Så blir du en klimat-kreativ kock

Publisert:
–  Ska vi uppnå de globala målen till 2030 så behöver vi alla dra vårt strå till stacken. Och det är roligt, känns bra i magen, säger Linda Gradin, som har matbloggen gradinskan.se.

Vi behöver bli bättre på att ta vara på jordens resurser.

Ett sätt är att faktiskt använda den mat du handlar hem, istället för att kasta.

Så haka på ”man tager vad man haver-trenden.” Du lättar på det dåliga klimatsamvetet och spar pengar.

”Man tager vad man haver” – bevingade ord som Cajsa Warg faktiskt aldrig skrev, även om orden fortsätter tillskrivas henne. Liksom den trend vi nu ser spira, Cajsa Warg-trenden, som går ut på att laga mat på det du har i kylen. För faktum är att vi svenskar slänger mängder av mat; cirka 95 kilo per person och år, enligt Naturvårdsverket. Och hushållen, alltså du, jag och våra grannar, står för den absolut största delen av matavfallet. Mycket slängs dessutom i onödan, så här finns potential till förbättring. Vinsten är dubbel – du blir en klimatsnällis och spar pengar på köpet!

– Ska vi uppnå de globala målen till 2030 så behöver vi alla dra vårt strå till stacken. Och det är roligt, känns bra i magen, säger Linda Gradin, som har matbloggen gradinskan.se.

Själv försöker hon bidra genom att äta mindre kött, mer vegetarisk mat och byta ut mjölkprodukter till gröna alternativ, som havregrädde – men också genom att kasta mindre mat.

– Steg ett är att rensa ur kylen och strukturera upp den, så att du får en överblick. Annars är det lätt hänt att matvarorna står huller om buller, och att mjölken och salladen hinner bli gamla innan du hittat fram till dem. 
Inte för att hon kastar mat bara för att datumet gått ut. Nej, Linda luktar och smakar på matvaror innan de åker ner i soporna. 

Fryser in mjölk

– Ägg exempelvis håller betydligt längre än bäst före-datumet om man förvarar dem kallt, liksom oöppnade mjölkvaror. Och hinner vi inte dricka upp all mjölk, så fryser jag in den och använder nästa gång jag bakar.
Linda rensar även ur frysen en gång i månaden – av samma skäl, för att lättare se vad som finns där.

– När jag rensar ur frysen så passar vi på att äta upp det som finns där. Ofta fortsätter man lasta in, och har man ingen aning om vad som ligger i botten av lådorna.

Men vill du bli riktigt bra på ”man tager vad man haver-tänket” så behöver du också börja tänka kreativt kring recept.

– Står det att det ska vara crème fraiche i en kall sås, så kan du lika gärna blanda crème fraiche med den halva förpackning gräddfil som finns kvar.
Ja, Linda utgår ifrån vad hon är sugen på, som pasta carbonara, men adderar sedan saker hon har hemma. 

– Ibland blir det så lyckat att det blir nya familjefavoriter, som carbonara med sparris.

Varma mackor med tacofärs

Rester är också en bra grund för en ny maträtt nästa dag. Kokt potatis kan du exempelvis ringla lite vitlökssmör över och gratinera i ugnen. Mums! Eller steka upp och servera med ägg och bacon.

– Precis som många familjer äter vi tacos nästan en gång i veckan, och ofta blir det tacofärs kvar. Dagen därpå kan jag då addera lök, krossade tomater, tomatpuré och en skvätt havregrädde – och vips har jag en pastasås. Jag strör på den rivna ost som är kvar, och blev det grönsakshack kvar från vår tacomåltid, så blandar jag ihop det till en sallad och serverar därtill.

Varma mackor med tacofärs är också gott, liksom tacosoppa, tipsar hon.

Har du svårt att komma på vad du ska göra av dina rester eller det du hittar i kylen, så googla på exempelvis pasta, paprika och grädde och se vad du får upp. Jag brukar surfa runt och hitta flera olika recept som jag kombinerar utifrån utbudet hemma. Ibland behöver jag komplettera med något, men det är ju bättre än att köpa helt nya ingredienser. Bara fantasin sätter gränser, säger Linda Gradin.

Linda Gradin

  • Ålder: 42.
  • Familj: Maken Stefan och barnen Tim, 16, Stella, 13 och Milly, 6.
  • Bor: Härnösand.
  • Gör: Matbloggare på gradinskan.se och kommunikatör.
Spagetti carbonara med sparris. Kolla in i kylen, och se vad som finns till hands. Här toppades pastan med sparris, vilket blev en succé.

Slipa ditt ”man tager vad man haver-tänk”

  1. Finn och vinn. Det gäller att veta vad kylen och frysen gömmer, för att alls kunna använda det. Så ta för vana att rensa ur kyl och frys en gång i månaden. Och strukturera upp hyllor och lådor, så att du lättare får en överblick. Bra för klimatet OCH plånboken! Lunchtricket. Gör matlådor av överbliven mat. Är det för lite kan du komplettera med ett kokt ägg och lite grönsaker.
  2. Ha en pyttlåda i frysen. Pytt i panna är den ultimata ”man tager vad man haver-rätten.” Här kan köttbitar, köttbullar, korvslantar, potatis, rotfrukter, paprika, lök - ja, lite av varje åka ner. Har du inte tillräckligt med små slattar nu, så skär ner rester i små bitar och ha i en burk i frysen.
  3. Sno ihop en soppa på grönsaker som ser lite hängiga ut. Passar även i paj. Riv ost. Har du en ostkant över? Riv och frys in.
  4. Sluta slänga bruna bananer. Din övermogna frukt kan användas i smoothies. Skala, hacka och frys in. Går även utmärkt att ha i muffins, scones eller bröd. Ju mognare frukten är, desto godare i bakverk. Gör ströbröd av torra brödkanter.
  5. Koka fond av blast och skaldjursrester.
  6. Sätt en vitlök. Har du vitlöksklyftor till övers? Peta ner den i en kruka och sätt i ett fönster, så har du snart en helt ny lök.
Så blir du en klimat-kreativ kock
  • Varje vecka är det onsdag. Men inte vilken onsdag som helst. Det är Matsmarta onsdag! Genom kunskap, härliga tips och recept vill Aftonbladet inspirera dig och hela svenska folket att äta lite klimatsmartare. Och man måste ju börja någonstans – så varför inte en dag i veckan?