Publicerad:
Uppdaterad:

Bygglovs-Matte: Då blir det skaldjur...

Publicerad:
Uppdaterad:

Matlåda i en hästspilta, skaldjursplatå på sjökrog eller en burgare längs vägkanten. För ”Bygglovs-
Matte” väntar ännu en sommar ”on the road”.

1 av 2

Hittar ”Bygglovs-Matte” Carlsson en vägkrog som serverar husmanskost gjord med kärlek blir han lyrisk. Det är inte alltid lätt att få ihop bra käk på en byggarbetsplats, i alla fall inte för en snickare som vill äta gott och hålla formen.

– Är bygglaget i djupaste Värmlandsskogen blir det storkok i matlåda som vi käkar i stallet. Är vi däremot i Smögen kan det bli restaurang­besök med färsk fisk och skaldjur. Det enda vi kan vara säkra på är att det blir minst femton koppar kaffe per dag, skrattar Mats Carlsson.

Vad blir det till kaffet?

– När klockan är tolv på natten på en ”Bygglovs”-­inspelning är det svårt att motstå bullar, havrekakor och chokladbollar. Vi gick tillsammans upp säkert 100 pannor. Till slut insåg vi att vi inte kan ha det så här. Nu har vi infört kakförbud och äter en macka, nötter och frukt.

Mina semesterplaner

– Som alltid jobbar jag hela sommaren, förutom tre veckor. Då ska jag till Falkenberg och tävla i Porsche Carrera cup och till Porsche Mobil 1 supercup i Ungern. Så det blir en hel del kuskande i husbilen tillsammans med familjen, som alltid hänger med.

Typisk husbilsmat

– Jag unnar mig att köpa färska råvaror så ofta jag kan. Ofta grillar jag, gärna kyckling, och till det en sallad gjord på fetaost, soltorkade tomater, sockerärter och rucola.

Matiga husbilstips

– Det är trångt om utrymme så trixet är att handla ofta. Bunkra upp med torrvaror och köp färskt längs vägen. Ibland kan man hitta riktigt bra närodlat längs vägarna.

Min midsommar

– Då tar jag en paus från inspelningen och firar traditionell midsommar med familjen. Till lunch lagar jag omelett i stora stekfat som jag smaksätter med bacon, champinjoner, paprika, purjolök, tomater, västerbottenost och chili. Framåt kvällen blir det traditionell midsommarmat.

Det dricker jag helst

– Öl, men bara på sommaren. Resten av året blir det rödvin. Champagne och rosé går också ner.

Roligt matminne

– Jag är uppvuxen på landet, där vi åt söndagsmiddagar med rådjurs­sadel eller älg och primörer från trädgårdslandet. Jag har alltid älskat mat. Att få äta en god måltid är en njutning.

Bästa matresa

– Jag är mycket i Brasilien och gillar deras okonstlade sätt att tillaga maten. Rena smaker av kött och grönt, utan konstigheter som bearnaisesås.  

Så håller jag formen

– Visst blir det en burgare ibland, men till vardags försöker jag undvika att äta överdrivet mycket osunda kolhydrater. Jag har fastnat för Paolo Robertos råd. Ät all mat du kan och träna därefter. Det funkar i längden.

Bjuder helst på

– Biff Rydberg och gino till efterrätt.

Mina drömgäster

– Leif GW Persson, Jan Eliasson och Anni-Frid Lyngstad. Tre spännande personer som har sett världen från olika perspektiv.

Älskar mest

– Jag är barnsligt förtjust i knäckebröd. Det ska vara husmansknäcke med smör och västerbottenost. Och så kaffe till det!

Så firar jag om jag vinner Porsche Carrera cup i år

– Då blir det skaldjur och champagne på stadshotellet och alla är bjudna.

Fotnot: Texten publicerades först i Aftonbladets Mat & Vin-bilaga.

Åsa Lekberg Steinsvik

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN