Våffeldagen – så får du våfflorna riktigt frasiga

Läs frågor och svar i chatten

Publicerad:
Uppdaterad:
 Bak-och dessertkreaktören Emma Brink Rask från bloggen ”Brinken bakar” tipsar om goda våfflor.
Foto: Emma Brink Rask, Björn Lindahl
Bak-och dessertkreaktören Emma Brink Rask från bloggen ”Brinken bakar” tipsar om goda våfflor.

Våfflor - Recept

Våffeldagen är äntligen här! Hur firar du? Vilken är din favorit-topping? Och kan du hemligheten som gör dem riktigt frasiga? 

Emma Brink Rask chattade med Aftonbladets läsare våffeldagen till ära.

Dags att dra fram våffeljärnet och låta kreativiteten flöda. Vill du ha bästa recepten och tips på söta och salta toppings? Eller veta hur våfflorna håller sig frasiga längre? Bak- och dessertinspiratör Emma Brink Rask – känd från bloggen Brinken Bakar – har en rad bra tips på lager. 

– En av hemligheterna är kolsyrat vatten och vispad grädde i smeten. Det blir en ganska tjock smet och väldigt goda, frasiga våfflor, säger hon. 

I dag chattade Emma Brink Rask med Aftonbladets läsare och gav sina bästa våffelrelaterade tips. Kolla in chatten nedan!

Laddar Live Upplevelse
Foto: Emma Brink Rask
Våfflor med lemoncurd.

Citron- och vallmovåfflor med lemoncurdgrädde

Citron och vallmo gifter sig fint ihop och sätter ny, god smak på våfflorna. Toppa med grädde smaksatt med frisk citronkräm. 

– Jag älskar lemoncurdgrädde, det blir som en mousse men är en sådan enkel grej, säger Emma.

Foto: Emma Brink Rask
Våfflor med brynt smör.

Våfflor med brynt smör 

Den härliga smaken av brynt smör passar sagolikt bra som smaksättare på våfflor.

– Allt som innehåller smält smör kan man använda brynt smör i, det blir en djupare nötkolasmak på våfflan.

Foto: Emma Brink Rask
Våffeltårta.

Våffeltårta med chokladvåfflor

Hur vacker är inte den här våffeltårtan? I receptet använder Emma både kakao och riktig choklad för att få fram en rik chokladsmak.

Foto: Emma Brink Rask
Våfflor med lime och mynta.

Mojitovåfflor med lime och mynta 

Lime, mynta och socker är en så god smakkombination som passar perfekt till våfflor som lätt kan bli lite mäktiga. 

– Jag älskar att fylla hålen i våfflorna med socker, det knastrar så gott, säger Emma.

Därför firar vi våffeldagen 

  • Vårfrudagen är en kyrklig högtid som historiskt sett markerat vårbrukets början. Det var då jungfru Maria fick veta av ängeln Gabriel att hon skulle föda ett barn. 

  • I kristna länder har dagen firats åtminstone sedan 600-talet. Den infaller den 25 mars, nio månader före juldagen då Jesus sägs ha fötts. 

  • Språkligt sett har ”vårfrudag” blivit till ”våffeldag”. Våfflorna har anor från medeltiden, men dagens våfflor tog fart på 1800-talet.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM GODARE