Uppfyll dina veganska fika-drömmar

Experten om äggtricket – när du vill baka veganskt

Publisert:
”Mina kakor är väldigt onyttiga, men att fika innebär för mig att unna mig något riktigt gott och onyttigt. En rawboll kan jag ta till mellis. Enligt mig ska det inte vara någon skillnad i ”unna sig faktor” på veganska och klassiska bakverk”, säger Frida Svanberg.

Få kan baka veganskt som Frida Svanberg. Hennes sockriga bullar, kladdiga kakor och drömmiga tårtor får det att vattnas i munnen. Men så älskar Frida också att fika. Fast hon började inte baka veganskt förrän hon bokstavligen var tvungen. 

– När mina barn var små var de allergiska mot mjölkprotein, så för att kunna amma dem fick jag sluta med mjölkprodukter. Det innebar att det blev svårt att baka, säger Frida. 

Men nöden är ju som bekant uppfinningarnas moder. Så när sonen Elvin skulle fylla ett år ville Frida bjuda på hembakat, och antog därför utmaningen. 

– Jag googlade, men hittade mest rawfood-grejer, dadelbollar och liknande, så jag tänkte att jag måste börja experimentera själv och skapa recept. 

Sagt och gjort, och som vi nu vet hade hon talang för detta. Frida var vegetarian sedan tidigare, men under den här perioden insåg hon att man kan leva ett gott liv i dubbel bemärkelse även som vegan, och har därför fortsatt på det spåret. 

– Att jag lyckades med kakorna utan att kompromissa på smaken avgjorde saken.

Hon säger att det dessutom är praktiskt att bjuda på veganska kakor. 

– Många människor tål inte mjölk och ägg. På det här sättet slipper du krånglet med att baka en kaka till varje person som har en intolerans. Du bakar en kaka som alla kan äta. 

Oreocheesecake.

Frida stöter ofta på myter kring veganska bakverk, som att de är nyttiga och därför gjorda på typ nötter, dadlar, bananer och avokados. 

– De kakorna finns, men själv är jag väldigt trött på att bli serverad dadelbollar när jag ska fika med kompisar. Men så bor jag också på Öland, där utbudet inte är så stort, vi är väl kanske fem veganer här på ön, skrattar hon och fortsätter: 

– Fördelen med att jag inte kan släntra förbi veganska affärer med specialprodukter, som man kan i storstäderna, är att jag skapar recept med ingredienser du hittar i vanliga mataffären. 

  • Och hur är det då med nyttighetsaspekten (hoppas, hoppas)? 

– Mina kakor är väldigt onyttiga, men att fika innebär för mig att unna mig något riktigt gott och onyttigt. En rawboll kan jag ta till mellis. Enligt mig ska det inte vara någon skillnad i ”unna sig faktor” på veganska och klassiska bakverk. 

  • På vilka sätt är det annorlunda att baka veganskt? 

– Bakning är kemi, så det är viktigt att måtta rätt. Jag vet inte om veganska bakverk är ännu känsligare, men jag upplever det. Det krävs väldigt lite för att det ska slå fel, så mitt tips är att vara noggrann och gärna väga alla ingredienser. 

Ägg är en viktig ingrediens när man bakar, bland annat för att få till fluffet. Även här finns det lösningar; kikärtsspad från kikärtor på burk. 

– Det luktar inte så gott när man häller upp det, men smakar inget i bakverken. 

Man inser att det går åt en hel del kikärtsspad i det Svanbergska huset. Så frågan är vad som händer med alla ärtor. 

– Jag har en hel låda i frysen. Dem brukar jag rosta i ugnen, i 20 minuter på 200 grader med lite tacokrydda, och bjuda barnen på. De älskar att knapra rostade kikärtor, säger att de smakar som chips. 

På sommaren vill även en bakälskande person som Frida att fikat ska vara lättfixat. 

– Jag vill ju hinna vara ute så mycket som möjligt. Då kan jag svänga ihop en mousse med fräscha smaker som citrus eller bär. Eller så köper jag glass, toppar med bär och gör en snabb kolasås. Det slår aldrig fel. 

 Citronmuffins med lemoncurd och hallonmaräng .

Översätt till veganska

Man behöver väl mjölk och smör för att baka? Inte då! Så här tänker den veganska bagaren. 

I vanliga recept: Ersätt med:
Mjölk Soja- eller havremjölk
Smör och margarinMjölkfritt margarin, eller rapsolja i mjuka kakor
GräddeSoja- eller havrematlagningsgrädde
Vispgrädde Vispbar soja- eller havregrädde 
GelatinAgar agar-pulver, vegegel eller gelesocker
ChokladMörk choklad utan mjölkpulver eller vasslepulver, vegansk mjölkchoklad och vit choklad 

Ägg–tricket 

En av de vanligaste frågorna är hur man som vegan-bagare ersätter äggen. Svaret är ofta kikärtsspad, alltså det där du brukar hälla ut i slasken när du öppnar en burk kikärtor. Visst låter det magiskt! Men det funkar fin-fint i exempelvis mjuka kakor, muffins och kladdkaka. Förhållandet mellan ägg och kikärtsspad är 1:1. Det vill säga ett normalstort ägg motsvarar tre matskedar kikärtsspad. 

Det som skiljer bönspadet från ägget är framförallt fettet. Äggulan innehåller fett. I vissa bakverk som cheesecake och vaniljkräm måste man ersätta det med något annat än kikärtsspad, som majsstärkelse eller geleringsmedel.  

Fridas 3 baktips 

  • Ha kul, och våga testa nytt. Det värsta som kan hända är att det inte blir så bra. 
  • Använd en köksvåg när du mäter upp ingredienser, för bästa resultat. 
  • Ha alltid kikärtor hemma, så kan du baka när du vill. Kikärtor går att förvara hur länge som helt i skafferiet. Du kan också frysa in spadet. 
  • Vispa inte kikärtsspadet och sockret för längre, cirka 30 sekunder. 
  • Välj rätt grädde. Viss växtbaserad vispgrädde tål inte värme så bra, medan andra gör det. Alpros och Oatlys tål värme. När jag ska vispa kall grädde använder jag gärna den från Fazer Aito. 
  • Mjölkfritt margarin är känsligt. Smält det på låg värme. Det kan absolut inte börja bubbla, då är risken att det skär sig när du rör ihop smeten. Exempelvis i en kladdkaka kan fettet då lägga sig ovanpå resten av kakan. 
Kolakladdkaka med bärgrädde.

Frida Svanberg

Ålder: 27. 

Familj: Fästmannen Simon och sönerna Albin, 5 och Elvin, 4. 

Bor: Öland. 

Gör: Receptkreatör med instagramkontot @fridasvegobak. 

Aktuell med: Boken ”Veganska godsaker” 

Uppfyll dina veganska fika-drömmar
  • Varje vecka är det onsdag. Men inte vilken onsdag som helst. Det är Matsmarta onsdag! Genom kunskap, härliga tips och recept vill Aftonbladet inspirera dig och hela svenska folket att äta lite klimatsmartare. Och man måste ju börja någonstans – så varför inte en dag i veckan?