Köttjätten hoppar på gröna vågen
Nu satsar även Scan på vegetarisk vardagsmat
Vego-vågen fortsätter dra fram över Sverige. Köttkonsumtionen har minskat för fjärde året i rad, och andelen som kallar sig flexitarianer och vegetarianer har nått nya rekordnivåer. Det visar Axfoods vegobarometer.
Nu hoppar även Scan, alltså vår svenska köttbullsmamma, på det gröna tåget och lanserar egna alternativ som vegobullar, -färs, och -korv. De två förstnämnda är veganska och korvarna vegetariska.
- Har Scan slutat tro på kött?
– Verkligen inte, men vi vill underlätta för folk att planera och laga en god och varierad kost. Det ligger i tiden, den målgruppen ökar, och alla mår bra av att äta varierat, säger Mathias Emilson, head chef hos Scan.
- Men ni tror på en grönare framtid?
– Vi tror på en varierad kost. Du kanske vill äta en liten stek med pommes på fredagskvällen, men sedan servera en härlig pasta bolognese på vegofärs mitt i veckan.
Det finns en solklar drivkraft till att allt fler svenskar vill äta mer vegetarisk mat, och den stavas klimat och miljö. I linje med det är konsumenter också allt mer intresserade av här- och närodlad mat, men enligt Scan är andelen svenska råvaror i växtbaserade matprodukter ganska liten.
– Vi har en passion för klassiska svenska råvaror, och vill erbjuda något annat än importerad soja. Stommen i våra produkter är därför grödor som gråärt, åkerböna och raps.
”Intresse för råvarans ursprung”
Mathias Emilson ser fler vegotrender, som att man vill ha kortare innehållsförteckningar även på hel- och halvfabrikat.
– Jag upplever att man vill ha bättre kvalitet även på den vegetariska maten, och det finns ett större intresse för råvarans ursprung, ungefär som när man vill veta från vilken gård köttet kommer. Man bryr sig om vad man serverar till sin familj.
- När Naturskyddsföreningen granskade vegoprodukter så såg de att få var ekologiska, hur är det med era?
– De är inte ekologiska. När vi breddade vårt sortiment till att även inkludera vegetariskt har vårt fokus varit att hitta råvaror från våra svenska gårdar som smakar gott och håller en hög kvalitet.
- Ni är ju experter på barnfamiljer, med er falukorv och era köttbullar. Så vad har du för tips för att få familjen att gladeligen äta mer vegetarisk mat?
– Veckoplanera och bestäm vilka dagar ni ska äta vegetarisk mat, så att det faktiskt blir av. Titta på kioskvältarna, alltså återkommande favoriträtter i familjen, och laga vegetariska varianter på dem. Ät i säsong när grönsakerna är riktigt goda. Ät exempelvis kantareller på hösten när de är fina, och sparris på våren. Och ös på med färger. Lyft maten med massor av härliga grönsaker fulla av färg, det gillar barn, tipsar Mathias Emilson.
Så många procent svarade att de äter en eller flera helt vegetariska måltider en till sex gånger i veckan
2016 | 39 procent |
2017 | 40 procent |
2018 | 40 procent |
2019 | 46 procent |
2020 | 49 procent |
2021 | 50 procent |
Vad skulle få dig att välja vegetarisk mat oftare?
Mer kunskap | 39 procent | |
Större utbud av varor | 20 procent | |
Bättre utbud på restauranger och matställen | 19 procent | |
Omvärldens attityder | 9 procent | |
Annat | 11 procent | |
Tveksam/vet ej | 29 procent |
Källa: Vegobarometern
Fler klassiker som blir vegetariska och veganska
Kalles kaviar i vegansk tappning
I början av 2022 släpps Kalles vegan, där fiskrom ersatts med tång. Den kommer att tillverkas i Orklas fisk- och sjömatsanläggning i Kungshamn och kommer ut i butik från vecka 11.
Ny vegansk prinskorv från Vegme
Det växtbaserade företaget Vegme har lanserat en ny, vegansk prinskorv baserad på protein från ärta och solrosfrö.
Den nya prinskorven är en säsongsprodukt och finns i butikerna från vecka 45. Prinskorven har ett tunt skinn av alger som gör den lättare att tillaga och tillför ett ”knak” i bettet.
Växtbaserad gräddfil
Planti lanserade i höstas Sour dream – ett 100 procent växtbaserat alternativ till gräddfil. Den är gjord på sojabönor och har en fetthalt på 12 procent. Perfekt som dipp till chips o grönsaker, kalla såser eller topping till tacos.
- Varje vecka är det onsdag. Men inte vilken onsdag som helst. Det är Matsmarta onsdag! Genom kunskap, härliga tips och recept vill Aftonbladet inspirera dig och hela svenska folket att äta lite klimatsmartare. Och man måste ju börja någonstans – så varför inte en dag i veckan?
LÄS VIDARE
ÄMNEN I ARTIKELN
MER OM GODARE

Så lagar du maten som förbättrar ditt humör

Knepet som lyfter smaken på vegansk mat

Så länge har vi ätit vegetarisk mat

Så klimatsmart jobbar Sveriges största krogkoncern

Bjud på godaste vegomaten i midsommar

Därför är viltkött så klimatsmart
Kokt eller grillad: korven som älskas mest

Knepet som kan göra landslaget till vinnare

”Köttporr borde förses med varningstriangel”
Enkel och snabblagad lunch hemma

Asiatisk nudelbowl





45 min

Så länge håller mjölk och ost – professorn reder ut
Experten: Så länge håller maten

Farmors rustika rödbetsbiffar





40 min

Melonkulor med wasabi och sesam





10 min

Avokado- och valnötssallad med ljummen ädelostsås





10 min

Pappas kantarellomelett





15 min

Trasig pasta – vardagsvariant på lasagne





40 min

Så länge håller ketchup – professorn förklarar

Go wild! – så gör du vildsvinshamburgare
40 min

Vanligaste missarna med matlådan

Vegotrenden växer – rekordmånga äter inte kött

Boosta immunförsvaret med en grön drink
3 min

Mumsig och mättande wrap med bönor
30 min