Ostkaka med kardemumma och körsbärssylt
Middagstips
Kombinationen ostkaka, kardemumma och körsbärssylt slår det mesta. Körsbär hittar du i frysdisken i vanliga matbutiker
Recept från boken ”Husmanskost” av Kristina Eriksson (Semic).
Ostkaka med kardemumma och körsbärssylt
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
50 g sötmandel
½ tsk kardemummakärnor
3 ägg
4 msk strösocker
3 msk vetemjöl
500 g keso
2 dl mjölk
Körsbärssylt:
250 g frysta körsbär
1 dl strösocker
Servering:
Vispad grädde
Gör så här:
Skålla sötmandeln och hacka den grovt. Stöt kardemummakärnorna i en mortel.
Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt sötmandel, kardemumma, vetemjöl, keso och sist mjölken. Bred ut smeten i en smord ugnsfast form. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i cirka 1 timme.
Dela körsbären en gång och lägg dem i en kastrull. Tillsätt sockret och låt körsbärssylten koka ihop i 4–5 minuter. Servera ostkakan med körsbärssylt och vispad grädde.
LÄS VIDARE
ÄMNEN I ARTIKELN
MER OM GODARE
Ugnspannkaka med grönkål och ädelost
Raggmunkar med pepparrotsröra och rökt lax
Stekt ankbröst med äppelsås och stekt endiv
Quinoa- och chiafrallor
Konditorns bästa tips för perfekt kladdkaka
Emma Brink Rasks bästa våffelrecept
Baka semlor: Så här gör du
Veganskt julfika med Mattias Kristiansson
Tareq Taylor: ”Det ska vara grädde i hela ansiktet”
Är ägget kokt eller rått?
Så enkelt kokar du ägg utan att de spricker
Raviloi all’uovo – Lotta Lundgrens recept
1 h 30 min
”När jag lagar mat är jag väldigt snäll mot mig själv”
Omelettmuffins på rester
Laxburgare – magiskt god lax
30 min
Thaimarinerad lax i tortillabröd
Rårakor med sötpotatis och halloumi
10 min
Kräftsoppa – len, kryddig och krämig
30 min
Köttfärslimpa med viltsmak och chèvre
Spenat och valnötsrisoni med kyckling
45 min
Nudelsallad med krispig kyckling
35 min
Citrusdoftande sås till laxen
20 min
Fylld kalvschnitzel med gorgonzola
45 min
Semmelkladdkaka – ljuvligt gott
Ugnspannkaka med grönkål och ädelost
Raggmunkar med pepparrotsröra och rökt lax
Stekt ankbröst med äppelsås och stekt endiv
Quinoa- och chiafrallor
Konditorns bästa tips för perfekt kladdkaka
Emma Brink Rasks bästa våffelrecept
Baka semlor: Så här gör du
Veganskt julfika med Mattias Kristiansson
Tareq Taylor: ”Det ska vara grädde i hela ansiktet”
Är ägget kokt eller rått?
Så enkelt kokar du ägg utan att de spricker
Raviloi all’uovo – Lotta Lundgrens recept
1 h 30 min
”När jag lagar mat är jag väldigt snäll mot mig själv”
Omelettmuffins på rester
Laxburgare – magiskt god lax
30 min
Thaimarinerad lax i tortillabröd
Rårakor med sötpotatis och halloumi
10 min
Kräftsoppa – len, kryddig och krämig
30 min
Köttfärslimpa med viltsmak och chèvre
Spenat och valnötsrisoni med kyckling
45 min
Nudelsallad med krispig kyckling
35 min
Citrusdoftande sås till laxen
20 min
Fylld kalvschnitzel med gorgonzola
45 min