4 värmande drinkar som passar i juletid

Publicerad 2015-12-10

Drinkinspiration med julkänsla

Har du redan tröttnat på glöggen eller har den kanske aldrig varit din kopp te?

Då har vi räddningen.

Här kommer fem recept på vinterdrycker som värmer i juletid.

Trots att vintern ännu verkar tveka i stora delar av landet vill vi tipsa om några vinterdrycker så här inför julen och ledigheten. Den traditionella glöggen i all ära, men ibland kan man känna för att variera sig lite. Här är några varianter – både med och utan alkohol.

Irish coffee

En klassisk Irish coffee är aldrig fel. Rätt tillagad är den en fest för både öga och gom. Perfekt som avslutning på en god middag!

Du behöver:
2 tsk farinsocker
Ca 1 1/2 dl starkt bryggkaffe
4 cl irländsk whisky
Lättvispad grädde

Gör så här:
1. Lägg farinsocker i ett vinglas (cirka 25 cl). Häll på kaffe till lagom nivå – tänk på att du ska få plats med både whisky och grädde. Rör om tills sockret löst sig.
2. Häll i whiskyn och rör om.
3. Häll försiktigt den lättvispade grädden över en sked, så att den lägger sig snyggt på kaffet.
Toppa eventuellt med lite kaffepulver.

Lumumba de luxe

En klassisk lumumba består av varm choklad och konjak, toppad med vispad grädde. Här gör vi en lyxig variant på mörk choklad.

Du behöver:
30 g mörk choklad, 70 %
1 tsk ljust muscovadosocker
2 dl mjölk
4 cl konjak
Vispad grädde
Hyvlad choklad

Gör så här:
1. Bryt chokladen i bitar och lägg den i en liten kastrull. Häll i 1/2 dl av mjölken och smält chokladen under omrörning på svag värme.
2. Tillsätt resten av mjölken och sockret.
3. Blanda den varma chokladen med konjak i ett glas eller en kopp.
4. Toppa med vispad grädde och hyvla över lite choklad.

Tips! Variera genom att byta ut konjak mot mörk rom.

Granatäppelcider med kanel

I dag finns granatäppeldryck att köpa i många mataffärer. Den passar perfekt som bas i en varm och mjuk ciderdryck med smak av kanel och stjärnanis.

Du behöver:
1 dl granatäppeldyck
1 1/2 dl äppelcider
1/2 kanelstång
1/2 stjärnanis
2 tsk råsocker
4 cl calvados
1 bit granatäpple (cirka 1/8)

Gör så här:
1. Blanda granatäppeldryck, cider, kryddor och socker i en kastrull. Sjud på svag värme i cirka 15 minuter.
2. Plocka bort kryddorna och häll i calvadosen.
3. Bryt loss granatäppelkärnorna och lägg dem i glaset. Häll över den varma drycken.

Tips! Uteslut calvadosen så har du en god alkoholfri dryck.

Mayachoklad

Att blanda choklad och mustiga kryddor är vanligt i Latinamerika. Denna goda alkoholfria chokladdryck får julig smak av apelsin och nejlika.

Du behöver:
2 1/2 dl mjölk
1 1/2 tsk kakao
1 msk råsocker
1 krm kanel, malen
1/2 krm kardemumma, malen
1/2 krm kryddnejlika, malen
1 bit apelsinskal

Gör så här:
1. Vispa ihop mjölk, kakao, socker och kryddor i en kastrull. Lägg i en bit apelsinskal, cirka 5 cm lång. Tänk på att inte få med av det vita, då blir drycken lätt besk.
2. Värm chokladen under omrörning. Tag kastrullen från värmen och låt stå under lock i cirka 15 minuter.
3. Plocka bort apelsinskalet och värm chokladen igen. Vispa den gärna fluffig med en mjölkvisp. Häll upp i glas eller kopp och servera.

Tips! Spetsa chokladen med 4 cl mörk rom för en vuxnare smak.

Recept och styling: Sara Bergfors

Följ ämnen i artikeln