Äppelmos – enkelt och gott

Så gör du ditt eget äppelmos

Av: 

Aftonbladet

Hemlagat äppelmos kan smaksättas med dina favoritkryddor.
Hemlagat äppelmos kan smaksättas med dina favoritkryddor.

Tillbehör mat

Det här grundreceptet på äppelmos är jättegott och hur enkelt som helst att lyckas med.
Testa att krydda ditt äppelmos med vanilj, kanel eller kardemumma.
Om du vill ha ett nyttigare äppelmos kan du minska på sockret.

Äppelmos

Portioner: ca 1 liter Tid: 30 min

Ingredienser:

  • 1 kg äpplen, gärna svenska röda
  • 0,5 dl vatten
  • ca 3,5 dl strösocker
  • 1 kanelstång
  • 1 tsk vaniljpulver

Gör så här:

  1. Skala och kärna ur äpplen och skär i mindre bitar. Förvara äppelbitarna i en skål kallt vatten tills du skalat och skurit upp alla äpplen.
  2. Häll av äpplena och lägg i en kastrull.
  3. Tillsätt vatten och kryddor och låt koka upp tills äpplena är mjuka. Tillsätt därefter sockret och låt koka upp igen tills allt socker löst sig.
    (Om du vill ha ett mindre sött mos kan du tillsätta sockret lite i taget och smaka av tills du tycker att äppelmoset är lagom sött.)
  4. Ta ur kanelstången och mixa moset till önskad konsistens med en stavmixer.
  5. Äppelmoset håller 1–2 veckor i kylskåp eller upp till ett år i frysen.
Publisert:

LÄS VIDARE

Äppelkladdkaka – med vit choklad

ÄMNEN I ARTIKELN

Tillbehör mat

Efterrätt

Svenska recept

Recept

MER OM GODARE

Stekt ankbröst med äppelsås och stekt endiv

Stekta äpplen med vaniljmascarpone

25 min

Ugnspannkaka med grönkål och ädelost

Köttfärslimpa med viltsmak och chèvre

Så bakar du med mindre socker

Siciliansk grönsakspytt caponata

Gör lyxfrukost till vardags – enkelt och snabbt

Shakshuka med vegansk äggröra

Bakad fläsksida med gran och sommargrönt

Härliga sommarsmaker

Gulaschsoppa

Vegansk biff stroganoff blir mustig god med vegokött

Så lagar du Årets rätt: Torskbiffar!

Sveriges godaste macka

Jamie Oliver hakar på vegotrenden

Axfood och Urban deli lanserar nytt vegokött

Experten: Det här är maten som höjer din sexlust

Kräftkalas med tarte flambée: En fransk pizza

Drip cake med choklad, saltkola och vanilj

Ladda för veckans bästa tacomys

Pumpasoppa med slövispad vitlöksgrädde

Veganska köttbullar med gräddig sås

Enhörningstårta med vit choklad och passionsfrukt

Gör marsipanfigurer med Karolina Olsson Haglund