Chokladtarte med tre smaker
En tarte med tre olika smaksättningar: kola len som sammet, vaniljkräm piffad med citron, krämig choklad med lakrits.
– Jag har lite hatkärlek till att göra små tarteletter, säger Hela Sverige bakar-vinnaren Linn Utbult. För det första är det lite pilligt och för det andra tappar jag lätt koncentra tionen (läs: humöret). Men varje gång blir jag så nöjd med resultatet.
Ingredienser
Chokladmördeg
- 2,3 dlVetemjöl
- 1 dlFlorsocker
- 0,5 dlMandelmjöl
- 2 mskKakao
- 1 tskVaniljsocker
- 0,5 tskSalt
- 90 gSmör, rumsvarmt och osaltat
- 1 Äggula
Seg kola med flingsalt
- 3 dlvispgrädde
- 1,5 dlljus sirap
- 1,5 dlmuscovadosocker, ljust
- 1 tskVaniljsocker
- 120 gSmör, i kuber
- flingsalt, till garnering
Vaniljkräm och färska bär
- 0,5 vaniljstång
- 2,5 dlmjölk, 3 %
- 0,5 dlströsocker
- 4 äggulor
- 0,3 dlmaizena
- 15 gSmör, rumsvarmt
- 1 citron, rivet skal
- färska bär
- Hallon-/lakritskulor från naturgodishyllan eller egna tryfflar av vit choklad rullade i hallonpulver
Choklad, lakrits och hallon
- 400 gMörk choklad, ca 50 %
- 1,6 dlvispgrädde
- 2 mskLakritspulver, samt 1 msk till garnering
- Hallon, frystorkade