3 olika varianter på himmelska semlor
Minisemlor – perfekt storlek på semlor för bjudning eller fika på fettisdagen
Av: Sofia Börjesson
Uppdaterad:
Bakrecept
Fettisdagen är startskottet – nu får du frossa i semlor.
Här har du tre recept på himmelska minisemlor.
Bakverket som historiskt sett har inlett vår påskfasta är menat att vara kaloririkt och mättande. En klassisk semla innehåller runt 500 kilokalorier – vilket kan kännas lite mäktigt för dem som inte ska fasta i 40 dagar. Om du känner så kan du istället baka konditorn Per Bäckströms minisemlor, för lite mindre portioner.
Och om du tycker att du behöver något som bryter av smakerna kan du prova hjortronsemlan – en personlig favorit. Huruvida du vill servera semlan som hetvägg, i en djup tallrik med varm mjölk, eller ej avgör du själv. Men om du gör det kan det vara gott med en kanelstång i mjölken. Här får du tre varianter på himmelska semlor.
Minisemlor
Portioner: ca 30 semlor
Ingredienser:
Deg
200 g mjölk (3%)
440 g vetemjöl special
80 g strösocker
120 g mjukt smör
3 g salt
30 g jäst
6 g nymald kardemumma
Gör så här:
Sätt ugnen på 40 grader
Alla ingredienser blandas till en smidig deg. Obs! Viktigt att degen knådas ordentligt för att få en bra jäsning.
Låt degen vila på ett varmt ställe och jäsa till dubbel storlek.
Dela degen i 25-gramsbitar, forma runda bullar och sätt på plåt med bakplåtspapper.
Låt bullarna jäsa i ugnen, 40 grader, till dubbel storlek (bättre att låta dem jäsa lite extra så de blir luftiga).
Ta ut bullarna ur ugnen och höj ugnsvärmen till 210 grader.
Grädda bullarna lätt gyllenbruna.
Låt svalna.
Fylling
100 g mandel, rostad, skalad, hackad
0,5 vaniljstång
300 g mandelmassa
Mjölk eller vaniljkräm att lösa massan med
300 g grädde
Florsocker
Gör så här:
Blanda mandel, mandelmassa och urskrapade vaniljfrön till en deg.
Häll i mjölk eller vaniljkräm till spritsbar konsistens, lite i taget så att det inte bildas klumpar.
Skär eller klipp lock på bullarna.
Spritsa på rikligt med fyllning.
Vispa grädden löst och spritsa en rosett med krusig tyll.
Lägg på locken och pudra med florsocker.
Minisemla – recept med hjortron och mandelgrädde
Portioner: 12 stora semlor
12 ofyllda semlor (se recept på klassisk semla nedan)
Fyllning:
200 g mandelmassa
Garnering:
3 dl vispgrädde
2 dl lättsockrade hjortron, eller hjortronsylt
Florsocker
Gör så här:
Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite av inkråmet.
Riv mandelmassan och rör försiktigt ned den i den vispade grädden.
Spritsa eller klicka mandelgrädden på varje semla. Lägg på hjortron.
Lägg på locken och pudra över florsocker.
Klassiska semlor
Portioner: 12 stora semlor
Ingredienser:
Deg:
100 g smör
3 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
0,5 tsk salt
1 dl socker
1 ägg
0,5 tsk hjorthornsalt
Knappt 9 dl vetemjöl
Pensling:
Ägg
Fyllning
200 g sötmandel
Inkråm:
Cirka 1,5 dl mjölk
1,5 dl socker
Garnering:
3 dl vispgrädde
Florsocker
Gör så här:
Smält smöret. Tillsätt mjölken och värm till 37 grader.
Smula ned jästen i en degbunke. Rör ut den med lite av degspadet. Häll på resten av degspadet.
Tillsätt salt, socker, ägg och det mesta av mjölet, blandat med hjorthornsaltet. Arbeta degen kraftigt, gärna i köksmaskin.
Strö lite mjöl över degen. Täck den med en bakduk och låt den jäsa i 30 minuter.
Häll upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig.
Dela degen i 12 jämnstora bitar. Forma till släta, runda bullar.
Lägg dem glest på bakplåtspapper. Jäs bullarna under bakduk i 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
Pensla de uppjästa bullarna med ägg. Grädda i mitten av ugnen i 5–8 minuter.
Låt bullarna svalna på ugnsgaller.
Servering:
Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite av inkråmet.
Fyllning: mal eller mixa mandeln. Blanda med socker, inkråm och mjölk. Fyllningen ska vara ganska lös.
Fyll bullarna med blandningen. Spritsa eller klicka på vispad grädde.
Lägg på locken och pudra med florsocker.