Foto: Tine Guth Linse
Napoleonbakelse
Napoleonbakelse – en riktig kondisklassikern Napoleonbakelse – en riktigt klassisk bakelse som för många varit förstahandsval vid konditoribesöket. Recept ur bakboken Gofika av Jan Hedh. Världens mest berömda bakelse, även kallad tusenbladsbakelse. Blanda gärna lite grädde i vaniljkrämen för att lätta upp den en smula. Den här varianten av bakelsen har äppelsylt i botten och svartvinbärs- eller hallonsylt under glasyren. Recept på vaniljkräm hittar du här .
Napoleonbakelse 1 portion 2 portioner 3 portioner 4 portioner 5 portioner 6 portioner 8 portioner 10 portioner 12 portioner Ingredienser Äppelsylt 1 citron 1 l vatten 1 kg äpplen, gröna, syrliga strösocker, hälften så mycket som äppelpurén väger Vispad grädde 5 dl vispgrädde 25 g florsocker 5 g vaniljsocker Snabbsmördeg 500 g osaltat smör 500 g vetemjöl 1.5 tsk salt 2 äggulor 2 dl vatten, kallt 2 tsk citron, pressad saft eller vitvinsvinäger Vattenglasyr 2.5 dl florsocker 4 tsk citron, och lite ljummet vatten Montering 100 g hallonsylt 1 sats vattenglasyr 150 g äppelsylt vaniljkräm vispad grädde Gör så här Gör vaniljkrämen, se länk ovan. Äppelsylt: Pressa citronen. Koka upp vattnet med saften av citron. Tvätta äpplena, dela dem på mitten och lägg dem med snittytan ner i vattnet. Låt dem koka tills de är mjuka. Häll bort vattnet och passera äpplena genom en sil. Mät upp äppelpurén och tillsätt hälften så mycket socker som purén väger. Koka äppelpuré och socker i en kastrull under ständig omrörning så att sylten inte bränns. Koka till 105 °C och kontrollera med en termometer eller gör ett syltprov genom att droppa lite sylt på en kall tallrik. Kontrollera efter ca 1 minut att den stelnat, koka annars bara vidare tills den är klar. Häll upp sylten på en absolut ren burk. Låt svalna. Förvara i kyl tills den ska användas. Vispad grädde: Vispa grädden tillsammans med sockersorterna i kyld bunke (gärna i metall) till fast skum. Snabbsmördeg: Sikta vetemjöl och salt på bakbordet. Skär det kalla smöret i sockerbitsstora bitar och lägg dem i mitten. Blanda smör, mjöl och salt med fingertopparna tills smöret börjar smulas. Tillsätt äggulorna, vatten och saft av citron (eller vinäger). Arbeta samman, men det ska fortfarande vara smörklumpar i degen. Lägg degen i plastfolie i kylen och låt den vila i 30–60 minuter. Kavla ut degen med vetemjöl, ca 11 mm tjock. Borsta bort överflödigt mjöl och vik samman i tre delar. Upprepa proceduren en gång till, svep in degen i plastfolie och lägg den i kylen i ca 60 minuter. Kavla ut degen ca 3 mm tjock och lite större än din bakplåt, med lite vetemjöl. Överbliven deg kan frysas in och användas vid ett annat tillfälle. Man kan naturligtvis köpa färdig smördeg också, men oftast innehåller den margarin i stället för smör. Lägg bakplåtspapper på plåten. Rulla upp degen på kaveln och rulla ut den på plåten. Skär bort överflödig deg och nagga smördegsbottnen med en brödnagg eller gaffel. Låt vila i 30–60 minuter i kyl. Sätt ugnen på 180 °C. Grädda smördegsbottnen gyllenbrun i ca 20 minuter. Passa den så att den inte blir för mörk eller för lite gräddad. Ta ut bottnen och låt den kallna på galler. Vattenglasyr: Sikta florsockret och blanda det med saft av citron. Tillsätt ytterst lite ljummet vatten tills det blir en smidig glasyr, varken för tunn eller för tjock. Montering: Renskär smördegsbottnen med hjälp av en tandad kniv och dela den i tre lika breda längder, lika långa som plåten. Vänd den finaste längden upp och ner och stryk på ett tunt lager hallonsylt. Stryk ett tunt lager vattenglasyr ovanpå sylten. Dela bottnen i 10 bitar med en kniv. Lägg ut en av smördegslängderna på bakbordet och stryk på 150 g äppelsylt. Lägg den andra längden ovanpå och tryck till så att den fastnar på sylten. Stryk på ett 2 cm tjockt lager vaniljkräm ovanpå bottnen. Stryk ett 2 cm tjockt lager vispad grädde ovanpå vaniljkrämen. Lägg de glacerade smördegsbottnarna ovanpå grädden så att hela längden är täckt. Jämna till längden i sidorna. Doppa en vass, tandad kniv i varmt vatten och dela upp längden till bakelser mellan de glacerade, översta bottnarna. Förvara de läckra bakelserna i kyl tills de ska serveras. Ät dem så färska som möjligt. Av: Aftonbladet
Laddar ...
LÄS VIDARE