Därför ska du välja marmorerat kött

Köttskolan del 2

Av: 

Elisa Amorelli

Mat & dryck

Ett marmorerat kött har ett naturligt insprängt fett. Fettet fungerar som smakbärare och en fin marmorerad detalj ger ett extra smakrikt kött.

– Här kan du verkligen fynda, det är samma pris men en otrolig skillnad på smak, säger kocken Mattias Larsson i klippet.

  • Vad är marmorering och vad betyder det för smaken? Varför är det så viktigt att välja marmorerat kött?

Kocken Mattias Larsson vet allt om hur du väljer rätt bit i köttdisken.

– Det är de här små vita prickarna och strecken man vill åt, säger Mattias Larsson och visar upp en drömmigt marmorerad entrecôte i klippet.

När du steker köttet så smälter fettet och blir alldeles mjukt. Det bidrar med smak och saftighet vid tillagningen och ska därför sitta kvar när köttet tillagas, man kan skära bort det efteråt om man vill.

Exempel på styckningsdetaljer som kan vara marmorerat är:

  • Kotlettrad från gris
  • Ryggbiff från nöt

– Vill du göra ett fynd, då är det just marmoreringen du ska titta efter. För i samma butik, i likadana förpackningar och för samma pris kan du hitta kött med helt olika marmoreringsgrad. Här kan du verkligen fynda!

Fettet är köttets smakbärare och en fin marmorerad detalj ger ett smakrikt kött.

Så klassificeras marmorerat kött

Olika sorters djur och styckningsdetaljer har olika marmoreringsgrader. Klassificering av marmorerat kött sker enligt en femgradig skala, hämtade från den amerikanska USDA-skalan (United States Department of Agriculture).

Klass 1 innebär att köttet inte är marmorerat och klass 5 betyder att det är rikligt marmorerat. Klassificeringen utförs av slakteriet.

  • Klass 1 = ingen marmorering
    (Den första klassen innebär att nötköttet inte är marmorerat)
  • Klass 2 = begynnande marmorering
    (”Small” i USDA-skalan) 
  • Klass 3 = marmorerat
    (”Modest” i USDA-skalan) 
  • Klass 4 = väl marmorerat
    (”Moderate” i USDA-skalan)
  • Klass 5 = mycket marmorerat
    (”Slightly abundant” i USDA-skalan)

Källa: Svensktkött.se

Lär dig allt om kött i Godares köttskola

Vill du lära dig ännu mer om kött? Missa inte de andra avsnitten i Köttskolan, där Mattias guidar till allt du behöver veta för att hitta rätt i köttdisken.

  1. Tre saker att tänka på när du väljer kött
  2. Därför ska du välja marmorerat kött
  3. Hängmörat kött – så påverkar det smaken
  4. Så tillagas nötkött på bästa sätt
  5. Så väljer du godaste fläskköttet
  6. Nötfärs, högrevsfärs eller blandfärs – så väljer du rätt köttfärs

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "ABC" finns hos Nordic Nest – förhandsboka nu innan de tar slut!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Marmorerad vs inte så marmorerad.
Publisert:

LÄS VIDARE

Så steker du den perfekta oxfilén

ÄMNEN I ARTIKELN

Mat & dryck

Kött

Mattias Larsson – kock

MER OM GODARE

Tre saker att tänka på när du väljer kött

Hängmörat kött – så påverkar det smaken

Nötkött – så tillagas det på bästa sätt

Så steker du den perfekta oxfilén

40 min

Kockens guide till rätt köttfärs

Kockens guide till godaste fläskköttet

Så steker du extra god kyckling

30 min

Så lyckas du med din gryta – Tareq Taylor bäst tips

Tareq Taylors godaste grytor

Så väljer du rätt snacks till ölen

Dante Zia bjuder på hållbar vardagsmat

Nu satsar även köttjätten på vegetarisk vardagsmat

Se våra mest gillade recept

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Gott kaffe: Tips på spännande smaker

Knepet som kan göra landslaget till vinnare

Gjorde lyxig glass på rostad äppelskrutt

Billig och god mat – bra för hälsan och planeten

Sveriges populäraste pizza: ”Säljer två i sekunden”

Utan bin får vi ingen mat

Så länge håller mjölk och ost – professorn reder ut

Kockens smarta knep för krämigare äggröra

Det här vill Godares matprofiler laga 2022

Janssons frestelse – krämig och varm

1 h

Så delar du på hummern som ett proffs