Våren är här - Siri Barje lagar middag

Uppdaterad 2019-09-05 | Publicerad 2017-04-20

Våren är äntligen här igen. Nu är det hög tid att bjuda hem vänner på middag.
Med solsken, mer energi och härliga vårprimörer i en matig sallad kan du inte misslyckas.
Potatissallad gör livet värt att leva, tycker kocken Siri Barje.

När kvällarna blir ljusare och temperaturen stiger är det härligt att möta upp sina vänner på en uteservering efter jobbet. Helt plötsligt är det middagsdags och ingen vill egentligen gå hem till sitt. Då är det trevligt att kunna bjuda på middag så att kvällen varar lite längre.

Enkel men god trerättersmeny

Kocken och matstylisten Siri Barje har pluggat till kock i Grythyttan och började sin karriär på Instagram för tre år sedan. Nu hon över 50 tusen följare och lanserade sin första kokbok i höstas. Siri har lagat tre rätter i vårens tecken - perfekt att göra när du inte riktigt hade tänkt att bjuda på middag.

– Jag har gjort en väldigt enkel men god trerättersmeny. Ta vad du har hemma. Gör en picknick om det är fint väder, den här maten funkar utmärkt till det.

”Jag älskar röror”

Siri gillar att servera all mat på en gång. Det behöver inte vara någon traditionell dukning eller ordning på rätterna. Att dela på maten på ett stort fat är trevligt och sparar dessutom på disken.

– Jag älskar röror! Du kan ju slänga i precis vilka baljväxter eller grönsaker som helst. Sedan älskar ju alla att dippa. Röror är en perfekt förrätt helt enkelt. Bara att ställa fram allt på bordet, säger Siri.

”Potatissallad gör livet värt att leva”

Våren är ett perfekt tillfälle att ta tillvara på alla goda primörer som kommer. Det är också nu vi ska passa på att äta grönsaker råa, du behöver inte ens koka eller steka dem för att få till en god rätt. Till varmrätt serverar Siri en stor sallad med potatis och fetaostfritters. I den kan du ha i det som finns hemma.

– Potatissallad gör livet värt att leva. Helst ska den ha massor med smaker i sig, då är den som bäst.

Ät mer citrus

Det är alltid trevligt med en dessert och efterrätten behöver inte heller vara tidsödande eller innehålla massor av ingredienser. Innan bärsäsongen drar igång på riktigt tipsar Siri om att äta mer citrusfrukter, just nu är mandarinerna fina och saftiga. Med skivade mandariner på ett stort fat får du en frisk och dessutom snygg dessert att bjuda dina gäster på.

Här är Siris trerättersmeny:

Bönröra med spenat, vårlök, persilja och sesamfrön

En smarrig knallgrön röra att servera med tillbehör du gillar.

Potatissallad med smörstekt mangold, färsk lök, rädisor och sesampanerad fetaost

Potatissallad som går att variera i oändlighet.

Mandarin, vaniljyoghurt, rostade nötter och mynta

Snygg och frisk dessert som är pricken över i på denna middag.

Följ ämnen i artikeln