Så blir du bra på att laga somalisk mat

Khadija Mohamud bästa tips och recept

Publisert:
Det kök som ligger Khadija närmast om hjärtat är det somaliska.

Färgstarkt. Kryddstarkt. Och alltid med banan till.
Så beskriver Khadija Mohamud maten från barndomen.
Här ger hon sina bästa tips, recept och tekniker för att lyckas med det
somaliska köket.

Trenden är tydlig: allt fler börjar intressera sig för olika afrikanska kök.
Det säger Khadija Mohamud, 39, som driver bloggen Khadijas Kitchen.

– Folk är hemma nu under pandemin och vill gärna testa något nytt. De flesta har smakat thai och indiskt, nu är man ute efter nya smaker, säger hon.

På hennes blogg Khadijaskitchen.se har hon recept från flera olika afrikanska länder. Som nigeriansk kycklinggryta, etiopisk injera eller ghanesiska biffgrytan.

Men det kök som ligger Khadija närmast om hjärtat är det somaliska.

– Jag var alltid i köket tillsammans med min mamma när jag bodde i Somalia, det var där jag lärde mig allt jag behövde veta. Idag får den somaliska maten mig att resa tillbaka till barndomen och min familj, säger hon.

Injera är vanligt i flera östafrikanska länder som Somalia, Etiopien och Eritrea.
Det som utmärker det somaliska köket är kryddorna.

Kött och kyckling dominerar

Det som utmärker det somaliska köket är kryddorna. Somalier arbetar ofta med många olika smaker – och många olika ingredienser.

Kött och kyckling dominerar men det är också vanligt med potatis och sötpotatis i grytorna. Och ris och tunnbröd som tillbehör.

– Somalia har varit en Italiensk koloni så vi lagar mycket pasta också, som
exempelvis sugo suqaar. Sugo betyder sås på italienska, och suqaar betyder hackat kött.

Sugo suqaar är en somalisk gryta som kan ätas med pasta.
Sugo suqaar.

Banan ett måste

Pastarätten serveras med skivad banan och chilisås – ett måste i det somaliska köket.

– Bjuder du hem somalier måste du ha banan på bordet, vi äter det till allt! Jag vet att många inte tycker om att ha banan i maten men man måste våga testa, säger Khadija.

Hon förklarar att bananen hjälper till att balansera hettan, eftersom de flesta
somaliska rätterna är väldigt starka. Sötman kompletterar chilin och förhöjer
smakerna.

Somalisk gryta med kikärter och banan
(81)

Somalisk gryta med kikärter och banan

Somalisk gryta med kikärter och banan

Vanliga kryddor i somaliska köket

Grunden är koriander, lök och vitlök.

– Har du inte de tre kryddorna så kan du inte laga somalisk mat. Det är det mest basic, säger hon.

Den vanligaste kryddblandningen heter xawaash och liknar indisk garam masala. Den finns inte att köpa hos så många stora matkedjor, men hittas ofta i mindre butiker som importerar mat och kryddor från andra länder.

Hittar du inte xawaash i butiken kan du enkelt blanda ihop din egen.

Blanda din egen somaliska kryddblandning

Hittar du inte xawaash i butiken kan du enkelt blanda ihop din egen. Här är Khadijas recept:

  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk korianderpulver
  • 1 tsk svartpeppar
  • 0,5 tsk kardemumma
  • 0,5 tsk kanel
  • 0,5 nejlika
  • 1 tsk gurkmeja
Malawax – tunna pannkakor med smak av kardemumma äts ofta till frukost.

Vad äter man till vardags i somalia?

  • Frukost: Injera, en slags crepes-liknande pannkaka som äts i flera
    östafrikanska länder. Många äter också Malawax – tunna pannkakor med smak av kardemumma. De äter man med smör och socker, en kopp te eller kaffe.

– För mig är Malawax riktiga barndomsfavoriter som mamma alltid lagade till mellanmål eller frukost, säger Khadija.

Somaliska pannkakor med kardemumma
(59)

Somaliska pannkakor med kardemumma

  • Lunch: Ris med kyckling, kött eller grönsaker. Och banan och chilisås.
  • Middag: Bönor med tomatsås, eller bönor med smör, socker och filmjölk.

– Det låter kanske lite konstigt men det är vanligt att man äter det på kvällen,
säger Khadija.

Bariis iyo hilib är en risrätt som är populär till bröllop och fest.

Vad lagar man till fest?

Vankas det bröllop, speciella gäster eller fest bjuds det ofta på Bariis iyo hilib – en av landets populäraste risrätter som toppas med friterade grönsaker och kryddor.

– Det äts tillsammans med en speciell chilisås som heter shidni och görs på dadlar, tomat och tamarind. Den är fantastiskt god.

Khadijas recept på somaliskt ris
(25)

Khadijas recept på somaliskt ris

Och till efterrätt?

– Vi har otroligt många olika efterrätter, oftast bjuder vi på olika varianter av småkakor, säger Khadija.

En annan favorit är halwa som också är populär i Indien och Mellanöstern. Den görs på främst smör och socker och har en mild smak, väldigt söt och mjuk konsistens.

Khadija Mohamud.

Khadija Mohamud

  • Ålder: 39
  • Bor: I Stockholm med man och tre barn.
  • Drömmer om: Att svenska folket ska upptäcka mer afrikansk mat.
  • Har alltid i kylskåpet: Färsk koriander, det är ett måste.
  • Instagram: @Khadijaskitchen
Elisa Amorelli

Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier. I vår går Elisa på en vinkurs i Rom. Genom flera personliga texter får läsarna följa med och lära allt från början: hur man skålar, smakar och njuter av vin som en riktig italienare.