Dopp i grytan – så lätt fixar du klassikern
Uppdaterad:
Dopp i grytan är en av julbordets riktiga klassiker. Och i dessa matsvinnstider känns det helt rätt att ta vara på allt. Själva doppet är bröd som doppas i spadet efter att skinkan kokat.
Dan före dan före dan före dopparedagen. Den ramsan har vi alla hört men kanske inte tänkt på vad den betyder mer än att den räknar ner till julafton Dopparedagen syftar helt enkelt på dopp i grytan. Det vill säga när man doppar bröd i spadet från skinkkokningen. Förr i tiden var brödet ofta grovt och hårt och för att mjuka upp det doppade man det i skinkspadet under tiden man förberedde det sista inför julfirandet. Dopp i grytan blir allt mer sällsynt bland våra jultraditioner så varför inte låta den återuppstå bland julpysslandet.
Dopp i grytan
Ingredienser
Skinkspad
Vörtbröd
Kryddpeppar, lagerblad eller rosmarinkvist
Gör så här
Spara skinkspadet efter kokningen eller använd en stekpåse att samla vätskan i om du ugnsbakar skinkan.
Låt skinkspadet kallna. Ta bort fettet som flyter upp och stelnar.
Värm upp spadet igen och skumma av noga så buljongen blir helt klar. Späd med vatten eller buljong till önskad smak. Smaksätt med kryddpepparkorn, lagerblad, en rosmarinkvist eller . Koka upp och doppa bröd i spadet. Servera gärna tillsammans med skinka och senap.
LÄS VIDARE
ÄMNEN I ARTIKELN
MER OM MAT & DRYCK
Så gör du knäckkakor med lingondipp
45 min
Julens klassiker à la Niklas Ekstedt
Brödernas makalösa pepparkaksbygge
Pepparkaksdeg – så gör du den perfekta
10 min
Julmust – så överraskar du med hemgjord
40 min
Laga helgrön helgmat i år
Så gör du vegansk ”sill”
1 h
Senap och maltsill
15 min
Pannacotta med lingongelé och rosmarin
2 h 40 min
God strömmingslåda – bästa receptet
45 min
Rödkål – julens klassiska vegorätt
25 min
Baconlindade dadlar – sötsalta godbitar
25 min
Chokladmousse – snabbt, sött och gott
2 h 30 min
Saftigt och gott recept på mjuk pepparkaka
1 h 15 min
Knäckbräck – knaprigt julgodis
1 h
Gin och tonic med enbär och lingon
5 min
Brända mandlar – snabbt och enkelt
30 min
Vit saffranstryffel – godaste receptet
2 h 10 min
Bjud på julskinka
4 h 15 min
Saffransbullar med vanilj – ljuvliga smaker
1 h 45 min
Trillingnötter – så gör du godbitarna
45 min
Ostkaka – en småländsk klassiker
1 h
Så väljer du rätt ost till julbordet
Älskade julmat – därför vill vi ha det här på julbordet
Så gör du knäckkakor med lingondipp
45 min
Julens klassiker à la Niklas Ekstedt
Brödernas makalösa pepparkaksbygge
Pepparkaksdeg – så gör du den perfekta
10 min
Julmust – så överraskar du med hemgjord
40 min
Laga helgrön helgmat i år
Så gör du vegansk ”sill”
1 h
Senap och maltsill
15 min
Pannacotta med lingongelé och rosmarin
2 h 40 min
God strömmingslåda – bästa receptet
45 min
Rödkål – julens klassiska vegorätt
25 min
Baconlindade dadlar – sötsalta godbitar
25 min
Chokladmousse – snabbt, sött och gott
2 h 30 min
Saftigt och gott recept på mjuk pepparkaka
1 h 15 min
Knäckbräck – knaprigt julgodis
1 h
Gin och tonic med enbär och lingon
5 min
Brända mandlar – snabbt och enkelt
30 min
Vit saffranstryffel – godaste receptet
2 h 10 min
Bjud på julskinka
4 h 15 min
Saffransbullar med vanilj – ljuvliga smaker
1 h 45 min
Trillingnötter – så gör du godbitarna
45 min
Ostkaka – en småländsk klassiker
1 h