Madam – koreansk mat på Tjärhovsgatan

Godares guide till restauranger

Minimalistiskt med smakrik koreansk mat på Madam i Stockholm.
Minimalistiskt med smakrik koreansk mat på Madam i Stockholm.

Genuina koreanska smaker mitt på Södermalm i Stockholm.

Hos Madam på Tjärhovsgatan är maten fylld av umami-smaker, som syra, hetta, fermenterat och sötma.

Utifrån skulle man kunna tro att Madam är en mindre kontorslokal, eller ett enkelt café med ljus träinredning. Det man inte vet när man kikar in är att det här döljer sig en smakresa som tar dig direkt till det koreanska köket.

Sedan 2018 har krögaren Gustav Kyhlbergs Madam börjat konkurrera med populära kök som thailändska och japanska. Den koreanska maten börjar nu ta en allt större plats bland utländska kök i Sverige. Föga förvånande när maten är fylld av umami-smaker, som syra, hetta, fermenterat och sötma.

Mättande rätter på Madam

En av rätterna som uppfyller de flesta av smakerna ovan nämnda är förrätten yukhoe – koreansk råbiff. Köttet är i detta fall inte malt utan tunt skuret i strimlor, som blandas med äggula, sälta från soja och sött päron.

Yukhoe – koreansk råbiff på Madam.
Yukhoe – koreansk råbiff på Madam.
Bo ssam – koreansk wrap med fläsk på Madam.
Bo ssam – koreansk wrap med fläsk på Madam.

På menyn finns det en handfull rätter uppdelat på förrätter och huvudrätter – så du lämnas inte med allt för många svåra alternativ att välja mellan.

Rätterna kommer inte i de minsta av storlekar, förrätten tteokbokki är tillräckligt stor för att dela på eller klassas som mellanrätt. Och deras bibimbap är så stor att du kommer bli mätt och lite till.

Kimchi x 3

Vid sidan av de flesta huvudrätterna serveras små skålar av ris och tre olika sorters kimchi. Att äta på Madam tar lite tid då det kan vara ett pyssel för den som inte är van vid pinnar eller att sätta ihop små wraps av rätten bo ssam.

Den minimalistiska miljön som Madam erbjuder gör att maten, hantverket och ens sällskap mycket av strålkastarljuset. En rolig detalj är att toaletten har en toalettsits med ett urval av funktioner – något att testa för den äventyrslystne.

  • Adress: Tjärhovsgatan 5, Stockholm
  • Öppettider: Onsdag - lördag: 17.00 - 23.00, söndag: 15.00 - 21.00
  • Finns på menyn: Koreanska förrätter och huvudrätter
  • Pris: Mellan
  • Mer information: Madamsthlm.se
  • Barnvänligt: Något trångt och en del starka rätter

Vill du ha fler restaurangtips?

I Godare-guiden har vi samlat massor av bra krogar och restauranger över hela Sverige.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN