vissa tillkommer en eller ett par basvaror. Här är några enkla recept att testa.

Lyxig korv med bröd
(33)

Lyxig korv med bröd

Till och med korv och bröd går enkelt att göra vegansk. Här med smakrika tillbehör som karamelliserad löj och vegansk majonnäs.

Lyxig korv med bröd
Smoothiebowl – vegansk med blåbär
(10)

Smoothiebowl – vegansk med blåbär

Snabblagad vegansk frukost med oväntade ingrediensen.

Smoothiebowl med blåbär och blomkål
Svamp Rydberg
(17)

Svamp Rydberg

Klassisk husmanskost omgjord till en riktigt god vegansk variant.

Svamp Rydberg
Auberginepasta med pangrattato
(10)

Auberginepast­a med pangrattato

Tänk att lite brösmulor kan ge så mcyket god smak. Italienarna vet verkligen vad de håller på med.

Auberginepasta
Vegansk pavlova med basilika och bär
(19)

Vegansk pavlova med basilika och bär

Det är nästan så man inte tror att det går att göra maräng av kikärtsspad, men prova så får du se.

Vegansk pavlova.
Siri Barje med sin nya kokbok ”Vegan på fem ingredienser”, Bonnier fakta.
Nina Kindbro

Nina Kindbro är reporter och redaktör på Godare. Hon har arbetat på Aftonbladet sedan 2002 med featureämnen som mat, heminredning, trädgård och hundar. Nina skapar ständigt nya recept och hittar sin matinspiration främst från Italien och Japan. Utbildning: Poppius fackpresskurs, litteraturvetenskap på Stockholms universitet och RMI Berghs tidningsdesign och detaljtypografi. Före sin tid på Aftonbladet drev Nina eget företag inom reklam och formgivning.